یکی از مشکلاتی که برخی افراد با آن مواجه می شوند کیست های فکی است که گاهی اوقات ممکن است اندازه آنها بزرگ شود، اما تشخیص این کیست ها به آسانی نیست و نیاز به یکسری بررسی دارد. داشتن اطلاعات کلینیکی، رادیولوژیکی و نمای پاتولوژیکی برای تشخیص آنها ضروری است، چرا که گاهی اوقات علائم بالینی و شرح حال بیمار ممکن است تشخیص را سخت کند و با بیماری دیگری اشتباه گرفته شود.
همچنین باید بگویم که این کیست ها مختص ناحیه فک نیستند و ممکن است در سایر اعضای بدن مشاهده شوند که فک هم از این قاعده مستثنا نیست. وجود انواع تومورها و کیست ها در استخوان های فک و بافت های نرم دهانی یا فکی وجود دارد که یک بخش عظیمی از کارهای جراحی را به خود اختصاص می دهند.البته این تومورها به دو دسته خوش خیم و بدخیم دسته بندی می شوند که مطابق نوع آن درمان مناسب را جراح به کار می برد. یک بخش بزرگی از کارها در واقع وظایف جراح فک و صورت است که بتواند این مسئله را در بیمار تشخیص دهد.معمولا اولین علامت این تومورها تورم در ناحیه فک است، یعنی بیمار با ظاهر متورم به پزشک مراجعه می کند. همان طور که گفته شد برای تشخیص دقیق نیاز به بررسی های بیشتری است
انواع کیست استخوان فک
انواع کیست استخوان فک شامل موارد زیر هستند:
- شایع ترین نوع آن، کیست پری آپیکال است. این نوع کیست اطراف ریشه دندان ها و معمولا در نتیجه عفونت مزمن تشکیل می شود.
- از انواع دیگر کیست ها می توان به کیست اطراف دندان عقل اشاره کرد.
- آخرین گروه شایع از کیست های فک، کیست های ادنتوژنیک هستند که از سلول های تشکیل دهنده دندان ایجاد می شوند.
عوارض کیست های عفونی
در صورتی که کیست عفونی شود می تواند بسیار دردناک باشد. کیست ها ممکن است خیلی بزرگ شوند به طوری که به دندان های مجاور آسیب زده و موجب لق شدن آن ها شوند. همچنین کیست های خیلی بزرگ می توانند در فک گسترش یابند و در موارد نادر به حدی بزرگ شوند که منجر به شکستگی فک شوند.
درمان کیست های استخوان فک
در مواردی که تصمیم بر نکشیدن دندان عقل نهفته باشد، معاینات باید به صورت دوره ای از طریق اشعه ایکس انجام شود. انجام این کار به دندانپزشک این امکان را می دهد که فیلم های قبلی و فعلی را در جستجوی تغییراتی که نشان دهنده شکل گیری کیست است، مقایسه کند. اگر نشانه های آسیب شناسی مشاهده شد (در مراحل اولیه اغلب با استفاده از معاینه اشعه ایکس)، دندان مربوطه باید کشیده شود و کیست دندان توسط پاتولوژیست ارزیابی شود.
آیا کیست عود می کند؟
کیست هایی که به دلیل عفونت دندان ایجاد شود اکثرا عود نمی کند ولی نوعی کیست که okc یا کراتوسیست نام دارد بسیار مستعد عود کردن است به همین دلیل بعد از جراحی باید هر ۶ ماه جهت ویزیت به جراح خود مراجعه کنید.
مراقبت های بعد از جراحی کیست فک چیست؟
بعد از جراحی باید بهداشت دهان به شدت رعایت شود بعد از صرف غذا با دهانشویه کلرهگزیدین و سرم شستشو خرده های غذایی را بشویید.از مسواک کودکان و نرم برای تمیز کردن دندان های اطراف زخم و بخیه ها استفاده کنید. و روی بخیه ها را مستقیما مسواک نزنید.تا یک ماه از غذاهای نرم و له شده و میکس شده استفاده کنید.پروتئین، میوه و ویتامین و مایعات مصرف کنید.