ساعدنیوز
درباره ما
ساعدنیوز
ساعدنیوز

در مورد خواص دارچین چه می دانید؟

  سه شنبه، 18 بهمن 1401   زمان مطالعه 10 دقیقه
در مورد خواص دارچین چه می دانید؟
دارچین نوعی ادویه‌‌ی مقوی است که به‌خاطر تأثیراتش در سلامت بدن از دیرباز جایگاه ویژه‌ای در طب سنتی داشته است. امروزه نیز با کشف خواص درمانی گسترده‌ی آن در بسیاری از کشورها مورد استفاده قرار می‌‌گیرد. بر اساس تحقیقات بین ۲۶ دارویی که منشأ گیاهی دارند، دارچین بالاترین رتبه را در جلوگیری از اکسید شدن سلول‌های بدن داراست.

نام علمی دارچین “cinnamomum zeylanicum ” است و سرشار از اسانس كه بر اثر حرارت اسانس و رایحه آن كاهش پیدا می كند. این اسانس در صورت تازه بودن به رنگ زرد روشن است ولی به مرور زمان و به علت اكسیده شدن به رنگ های زرد طلایی و سپس قهوه ای مایل به قرمز درمی آید.

کلمه ی دارچین (Cinnamon) برگرفته از کلمه ی لاتین Cannella به معنای «عصا» است.دارچین ادویه و گیاهی دارویی محسوب می شود و جزو دولپه ای های جدا گلبرگ قرار دارد و در مواد غذایی و برخی نوشیدنی ها استفاده می شود.این گیاه دارویی، بومی هندوستان و سری لانکا است و گل های سفید رنگ که گاهی به زرد مایل هستند دارد و پوست درختچه ی آن نیز دارچین خوانده می شود.سابقه ی استفاده از دارچین بسیار قدیمی است و ازجمله در سده های میانیِ میلادی برای درمان سرفه، گلو درد و ورم مفاصل و بیماری های دیگر از آن استفاده می شده است.

ارزش غذایی دارچین

یک قاشق سوپ خوری دارچین شامل: ۱۹ گرم کالری، ۴ گرم فیبر، ۶۸ درصد منگنز، ۸ درصد کلسیم، ۴ درصد آهن و ۳ درصد ویتامین کا و فاقد قند، چربی و پروتئین است. مصرف دارچین حتی به مقدار کم فواید بسیاری دارد و فقط خاصیت آنتی اکسیدانی آن دلیل قانع کننده ای است تا در برنامه ی غذایی خود از آن استفاده کنید.

 دارچین

خواص دارچین

دارچین یکی از ادویه های بسیار خوشبو و خوش طعم است. انسان ها در سرتاسر دنیا، به دلیل خواص درمانی متعدد، از هزاران سال پیش برای این ادویه ارزش زیادی قائل بوده اند. امروزه مصرف دارچین به شکل های مختلف از جمله دمنوش و چای دارچین، ترکیب دارچین و عسل، عرق دارچین و… برای بهره مند شدن از خواص درمانی این ادویه رایج است. در طب سنتی برای دارچین خواص بسیار زیادی از کمک به لاغری و درمان تنگی نفس گرفته تا کاهش فشار و قند خون و کنترل دیابت و کم کاری تیروئید مطرح می شود. اما باید دید از نظر علمی دارچین چه خواصی دارد. علم مدرن بسیاری از خواص دارچین را که انسان ها برای سال های متمادی از آن آگاه بوده اند، تایید می کند.

۱. حاوی ترکیبات گیاهی با خواص درمانی قدرتمند است

دارچین را از پوست داخلی درختی به همین نام می گیرند. تاریخچه ی استفاده از دارچین به دوران مصر باستان برمی گردد. این ادویه در آن زمان ماده ای بسیار ارزشمند و نایاب بوده است که آن را به پادشاهان هدیه می داده اند. اما امروز دارچین گیاه ارزان قیمتی است که در هر جایی پیدا و در بسیاری از غذاها، شیرینی ها و داروها استفاده می شود.دارچین انواع مختلفی دارد که تمام آن ها را می توان به دو دسته ی اصلی تقسیم کرد.

