نوعی تست که به منظور بررسی سلامت فیزیکی دندان ها صورت می گیرد، تست پالپ نام دارد. در طی این روش و برای ارزیابی سالم بودن پالپ، توسط دندانپزشک دستگاهی بر روی دندان قرار داده می شود که می تواند مواردی مانند جریان الکتریکی، سرما و یا گرما را به دندان منتقل کند. بر اساس میزان جریان الکتریکی که واکنش بدن را به همراه دارد، مشکلات دندانی که احتمال وجود آن ها باشد، مشخص می شوند.
تست پالپ
تست پالپ به منظور تعیین سلامت پالپ، معمولا با استفاده از چهار تکنیک صورت می گیرد :
- تست سرما
- تست گرما
- تست الکتریکی
- تست حفره
این تکته را در نظر داشته باشید که اگر دندان تحت تست سرما قرار گرفت، به دلیل مقاومتی که برایش ایجاد می شود، برای انجام تست سرما یا گرمای بعدی باید یک فاصله ی زمانی کوتاهی باشد تا دقت آزمایش کم نشود. برای انجام تست الکتریکی باید به صورت کامل خشک باشد. همین علت باعث شده است تا انجام آن برای بعضی از دندان ها سخت باشد. تست حفره نیز هر از گاهی و در مواقعی که فعالیت های دیگر مانند رادیوگرافی و ... جواب دقیق نداده است، انجام می شود. تست دما در قسمت گردن دندان و نزدیک مرز لثه صورت می گیرد. در این بخش مینای دندان کم ترین ضخامت خود را دارد همچنین به سلول های پالپ نزدیک تر می باشد.
دلیل تست پالپ
این تست در شناختن وضعیت پالپ دندان نقش موثری دارد و همچنین انجام آن می تواند این نکته که دندان به عصب کشی یا کشیدن نیاز دارد یا خیر را تعیین نماید. در زمانی که تست پالپ انجام شود و نتیجه ی حاصل تعیین کند که پالپ فعالیت ندارد، دندانپزشک باید اقدام به عصب کشی کند.
اگر می خواهید عصب کشی (درمان ریشه) انجام دهید، بهتر است از قبل کمی در مورد آن اطلاعات داشته باشید و خودتان را آماده کنید. از آنجایی که موقع عصب کشی قسمتی از دندانتان کاملا از بین می رود، بهتر است همیشه اقدامات لازم برای جلوگیری از این موضوع را انجام دهید و نگذارید پوسیدگی به این مرحله برسد.همیشه بهترین کار این است که تا جایی که می شود دندان های اصلی تان را سالم نگه دارید. فراموش نکنید که این دندان ها قرار بوده یک عمر برایتان کار کنند و سالم نگه داشتن آن ها کار سختی نیست.
برای این فرایند، باید به دندانپزشکی مجرب و متخصص مراجعه کنید. هنگام عصب کشی، دندانپزشک حفره پالپ دندان را تخلیه می کند. حفره پالپ همه رگ های خونی و عصب های دندان را در برمی گیرد؛ به همین خاطر وقتی دچار عفونت می شود، باید آن را کاملا تخلیه کنیم تا میکروب به قسمت های دیگر بدن بیمار سرایت نکند.
وقتی پالپ تخلیه شد، پزشک دندان را عفونت زدایی می کند تا میکروب به قسمت های دیگر دندان یا حتی بدن نرسد؛ سپس جای خالی پالپ را با ماده ای بخصوص پر می کند و روی دندان را می پوشاند تا آلودگی های دیگری به داخل آن نفوذ نکنند.
روکش دندان
علت نصب روکش یا تاج این است که بتوانیم دندان را محکم کنیم. وقتی تاج را روی دندانی ضعیف قرار می دهیم، مستحکم می شود و می تواند به عملکردش ادامه دهد. حال اگر روی دندانی که ضعیف است روکش نصب نکنیم، به احتمال زیاد ترک بر می دارد و می شکند.
اگر چنین اتفاقی برای دندان بیفتد، ترمیم آن دشوارتر می شود و برای درمان آن به زمان بیشتری هم احتیاج خواهد داشت؛ چراکه آسیب خیلی شدیدتر از قبل است.
روکش دندان بعد از عصب کشی
اینکه بعد از عصب کشی به نصب روکش احتیاج دارید یا نه، به نوع عصب کشی و دلیل آن بستگی دارد. معمولا اگر عصب کشی مربوط به دندان های آسیای کوچک و بزرگ باشد، بعد از آن روی دندان، روکش می گذارند؛ چراکه فرد برای جویدن غذا به این دندان ها احتیاج دارد و به همین خاطر باید محکم باشند. اگر دندان قبل از عصب کشی آسیب دیده باشد یا مقداری زیادی از محتویات پالپ آن (طی فرایند عصب کشی) خارج شده باشد، پزشک روی آن یک روکش نصب می کند تا استحکام لازم را پیدا کرده و بیمار بتواند برای جویدن غذا از آن استفاده کند.تشخیص ضرورت نصب روکش دندان، بر عهده دندانپزشک است. این مسئله برای تمام دندان ها ضروری است و اگر پزشک تشخیص دهد بدون روکش دندان ممکن است دوباره آسیب ببیند، حتما باید آن را روی دندان نصب کند.
بعد از عصب کشی دندان باید ساختار آن را با نصب روکش مستحکم کنید. فرایند عصب کشی دندان را تضعیف می کند و باعث می شود مقاومت خود را از دست ندهد. بنابراین برای اینکه دندان بتواند مانند قبل دوام بیاورد و عملکردش را از دست ندهد، باید از یک ماده ترمیمی دیگر به نام روکش استفاده کنید.بعضی از افراد برای اینکه دندانشان محکم شود، به جای نصب روکش آن را پر می کند ولی نصب روکش نسبت به پر کردن گزینه خیلی بهتری است.
حفظ رنگ طبیعی دندان
پس از عصب کشی گاهی رنگ دندان تغییر می کند و به شکل طوسی درمی آید. روکش ها راه حلی فوق العاده برای پوشاندن این نقص است. روکش ظاهری طبیعی به دندان هایتان می دهد و باعث می شود رنگ دندان عصب کشی شده با دندان های دیگر همخوانی داشته باشد.
بعد از درمان ریشه دندان (عصب کشی)، سطح دندان بیشتر در معرض عفونت و آلودگی قرار می گیرد. برای جلوگیری از این اتفاق (که به آن عصب کشی ناموفق هم گفته می شود) پزشک روی دندان روکش می گذارد تا اجازه ندهد میکروب های بیشتری وارد آن ناحیه شوند. درغیر این صورت عمل عصب کشی ناموفق خواهد بود؛ عفونت دوباره برمی گردد و مجبور می شوید دندانتان را بکشید.