شما میتوانید مطمئن باشید که زرد شدن دندان ها نشانه ای از بیماری جدی دهان و دندان نیست.این عارضه تنها نشان میدهد که شما از قهوه، چای و نوشیدنی های رنگی به مقدار زیاد استفاده میکنید.فقط نیاز دارید که به خوبی از دندان هایتان با خمیر دندان های سفید کننده یا مراجعه مداوم به دندان پزشک مراقبت کنید.ماهیت این روش، استفاده از عامل سفید کننده دندان است که باعث شکسته شدن زنجیره پروتئین های زرد روی دندان ها میشود.با این حال دندان های زرد مادر زادی، کاملا متفاوت است و حل آن با راه های طبیعی مشکل است.این شرایط به دلیل استفاده بیش از حد آنتی بیوتیک یا تتراسایکلین، مادر شما در دوران بارداری یا شیر دهی است.
افرادی که به پریودنتیت( التهاب لثه ) یا پوسیدگی دندان مبتلا هستند:همه ما میدانیم که بیماری پریودنتال، یک التهاب مزمن در بافت لثه است، این دقیقا بافتی است که از دندان های شما حمایت میکند، این اتفاق می تواند در سازماندهی اطراف همه دندان های شما رخ دهد.در ضمن پوسیدگی دندان ها شرایطی است که دندان، دارای حفره شکسته میشود، این وضعیت به دلیل باکتری های ناشی از قند و نشاسته چسبیده به دندان ها است که اسید بافت دندان ها را از بین می برد.اینها همه شرایط جدی دندان هستند، که قسمت داخل و سطح بیرونی تضعیف می شود و منجر به از دست رفتن دندان می شود.در این موارد اگر از یک عامل سفید کننده دندان استفاده می کنید، مواد شیمیایی موجود در آن وضعیت شما را بدتر می کند دندان ها ضعیف و شکننده می شوند و بر توانایی جویدن شما تاثیر می گذارد.
دلیل مهم برای زرد شدن دندان
- افزایش سن باعث زرد شدن دندان ها می شود: در بسیاری از افراد، افزایش سن موجب زردی دندان ها می شود. به مرور زمان و با افزایش سن، لایه بیرونی مینای دندان ها در اثر عوامل مختلف داخلی و خارجی، ساییده شده و رنگ زرد طبیعی در زیر مینای دندان؛ یعنی “عاج دندان”، نمایان شده و باعث تغییر رنگ دندان ها می شود.
- دلایل ژنتیکی و وراثتی: برخی اشخاص به طور ارثی و ژنتیکی، از دندان های سفید تر و یا تیره تری نسبت به سایر افراد برخوردار می باشند. بنابراین علت زردی دندان ها می تواند وراثت باشد.
- ابتلا به برخی از بیماری ها: برخی از بیماری ها نیز تاثیر به سزایی بر روی زرد شدن دندان ها دارند. برای مثال، بعضی از عفونت هایی که زنان در طول دوران بارداری به آنها مبتلا می شوند، روی رشد مینای دندان جنین تاثیر گذاشته و موجب زردی دندان کودک می شود.
- مصرف برخی داروها : خوراندن داروهایی مانند آنتی بیوتیک تتراسایکلین و دوکسی سایکلین به کودکان زیر سن 8 سال که هنوز در مرحله رشد دندان قرار دارند، باعث تغییر رنگ و زردی دندان ها می شود.
- مصرف برخی دهان شویه ها: مصرف دهانشویه هایی که حاوی کلرهگزیدین و ستیل پیریدینیوم کلراید می باشند، موجب ایجاد لکه در سطح دندان ها می شوند. آنتی هیستامین ها (مثل بنادریل)، داروهای اعصاب و روان و داروهای درمان فشار خون بالا نیز می توانند باعث زرد شدن دندان ها شوند. دقت کنید در حین درمان ارتودنسی با براکت ثابت از دهانشویه های مخصوص ارتودنسی استفاده کنید و از محلول دهانشویه کلرهگزیدین استفاده نکنید.
- عدم رعایت بهداشت دهان و دندان: عواملی مانند تجمع پلاک دندانی، رنگ ناشی از مصرف انواع غذاها، و عدم رعایت بهداشت مناسب دندان ها، موجب زردی دندان ها می شوند.
- آسیب به دندان ها: وارد شدن ضربه به دندان در اغلب موارد باعث زرد شدن دندان می شود. در اثر ضربه به دندان، پالپ خونریزی کرده و به ناحیه “عاج دندان” نفوذ می کند. این امر، دلیل دیگری برای زرد شدن دندان ها است.
- مصرف دخانیات: مصرف سیگار، قلیان و سایر دخانیات حاوی توتون و تنباکو، در درازمدت به لک شدن، بدرنگی و زردی دندان ها منجر خواهد شد.
- مصرف غذاها و نوشیدنی های رنگی: مصرف نوشابه، چای، قهوه، غذاهای پرادویه، زعفران، رب گوجه و آب مرکبات و… نیز موجب زردی دندان ها خواهند شد.
انواع زرد شدن دندان ها:
زرد شدن دندان ها به دو دسته اصلی طبقه بندی می شود: تغییر رنگ خارجی و تغییر رنگ ذاتی.
- تغییر رنگ خارجی: بر روی لایه خارجی دندان تحت عنوان مینای دندان ایجاد می شود. لکه های مینای دندان از سفید مایل به زرد تا لکه های قهوه ای را در بر می گیرد.
- تغییر رنگ ذاتیک زمانی اتفاق می افتد که ساختار داخلی دندان تحت عنوان عاج تغییر رنگ می دهد و در این حالت رنگ عاج دندان تیره شده یا به رنگ زرد یا خاکستری در می آید.
با وجودی که لکه های خارجی را می توان به طور موثر با استفاده از تکنیک های مختلف اصلاح طرح لبخند با سفید کردن دندان چه بعد و چه قبل از ارتودنسی دندان، درمان کرد اما دندان زرد ذاتی احتمالاً مقاومت بیشتری دارند و در بسیاری از مواقع درمان آنها نیازمند استفاده از روش های دندانپزشک زیبایی همچون روکش ونیر است.