ساعدنیوز
ساعدنیوز

علل خشکی دهان چیست؟

  پنجشنبه، 04 دی 1399   زمان مطالعه 4 دقیقه
علل خشکی دهان چیست؟
خشکی دهان هتگامی که غدد بزاقی دهان بزاق کافی برای مرطوب نگه داشتن دهان نمی سازند ایجاد می شود.

در یک فهرست رتبه بندی شده از بیماری ها، یکی از مواردی که در رده های پایین قرار دارد ولی باید آن را جدی گرفت، خشکی دهان است. دهان به طور طبیعی باید دارای بزاق باشد، ولی وقتی بزاق کم شود مشکلاتی ایجاد می شود. خشکی دهان حالتی است که در آن دهان خشک و عاری از بزاق می شود، در نتیجه هنگام بلع، چشیدن و جویدن غذا دچار مشکل می شویم. بیماری هایی مانند دیابت، ایدز یا اختلالات تیروئید باعث خشکی دهان می شوند. در این مقاله با دلایل خشکی دهان و راه های درمان آن آشنا می شویم.

باکتری هایی که باعث خرابی و بیمار ی های دندان می شوند در محیط های خشک، بهتر رشد می کنند و باعث ایجاد بوی بدِ دهان و بیماری های لثه می شوند. به گفته ی محققان، التهاب و عفونت ناشی از دندان ها می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی و سکته را افزایش بدهد. از این بدتر هم می شود؟ باید بگویم بله، از آنجا که بزاق دهان ما قلیایی است، اسید موجود در غذاها را خنثی می کند و مانعِ پوسیدگی دندان ها می شود بنابراین خشکی دهان یکی از علل پوسیدگی دندان ها نیز هست. طبق پژوهش های انجمن دندان پزشکی آمریکا ( ADA) علاوه بر موارد ذکر شده گلودرد، مشکلات در صحبت کردن یا بلع و سوزش دهان، همگی علائمی دردناک از خشکی دهان هستند. به همین دلیل اگر خشکی دهان درمان نشود می تواند زمینه ی ابتلا به سایر بیماری ها را فراهم کند.

علل خشکی دهان چیست؟

خشکی دهان هتگامی که غدد بزاقی دهان بزاق کافی برای مرطوب نگه داشتن دهان نمی سازند ایجاد می شود. این غدد ممکن است به علل زیر به درستی کار نکنند:

داروها: بسیاری از داروها، از جمله بسیاری از داروهایی که بدون نسخه تهیه می شوند، عارضه ی خشکی دهان دارند. داروهایی که به احتمال بیشتری مشکل ایجاد می کنند، برخی داروهای درمان افسردگی، فشار خون بالا و اضطراب و همچنین ضد حساسیت ها، ضداحتقان ها، ریلکس کننده های عضلات و داروهای ضد درد هستند.

افزایش سن: بسیاری از افراد مسن با افزایش سن خشکی دهان را تجربه می کنند. فاکتورهای دخیل در این موضوع شامل استفاده از داروهای خاص، تغییر در توانایی بدن برای پردازش دارو در بدن، تغذیه ی ناکافی و بیماری های مزمن می شوند.

درمان سرطان: داروهای شیمی درمانی می توانند ترکیب بزاق و مقدار تولید شده را تغییر دهند. این اتفاق می تواند موقتی باشد و جریان طبیعی بزاق بعد از تکمیل درمان باز می گردد. به علاوه پرتو درمانی سر و گردن می تواند به غدد بزاقی آسیب رسانده و باعث کاهش قابل توجه در تولید بزاق شود. این مشکل بسته به دوز پرتو و منطقه ی درمان، ممکن است موقتی یا دائمی باشد.

آسیب عصبی: آسیب یا جراحی که باعث ایجاد مشکل عصب در ناحیه سر و گردن شود می تواند منجر به خشکی دهان شود.

سایر مشکلات سلامتی: دهان خشک می تواند ناشی از دلیل مشکلات سلامتی خاصی از جمله دیابت، سکته، عفونت قارچی (برفک) در دهان یا بیماری آلزایمر یا به دلیل بیماری های خودایمنی مانند سندرم شوگرن یا HIV/AIDS باشد. خروپف کردن و خوابیدن با دهان باز نیز می توانند منجر به خشکی دهان شوند.