  • دارچین سیلان یا دارچین هندی که به نام دارچین اصل (واقعی) هم از آن یاد می شود. این نوع دارچین از پوست داخلی درخت «سیناموم وروم» (Cinnamomum verum) به دست می آید که بومی سریلانکا و جنوب هند است. دارچین سیلان رنگ قهوه ای مایل به زرد و بافت نرم و نازکی دارد که شبیه کاغذ است.
  • دارچین کاسیا یا چینی که نوع رایج تر دارچین است. این نوع دارچین از پوست داخلی درخت «سیناموم کاسیا» (Cinnamomum cassia) به دست می آید که بومی جنوب چین است. دارچین کاسیا رنگ قهوه ای مایل به قرمز تیره دارد و بافت آن ضخیم تر و زبرتر است.

دارچین از برش زدن ساقه های درخت دارچین به دست می آید؛ پس از برش زدن ساقه، پوست داخلی آن را جدا و قسمت های چوبی را دور می ریزند.پوسته های حاصل بعد از خشک شدن نوارهایی لوله ای شکل را می سازند که به چوب دارچین معروف است. پودر دارچین از آسیاب کردن چوب دارچین به دست می آید.عطر و طعم خاص دارچین از روغن موجود در آن ناشی می شود که سرشار از ترکیبی به نام «سینامالدهید» (cinnamaldehyde) است.محققان بر این باور هستند که بیشتر تاثیر دارچین بر سلامتی و متابولیسم ناشی از وجود همین ترکیب است.

۲. سرشار از آنتی اکسیدان است

آنتی اکسیدان از بدن ما در برابر آسیب رادیکال های آزاد محافظت می کند. دارچین سرشار از آنتی اکسیدان های قوی مثل پلی فنل است.در تحقیقی که روی ۲۶ ادویه انجام شد، دارچین با داشتن بیشترین میزان آنتی اکسیدان در صدر جدول قرار گرفت و حتی از سوپرفودهای دیگری مثل سیر و پونه ی کوهی (ارگانو) هم جلو زد.در واقع دارچین به حدی قوی است که حتی از آن می توان به عنوان یک نگهدارنده ی طبیعی غذا استفاده کرد.

۳. خواص ضدالتهابی دارد

التهاب در بدن بسیار مهم است چرا که به بدن در مبارزه با عفونت و ترمیم بافت های آسیب دیده کمک می کند.اما وقتی التهاب مزمن می شود و علیه بافت های خود بدن عمل می کند، ممکن است خطرناک و مشکل ساز شود.برای حل این مشکل می توان از خواص دارچین بهره مند شد. تحقیقات نشان داده است این ادویه و آنتی اکسیدان های موجود در آن، خواص ضدالتهابی دارند. خواص ضدالتهابی دارچین می تواند خطر ابتلا به بیماری ها را کاهش دهد.

۴. می تواند خطر بیماری قلبی را کم کند

دارچین می تواند خطر بیماری های قلبی را که رایج ترین علت مرگ زودرس در دنیاست کاهش دهد.طبق تحقیقات مصرف ۱ گرم یا حدود نصف قاشق چای خوری پودر دارچین در روز می تواند برای افرادی که مبتلا به دیابت نوع ۲ هستند، مفید باشد؛ این میزان باعث کاهش سطح کلسترول تام، کلسترول «بد» LDL و و تری گلیسرید می شود، در حالی که سطح کلسترول «خوب» HDL پایدار خواهد ماند.

یک تحقیق بزرگ جدیدتر نشان داد که مصرف تنها ۱۲۰ میلی گرم دارچین در روز می تواند همین تاثیر را روی بدن بگذارد. در این تحقیق دارچین حتی باعث افزایش میزان کلسترول «خوب» HDL هم شد.همچنین تحقیقاتی که روی حیوانات انجام شده، نشان داده است که مصرف دارچین می تواند باعث کاهش فشار خون شود. تمام این فواید دارچین در کنار هم می توانند خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش دهند.

۵. می تواند حساسیت به هورمون انسولین را بهبود دهد

انسولین یکی از مهم ترین هورمون های بدن است که متابولیسم و مصرف انرژی بدن را تنظیم می کند. انسولین همچنین برای انتقال قند خون به سلول ها بسیار ضروری است.

