حساسیت دندان چیست؟
برخی از افراد به علت داشتن مینای نازک، دندانهای حساستری نسبت به دیگران دارند مینا، لایه بیرونی دندان است که از آن حفاظت می کند فرسوده شدن مینای دندان ،می تواند از:
- مسواک زدن به شیوه ی نادرست
- استفاده از یک مسواک زبر
- خوردن یا نوشیدن غذاهای اسیدی
گاهی اوقات، شرایط دیگر می تواند منجر به حساسیت دندان شود برای مثال، ریفلاکس معده (GERD)، می تواند اسید را از معده و مری وارد دهان کند، و ممکن است در طول زمان دندان ها را از بین ببرد. شرایطی که موجب استفراغ مکرر می شوند ،از جمله گاستروپارزی و بولیمیا که میتوانند مینای دندان را فرسوده کنند.نازک شدن مینا می تواند ،بخش هایی از دندان را در معرض خطر قرار دهد، همچنین باعث حساسیت شود. پوسیدگی دندان، دندان های شکسته، دندان های خرد شده و پر کردن یا خالی کردن دندان فرسوده، می تواند عاج دندان را در معرض خطر قرار دهد و باعث حساسیت شود اگر این مورد باشد، به احتمال زیاد حساسیت در یک دندان خاص یا یک منطقه خاص حس میشود.دندانهایتان ممکن است بعد از کار دندانپزشکی مانند پر کردن، و یا سفید کردن دندانها به طور موقت حساس شوند در این مورد، حساسیت نیز به یک دندان یا دندانهایی که کار دندانپزشکی روی آنها انجام شده محدود میشود و بعد از چند روز از بین میرود.
دلایل حساسیت دندانی
حساسیت دندانی علل مختلفی می تواند داشته باشد که در این مطلب به علل آن ها می پردازیم.
ترشی ها و غذاهای اسیدی
مواد غذایی اسیدی مانند ترشی ها، لیمو و … می تواند یک لایه از مینای دندان شما را در خود حل کند و از بین ببرد و به این ترتیب دندان های شما را حساس کند. از مک زدن میوه های اسیدی مانند لیمو خودداری کنید و بعد از مصرف آن ها بلافاصله با آب دهان خود را بشویید.
ترک های دندانی
حضور ترک هایی که با چشم دیده نمی شوند بر روی دندان شما می تواند آن ها را حساس کند. ترک ها می توانند خود به خود، در اثر ضربه و یا شکستن چیز های سفت یا عادات غلط مانند جویدن یخ، شکستن و خرد کردن غذا ها و اشیای سفت با دندان ایجاد می شوند. بعضی ترک ها نیاز به درمان دارند.
مسواک زدن با روش غلط
مسواک زدن با روش غلط یا استفاده از مسواک نامناسب می تواند به سلامت دندان آسیب برساند. مسواک زدن با فشار زیاد و با ضربات افقی به همراه استفاده از مسواک های سفت، مینای دندان شما را نازک کرده و دندان های شما را حساس می کنند.مسواک زدن با روش غلط همچنین باعث افت لثه شما می شود و ریشه دندان هایتان را در معرض مواد غذایی با دماهای مختلف قرار می دهد.
پوسیدگی ها یا ترمیم های نزدیک به عصب
وجود پرکردگی بر روی دندان، می تواند درجاتی از حساسیت برای آن دندان ایجاد کند. در حضور پوسیدگی ها و پرکردگی های نزدیک عصب، چون لایه های حفاظت کننده پالپ (عصب) دندان در برابر تغییرات حرارتی وجود ندارد، دندان ها بیشتر حساس می شوند.
درمان حساسیت دندانی
درمان حساسیت دندانی گاهی از نظر تکنیکی ساده است. شایع ترین درمان سردی دندان توصیه شده استفاده از خمیردندان های ضد حساسیت است. درمان های دیگری هم در مطب دندانپزشکی می تواند روی دندان های شما انجام شود و حساسیت دندان را برطرف کرده یا کاهش دهد. (درمان ضدحسایت در مطب، فلورایدتراپی، پیوند لثه و …).گام آخر برای درمان حساسیت های بیش از حد و کلافه کننده دندانی، مبادرت به درمان ریشه (عصب کشی) است که معمولا به ندرت با نیاز به این درمان مواجه می شویم.