مچ دست بیش از 10 استخوان دارد و شکستگی ممکن است در هر کدام از این استخوان ها اتفاق بیوفتد. استخوان های مچ دست یا کارپوس در دو ردیف چهار تایی قرار گرفته اند و مانند یک پازل به هم متصل شده اند و رباطها را کنار هم نگه داشته اند و از سویی دیگر استخوان های ساعد ، زند زبرین و زند زیرین با به استخوان های متاکارپال دست متصل کرده اند. با وجودی استخوان های مچ دست بسیار کوچک هستند ولی سلامت آنها برای عملکرد طبیعی دست ضروری است. در مواردی که آسیب وارده به مچ دست باعث شکستگی شود ، با توجه به شدت شکستگی مچ دست نیاز به درمان جراحی و غیر جراحی خواهد داشت؛ بعد از درمان باید با ورزش و فیزیوتراپی به بهبود سریع تر و توانبخشی مچ دست کمک کنید. در ادامه محتوا حرکات ورزشی بعد از درمان شکستگی مچ دست را با شما در میان می گذاریم. این حرکات را فقط زمانی می توانید شروع کنید که پزشک از جوش خوردن شکستگی مطمئن شده باشد و انجام حرکات توانبخشی و فیزیوتراپی را برایتان مجاز کرده باشد.
درد
تورم
کبودی
تغییر شکل
از دست دادن تحرک یا قدرت
بعد از مشاهده این علایم برای اطمینان از مشکل ایجاد شده باید به پزشک مراجعه نمایید تا با تصویربرداری اشعه ایکس از زوایای مختلف استخوان مچ دست را ارزیابی نماید. در صدمات پیچیده تر ممکن است از سی تی اسکن یا ام آر آی استفاده شود تا آسیب ایجاد شده به استخوان ها یا رباط های مچ دست به صورت دقیق مشخص شده و درمان شود.
بعد از طی شدن روند درمان برای بهبود سریعتر و توانبخشی می توانید از حرکات ورزشی بعد از درمان شکستگی مچ دست استفاده کنید. این تمرینات را باید حداقل روزی یک بار انجام دهید، اگر فرصت داشتید میتوانید در طول روز آنها را تکرار کنید. اگر خسته می شوید میتوانید تعداد دفعات را کاهش دهید.
حرکت دایره ای با مچ دست: دستها را مستقیم و صاف رو به جلو قرار دهید و با مچ دست حرکت دایره ای کامل بزنید. 5 بار به سمت راست و سپس 5 بار به سمت چپ.
حرکت شیشه پاک کن: پشت میز بنشینید و دست ها را روی میز قرار دهید و کف دستها را روی میز بگذارید و بدون حرکت دادن ساعد ، مچ دست را مثل شیشه پاک کن تا جایی که می توانید به چپ و راست حرکت دهید. این حرکت را 10 بار تکرار کنید.
کشش مچ دست: دست آسیب دیده را صاف مقابل خود قرار دهید به طوری که کف دست رو به زمین باشد. مچ دست را به پایین خم کنید و کف دست مقابل را روی پشت دست آسیب دیده بگذارید و بفشارید تا زمانی که در بازو و پشت مچ دست احساس کشش داشته باشید. چند ثانیه مکث کنید و سپس رها کنید. این حرکت را 10 بار تکرار نمایید. حالا کشش را در جهت عکس تکرار کنید یعنی مچ دست را به سمت بالا خم کنید به طوری که انگشتان به سمت سقف قرار بگیرند و با کف دست دیگر به کف دست آسیب دیده فشار وارد نمایید به آرامی انگشتان را به عقب بکشید. کشش را تا زمانی ادامه دهید تا در کف دست احساس کشش نمیاید. کمی مکث کرده و دست را رها کنید. این حرکت را 10 بار تکرار نمایید. اگر فشار باعث ایجاد درد می شود میتوانید این حرکت را به صورت تناوبی و بالا و پایین کردن دست به آرامی و بدون ایجاد فشار انجام دهید. 10 بار این حرکت را تکرار کنید.
فشردن توپ تنیس: یک توپ تنیس را در دست بگیرید و محکم فشار دهید و سعی کنید تا حد ممکن دست را مشت نمایید تا جایی که درد و دشواری نداشته باشد. این حرکت را 5 بار تکرار کنید.
چرخاندن مچ دست: دست را روی میز یا روی زانویی که خم شده به صورت افقی قرار دهید به طوری که کف دست رو به زمین باشد. مچ دست را بچرخانید تا کف دست رو به سقف قرار بگیرد. این حرکت را 10 بار تکرار کنید.
گاهی ممکن است که بیماران به اشتباه تصور کنند که تنها بستن دست شکسته با آتل و یا گچ برای بهبودی کامل آن کافی است. به همین لازم است که درمورد اهمیت ورزش در بهبودی شکستگی دست و توانبخشی آن صحبت کنیم. در ادامه به توضیح چند مورد از دلایل اهمیت ورزش پرداختهایم:
نیاز استخوان به اکسیژن و مواد مغذی: زمانی که استخوان دچار شکستگی میشود، برای ترمیم خود نیاز به دریافت مقادیر زیادی اکسیژن و مواد مغذی پیدا میکند. ورزش موجب گشاد شدن رگها و افزایش جریان خود میشود و این امر اجازه میدهد که مقادیر اکسیژن، مواد مغذی و همچنین عوامل رشد بیشتری به محل شکستگی جریان پیدا کند.
فعال شدن سلولهای استخوانی استئوسیت: انقباضات ماهیچهای که در طول انجام تمرینات ورزشی اتفاق میافتند، باعث فعال شدن استئوسیتها که نوعی سلول استخوانی هستند، میشوند. این امر باعث میشود که استئوسیتها به سایر سلولهای استخوانی دستور دهند تا بافت استخوانی جدید و قویتری ایجاد کنند و به آنها اجازه میدهد لبههای استخوان شکسته را به یکدیگر بچسبانند.
توانبخشی دست آسیب دیده: در طول مدت زمانی که دست شکسته در آتل و یا گچ قرار میگیرد، به دلیل بیتحرکی عضلات آن ضعیف شده و دچار گرفتگی میشوند و این امر باعث خشک و دردناک شدن حرکت مفصل مجاور آنها میشود. انجام تمرینات ورزشی باعث افزایش گردش خون، رفع تنش و گرفتگی عضلات و شل شدن آنها میگردد. علاوه بر این تمرینات ورزشی بر تقویت و افزایش انعطاف پذیری عضلات و سایر بافتهای نرم ناحیه آسیب دیده تأثیر بسیار مطلوبی میگذارند. به این ترتیب به مرور زمان عملکرد دست به سطح قبلی خود برمیگردد و بهبودی سریعتر حاصل میشود.
بنابراین استخوان شکسته دست در حدود مدت زمان 4 تا 6 هفته بهبود پیدا میکند. اما این استخوان پس از این مدت نیز همچنان به بهبود و ترمیم خود ادامه میدهد. در این مرحله انجام تمرینات ورزشی به بازگرداندن عملکرد عضلات، استخوانها و مفاصل دست آسیب دیده به سطح قبلی خود کمک میکند. امیدوارم از محتوای آشنایی با حرکات ورزشی برای تسکین نقاط ماشه ای نهایت استفاده را برده باشید و برای کسانی که به سلامتی خود اهمیت میدهند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب مشابه دیگر میتوانید به بخش دنیای ورزش ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.