جوش یکی از شایع ترین مشکلات پوستی در نوجوانی و دوران رشد است که به علت چربی زیاد در پوست ایجاد می شود. ترکیب چربی پوست و سلول های مرده باعث مسدود شدن منافذ پوست می شود و جوش به وجود می آید.جوش زدن در دوران بلوغ به علت تغییرات هورمونی و ترشح هورمون های جنسی، پیاز مو و غدد عرق شایع است و یکی از ویژگی های این دوران تبدیل می شود به حدی که همه ما در این دوران نگران جوش زدن فرزندانمان می شویم.جوش های دوران نوجوانی بیشتر در نواحی ویژه ای از بدن رشد بیشتری می کنند و فعال تر می شوند.فولیکول های مو روی صورت مردان و غدد چربی روی صورت، سینه و قسمت بالای پشت فعال می شوند و جوش های غرور جوانی بروز پیدا می کنند.
اجازه دهید تا روشنتان کنم؛ هر نوجوانی، مبتلا به آکنه و جوش میشود. بعضی از آنها، فقط یک یا دو جوش میزنند و صورت برخی از آنها پر از جوش می شود این اتفاق، به دلیل هورمون آندروژنی است که بیش از حد در بدن وجود دارد.
این هورمون، غدد لنفاوی شما را فعال میکند و باعث تولید بیش از حد روغن میشود همچنین باعث رشد باکتری پرو پیونیباکتریوم میشود که باعث آکنه میشوند. سبوم بیش از حد موجود روی پوست، فولیکول های مو را مسدود میکند و منافذ را از آلودگی و عفونت پر میکند و به آکنه یا جوش تبدیل مینماید.
دلایل جوش غرور جوانی:
جوش دوران بلوغ به علت تغییرات هورمونی:
شاید مهم ترین دلیل ایجاد جوش ها، تغییرات هورمونی زمان بلوغ است.
در هنگام بلوغ، هورمون های جنسی، ناگهان افزایش می یابند و مقدار آنها در خون بسیار زیاد می شود. این هورمون ها موجب افزایش ترشح چربی پوست شده و زمینه را برای التهاب غدد چربی صورت، رشد میکروب و پیدایش جوش فراهم می آورند. اکثر زنان در نزدیکی عادت ماهیانه خود دچار افزایش جوش های صورت می شوند.
زنانی که دچار آکنه هستند معمولا هورمونهای مردانه زیادی دارند و در بسیاری از آنها رشد موی صورت نیز بیش از حد معمول است.
نقش تغذیه در جوش دوران بلوغ:
نوع غذا می تواند در پیدایش جوش موثر باشد. مصرف مواد قندی مثل ماکارونی، نان، سیب زمینی، برنج، شیرینی، شکلات، فندق، پسته، بادام، موز، نارگیل و گردو می تواند موجب تشدید آکنه شود که یکی از علل آن احتمالا افزایش چربی خون است.
ارتباط اعصاب با جوش غرور جوانی:
ناراحتی های عصبی و روحی اثر به سزایی در آکنه دارد. به دنبال فشارهای عصبی و کم خوابی پوست صورت طراوت و شادابی خود را از دست می دهد، آنگاه جریان خون و دفاع آن کاسته می گردد، زمینه برای پیدایش آکنه فراهم می آید و به سرعت بر تعداد جوش ها افزوده می شود.
ژنتیک و جوش دوران بلوغ:
مسائل وراثتی و ژنتیک در ابتلا به جوش غرور و شدت آن نقش دارند. حتما تاکنون افرادی را دیده اید که اعضا خانواده آنان دچار جوش های غرور فراوان می شوند. به طور کلی نقش یک زمینه فامیلی در ابتلا به این بیماری ثابت شده است.
