بعضی از عوارض دوران بارداری چندان پیچیده نیست و فقط باید با رعایت چند نکته و افزایش کمی تحمل از آنها چشم پوشی کرد. در این مطلب با یکی از شایع ترین عوارض، یعنی خارش پوست و روش های کاهش آن و همین طور خارش های نیازمند بررسی پزشک آشنا می شوید.
تأثیر بارداری در خارش پوست
احساس خارش در دوران بارداری؛ به خصوص اطراف پستان و شکم در حال بزرگ شدن شما غیرمعمول نیست. زیرا پوست برای جا دادن به حجم اضافه شدۀ این اندام ها کشیده می شود. تغییرات هورمونی نیز ممکن است تا حدی در این احساس خارش نقش داشته باشد. گاهی کف دست و پاهای برخی از زنان باردار دچار قرمزی همراه خارش می شود. این شرایط ممکن است به علت افزایش استروژن در این دوران رخ دهد که بلافاصله پس از زایمان رفع می شود، حتی ممکن است مواردی که معمولاً در شما ایجاد خارش می کند مانند خشکی پوست، در دوران بارداری موجب خارش بیشتری شود. اگزما اغلب در دوران بارداری بیشتر می شود، اگرچه در موارد معدودی بهبود علائم اگزما در زنان باردار گزارش شده است، اما در مورد بیماری پسوریازیس معمولاً برعکس است و اغلب علائم زنان باردار مبتلا به این بیماری، بعد از بارداری بهبود پیدا می کند و عدۀ کمی هستند که با باردار شدن، علائم بیماری پسوریازیس در آنها بدتر می شود.
طبیعی است که در دوران بارداری خارش بدن بیشتری داشته باشید. این مشکلی عادی است و تقریباً 20 درصد از زنان باردار دچار آن می شوند. پوست شما بخصوص در ناحیه شکم، باید بسیار کشیده شود. این احساس خارش در نواحی شکم و پاها بیشتر است. تغییرات هورمون های شما نیز ممکن است باعث خارش بیشتر بدن شود. البته در برخی خانم های باردار، کف دست و پاها قرمز می شود و می خارد. این مسئله به خاطر افزایش استروژن می باشد.گفتنی است، خانم های سیاه پوست نسبت به سفید پوستان کمتر دچار این حالت می شوند. بسیاری از زنان در سه ماهه سوم بارداری دچار خارش پوست، برجستگی های قرمز و یا حتی دمل های چرکی بر روی پوست خود می شوند که به اختصار این حالت را (pupp) می نامند. این حالت نگران کننده نیست و با قرص هایی مانند آنتی هیستامین و استروئید خوراکی برطرف می شود و طی مدت کوتاهی پس از زایمان نیز از بین می رود و هیچ خطری برای جنین و مادر ندارد.البته درست است که خارش بارداری مشکلی عادی است اما در برخی موارد ممکن است نشان دهنده بیماری یا اختلال مهمی در بدن باشد.
دلایل زیادی می تواند باعث خارش زنان در طی بارداری شود. برخی از این عوامل شامل موارد زیر است:
کشیده شدن پوست بدن
حاملگی های اول و بارداری های چند قلویی باعث کشیده شدن پوست زنان و خارش می شود.
خشکی پوست
تغییرات هورمونی در دوران بارداری ممکن است باعث خشکی پوست و پوسته پوسته آن و خارش شود.
عطرها یا پارچه ها
مواد شیمیایی مختلف به کار گرفته در برخی عطرها و پارچه ها می تواند باعث تحریک پوست و خارش در دوران بارداری شود.
پاپول های خارشی و پلاک های حاملگی
PUPPP یک بثورات پوستی خارش دار هستند که در اواخر بارداری ایجاد می شوند. این پاپول ها می توانند باعث بروز علائم زیر شوند:
- تاول های اطراف ضایعات پوستی
- احساس خارش بیش از حد در شب
- ضایعات پوستی كوچك در قسمت های که پوست کشیده می شود.
به طور معمول، پزشک از طریق معاینه پوستی می تواند PUPPP را تشخیص دهد و در موارد نادر ممکن است نمونه برداری از پوست (بیوپسی) و آزمایش خون را برای رد و یا تایید عفونت آن ها تجویز کند. استفاده از مرطوب کننده ها، کرم های استروئیدی و آنتی هیستامین ها که توسط پزشک تجویز شده است، و حمام های تسکین دهنده خارش، می توانند به رفع موقت خارش تا زمان زایمان کمک کنند. اما درمان نهایی PUPPP زایمان است و بثورات معمولاً طی چند هفته پس از زایمان برطرف می شوند.
پریگو
پریگو برجستگی های خارش دار پوستی روی بازوها، پاها یا شکم هستند که ممکن است در طول دوران بارداری هر سه ماه یکبار ظاهر شوند. درمان پریگو معمولاً شامل استروئیدهای موضعی و آنتی هیستامین های خوراکی است. در زنانی که طی یک بارداری دچار پریگو شده اند، احتمال افزایش و ابتلا به پریگو در بارداری های بعدی را دارند. علائم پریگو متاسفانه ممکن است هفته ها یا حتی ماه ها پس از زایمان ادامه پیدا کند.
کلستاز
کلستاز داخل رحمی بارداری، که معمولاً به عنوان کلستاز بارداری شناخته می شود، یک بیماری کبدی است که منجر به ایجاد اسید های صفراوی در خون و خارش شدید اما بدون ضایعات پوستی در اواخر بارداری رخ می دهد. خارش معمولاً در دست و پا رخ می دهد اما می تواند بر سایر قسمت های بدن نیز تأثیر بگذارد. کلستاز بارداری می تواند بسیار ناراحت کننده و حتی نگران کننده برای مادر و کودک باشد. به دلیل خطر بروز برخی عوارض، پزشک ممکن است زایمان زودرس را توصیه کند.