مصرف تنباکو و الکل: نوشیدن الکل و سیگار کشیدن یا جویدن تنباکو می تواند علائم خشکی دهان را تشدید کند.

مصرف تفریحی مواد: مصرف متامفتامین می تواند منجر به خشکی شدید دهان و خرابی دندان ها (شرایطی که به عنوان “دهان مت” شناخته می شود)، شود.

علایم شایع سندرم خشکی دهان چیست؟

علایم دهان خشک (گلو خشک) عمدتاً در بیماران موجب ناراحتی می شود, دهانی خشک و گاهی باعث ایجاد احساس سوزش, کاهش طعم و به ویژه در زبان می شود.شما اغلب احساس تشنگی, مشکل در جویدن, بلعیدن و صحبت کردن را احساس می کنید.

ناتوانی در فهم طعم درست: فقدان بزاق, غذاهای حل نشده، باعث مشکل در تشخیص مزه می شود.

خارش گلو به دلیل نداشتن بزاق برای خیس کردن گلو: در برخی بیماران, تنفس بد نیز در علایم آتروفی, ترک مخاطی (به ویژه در لب ها) وجود دارد و باعث خونریزی, زخم در دهان یا جدا شدن پوست در گوشه های دهان می شود.

چه کسی در خطر ابتلا به خشکی دهان است؟

کودکان و افراد پیر در معرض دهان خشک هستند.افراد با عادات بد, رژیم غذایی ضعیف و آن هایی که دارای سابقه افسردگی, و تحت درمان سرطان هستند, در معرض خطر بالای دهان خشک قرار دارند.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

در مواردی که سندرم دهان خشک شما ناشی از بیماری های دیگر است, باعث استرس و ناراحتی شما می شود, شما باید به پزشک مراجعه کنید.علاوه بر این, اگر علائمی از دهان خشک را داشته باشید, اما کاربرد روش هایی که در زیر در مورد آن صحبت می کنیم, کارساز نبود و یا هر زمان که احساس درد می کنید و با این حال این درمان های خانگی به تسکین دهان شما کمک نمی کنند, باید نزد پزشک بروید.