کمبود ویتامین ها در ایجاد جوش دوران بلوغ:
کمبود ویتامین های A و ویتامین B نیز به عنوان عواملی در ایجاد جوش غرور جوانی مطرح شده اند. این دو ویتامین اثر سازنده و ترمیم کننده بر پوست دارند و کمبود آنها موجب آسیب پوست و کاهش دفاع آن می شود. به همین علت بسیاری از متخصصین پوست برای درمان آکنه از ویتامین A نیز استفاده می کنند.
بهداشت و جوش غرور جوانی:
عدم رعایت بهداشت پوست یکی از عوامل مهم در ایجاد و یا تشدید جوش های غرور است. پیدایش جوش غرور ناشی از افزایش ترشح چربی و تجمع میکروب در غده چربی کنار مو است.
بنابراین رعایت نکات بهداشتی می تواند نقش موثری در تخفیف و بهبود آن داشته باشد. در مبحث درمان جوش غرور خواهیم گفت که دستکاری کردن خودسرانه این جوش ها می تواند موجب انتشار عفونت به نقاط دیگر و افزایش تعداد و حجم جوش ها شود.امروزه آنتی بیوتیک و مواد ضدعفونی کننده جزو لاینفک درمان آکنه هستند.استفاده از بعضی داروها ممکن است منجر به تشدید آکنه شود. از جمله این داروها قرص های ضدبارداری است. علاوه بر قرص ضدبارداری، مصرف زیاد و مکرر پماد بتامتازون، تریامسینولون، فلوئوسینولون و کرم ها و مواد آرایشی بسیار چرب نیز ممکن است باعث پیدایش یا تشدید جوش های غرور شود.
زمان پایان جوش جوانی
جوش دوران بلوغ، به قدری متداول است که برخی از مردم تصور می کنند این یک حالت طبیعی در روند زندگی می باشد. این نوع از جوش ها معمولاً از سنین 13 الی 27 سالگی در جوانان ظهور می کند و تا سی سالگی ادامه دارد.جوش صورت ﯾﮑﯽ از ﺷﺎﯾﻌﺘﺮﯾﻦ اﺧﺘﻼﻻت ﭘﻮﺳﺘﯽ اﺳﺖ و تقریبا اکثر افراد نیاز به دانستن راههای از بین بردن جوش صورت یا کاهش آن می باشند. برای شناسایی راههای از بین بردن جوش صورت ابتدا باید انواع جوش صورت ، عوامل زمینه ساز و ریسک فاکتورهای آن شناسایی شود.ﺷﯿﻮع جوش صورت و بدن ﺑﻪ ﺣﺪی اﺳﺖ ﮐﻪ ﺑﺮﺧﯽ اﻓﺮاد آﻧﺮا ﻧﻮﻋﯽ ﺣﺎﻟﺖ ﻓﯿﺰﯾﻮﻟﻮژﯾﮏ در دوران ﻧﻮﺟﻮاﻧﯽ و ﺑﻠﻮغ ﻧﺎﻣﯿﺪه اﻧﺪ. اﯾﻦ ﺑﯿﻤﺎری اﺣﺘﻤﺎﻻً ﺑﻪ دﻟﯿﻞ ﭘﺎﯾﯿﻦ ﺗﺮ ﺑﻮدن ﺳﻦ ﺑﻠﻮغ، در دﺧﺘﺮﻫﺎ زودﺗﺮ از ﭘﺴﺮﻫﺎ ﺑﺮوز ﻣﯽﮐﻨﺪ. آﮐﻨﻪ در04 % دﺧﺘﺮان 17ﺳﺎﻟﻪ و 52% ﭘﺴﺮان 18ﺳﺎﻟﻪ دﯾﺪه ﻣﯽ ﺷﻮد. ﭘﺲ از اﯾﻦ ﺳﻦ، درﺻﺪ ﺷﯿﻮع آن ﮐﺎﻫﺶ ﯾﺎﻓﺘﻪ، ﺑﯿﻤﺎری ﺑه طﺮف ﺑﻬﺒﻮد ﭘﯿﺶ ﻣﯽ رود.