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
اگر یک بار تنگه هرمز را ببندیم تا شریعتمداری دلش خوش بشود و حکومتی هم به جلیلی بدهیم، دیگر همه چیز تمام و مشکلات حل می‌شود (2 نظر) نگاهی به عکس شناسنامه بازیگران و سلبریتی های مشهور سینمای ایران+عکس/ از شیلا خداداد و شهاب حسینی تا بهرام رادان و مرتضی پاشایی (1 نظر) کنایه سنگین جمهوری اسلامی به قالیباف: با فقط 6 درصد آراء حوزه انتخابیه رئیس مجلس شده است! (1 نظر) خانه ابدی مشترک آزاده نامدای و هنرمندی که سنگ قبرشان یکی است/روحش شاد و یادش گرامی (1 نظر) ذکر امروز با ناصر رفیعی برای "افزایش روزی" / توصیه پیامبر به دخترش فاطمه (س)؛ بگو یا رب العالمین... (1 نظر) خبر بسیار امیدبخش یک دیپلمات معروف درباره توافق قریب الوقوع ایران با دولت ترامپ در روزنامه دولت (1 نظر) رئیس دفتر آیت الله خامنه ای: اگر قدرت نظامی نداشتیم تا الان ما را خورده بودند (1 نظر) قاب ایران قدیم/ 3 تصویر خاطره‌انگیز از دختران شیک پوش بالاشهری در دهه 70 (1 نظر) (تصاویر) عاقبت شوم بشار اسد بعد از فرار به روسیه: لنگه کفش در دهان رهبر سابق شام (1 نظر) حسن خمینی: خدا نکند پرچم بیفتد! آنگاه رفقای دیروز هم سنگ می‌زنند (1 نظر) نگاه های معنادار دختر پزشکیان بعد از شنیدن جملات امروز پدرش: تصور می‌کنم اگر همسرم بود شاید فرزندانم بهتر تربیت می‌شدند+ویدیو (1 نظر) تصاویر دیده نشده از جنجالی‌ترین خواهر محمدرضا پهلوی با لباس عروس ابریشمی در روز خاکسپاری پدرش در ایران/ خاندانی که حتی حاضر به حفظ حرمت پدرشان هم نبودند (1 نظر) سلفی یلدایی عبدالله روا، مجری برنامه ویدیوچک با خواهرزاده بانمکش/ چقدر شبیه همدیگه هستن+عکس (1 نظر) برای اشک‌های پزشکیان! (1 نظر) اجرای بی نظیر آهنگ مادر توسط آرون افشار برای مامانای آسمونی +فیلم/ بگو باران ببارد...
تیتر امروز   
بازی فکری؛ اگه هوشت به عرش اعلا رسیده زیر 5 ثانیه بگو سه تا خوک بدون کلاه کجا قایم شدن؟!
اتفاقی عجیب و زشت در فوتسال/دیروز کاپیتان تیم فحش خورد!
از افزایش صف‌ها تا کاهش منابع؛ وام ازدواج در آستانه بحران اجتماعی؟
مهاجرت یا ماندن؟ انتخاب دشوار استادان دانشگاه‌های ایران
(ویدیو) فرانسوی صحبت کردن "نعیمه نظام دوست" به کمک ترجمه آنلاین گلوریا هاردی؛ اصالت رشتی خودش رو هم قاطی فرنگی بودنش کرده / احسان علیخانی از خنده روده‌بُر شد😂😂
رونالدو رقیب رویایی اسطوره ی بوکس!/رونالدو را در رینگ بوکس خواهیم دید؟!
انس خطاب، کلیددار امنیت تحریر الشام؛ از گذشته مبهم تا قدرت مطلق
خبر خوب برای دانش‌آموزان مناطق محروم؛ ممنوعیت انتقال معلمان جذب شده از طریق این سهمیه
حمله موشکی یمن به تل‌آویو/ تعطیلی فرودگاه بن‌گوریون
بازی فکری؛ اگه نابغه‌ی جمع دوستاتی بگو قاتل این آقا کیه؟!
سوژه جذاب امشب/ دو خواهر بهم چسبیده که با یک مرد ازدواج کردند + عکس شوهر
استعداد این بازیکن در پست غیر تخصصی اش امروز او را به بهترین بازیکن دربی خوزستان تبدیل کرد!
جدول زمانبندی قطعی برق امروز جمعه 7 دی تهران، تبریز، مشهد، اصفهان و... منتشر شد + لینک
سلامتی بازیکنان تیم پرسپولیس در خطر است!
فال ابجد روزانه جمعه 7 دی 1403 / خرداد ماهی ها خطر در کمین است پشیمان میشوی
منتخب روز   
رونمایی افسانه پاکرو از عکس برادرزاده اش/ گذر زمان چه بر سرش آورده؟ جدول زمانبندی قطعی برق امروز جمعه 7 دی تهران، تبریز، مشهد، اصفهان و... منتشر شد + لینک عکسی که ثابت می کند نیما فلاح و سحر ولدبیگی عاشق ترین زن و شوهر سینمای ایران هستند/ این شکلی به پای هم پیر بشید نوستالژی روز/ تیتراژ جذاب کارتون خاطره‌انگیز بچه‌های دهه60 و 70؛ «کاراگاه گجت»/ آخرشم نفهمیدیم کی پشت اون صندلی نشسته 🤣 داستان های هزار و یک شب / شب سی‌ و یکم؛ مرد گوش بریده و خیال ازدواج با دختر کم سال وزیر (ویدئو) مستند حیات وحش/مادر تو هر شکلی مادره/ فداکاری‌های عاشقانه گورِخر شجاع برای نجات کُره‌اش از چنگال شیر بی‌رحم! قاب ایران قدیم/ از بابانوئل در دبیرستان دخترانه سال 78 تا استایل دانشجویان دانشکده هنر سال 70 این املت خوردن داره/ راز خوشمزگی املت قهوه‌خانه‌ای استقبال ویژه و منحصربفرد از مسعود پزشکیان با رقص محلی و جمله آذری که به مذاق رئیس‌جمهور خوش آمد+ویدیو 7 کتاب موفق و پرفروش که قبل از ازدواج حتما باید بخوانید جنجال برانگیزترین درخت کریسمس در آلمان / 5 میلیون دلار فقط برای درخت؟! + تصاویر 10 غذای سنتی کریسمس در کشورهای مختلف جهان