اما مشکل اینجاست که بدن خیلی از افراد نسبت به این هورمون مقاومت نشان می دهد. به این شرایط مقاومت به انسولین گفته می شود که می تواند منجر به مشکلات جدی مانند سندرم متابولیک و دیابت نوع ۲ شود.خبر خوب این است که دارچین می تواند مقاومت به انسولین را به شکل قابل توجهی کاهش دهد تا این هورمون بتواند نقش مهم خود را در بدن ایفا کند.با افزایش حساسیت به انسولین در بدن، دارچین در واقع به پایین آوردن قند خون کمک می کند. در بخشی بعدی بیشتر در این باره توضیح می دهیم.

۶. قند خون را پایین می آورد و خواص ضد دیابتی قوی دارد

بسیاری از قدیمی ترها دارچین را به دلیل تاثیر آن در کاهش قند خون می شناسند.دارچین علاوه بر تاثیر مثبتی که در کاهش مقاومت به انسولین دارد، می تواند قند خون را به چند شیوه ی دیگر هم پایین بیاورد.

اولا، دارچین با مداخله کردن در عملکرد آنزیم های هضم، شکستن کربوهیدرات را در دستگاه گوارش کند می کند و با این کار میزان گلوکزی را که بعد از صرف غذا وارد خون می شود کاهش می دهد.ثانیا، ترکیبی در دارچین وجود دارد که می تواند تاثیری مشابه انسولین روی سلول ها بگذارد. این ویژگی در کل دریافت گلوکز توسط سلول ها را افزایش می دهد، هرچند بسیار آهسته تر از خود انسولین عمل می کند.تحقیقات زیادی روی انسان ها خاصیت ضد دیابت دارچین را تایید کرده اند و نشان داده اند دارچین می تواند قند خون ناشتا را بین ۱۰ تا ۲۹ درصد کاهش دهد.دوز موثر معمولا بین ۱ الی ۶ گرم یا حدود نصف الی ۲ قاشق چای خوری در روز است.

۷. ممکن است برای بیماری های تحلیل برنده ی عصبی مفید باشد

مشخصه ی اصلی بیماری های تحلیل برنده ی عصبی (Neurodegenerative) از دست رفتن فزاینده ی ساختار یا عملکرد سلول های مغز است.آلزایمر و پارکینسون دو نوع رایج از بیماری های تحلیل برنده ی عصبی هستند.دو ترکیب در دارچین پیدا شده است که می توانند تشکیل پروتئینی به نام «تاو» (tau) در مغز را مهار کنند. تولید این پروتئین در مغز از مشخصه های بارز بیماری آلزایمر است.

در تحقیقی که روی موش های مبتلا به بیماری پارکینسون انجام شد، دارچین به محافظت از نورون ها کمک کرد، سطح ناقل های عصبی را به حالت عادی برگرداند و عملکردهای حرکتی را بهبود بخشید.البته این تاثیرات باید روی انسان ها بیشتر مطالعه شود.

۸. می تواند ضد سرطان باشد

سرطان یک بیماری جدی است که با رشد کنترل نشده ی سلول ها شناخته می شود.تحقیقات زیادی روی خواص دارچین برای درمان و پیشگیری از سرطان انجام شده است. در کل مطالعات آزمایشگاهی و تحقیق روی حیوانات نشان می دهد که عصاره ی دارچین می تواند خواص ضد سرطانی داشته باشد.دارچین با کاهش رشد سلول های سرطانی و جلوگیری از تشکیل رگ های خونی در تومور با سرطان مقابله می کند. همچنین به نظر می رسد برای سلول های سرطانی سمی است و باعث مرگ آن ها می شود.تحقیقی روی موش های مبتلا به سرطان روده ی بزرگ نشان داد که دارچین به عنوان یک فعال کننده ی قوی آنزیم های سم زدا در روده ی بزرگ عمل و از رشد بیشتر سرطان جلوگیری می کند.مطالعات آزمایشگاهی روی سلول های روده ی بزرگ انسان هم این یافته ها را تایید می کند. البته تایید این تاثیر روی یک انسان زنده و کامل نیاز به تحقیقات کنترل شده ی بیشتری دارد.

۹. به درمان عفونت های باکتریایی و قارچی کمک می کند

«سینامالدهید» (cinnamaldehyde) که یکی از ترکیبات فعال اصلی در دارچین است، می تواند در درمان بسیاری از انواع عفونت مفید باشد.درمان موثر عفونت های قارچی مجاری تنفسی به عنوان یکی از خواص روغن دارچین شناخته شده است. روغن دارچین همچنین می تواند از رشد برخی باکتری ها مثل لیستریا و سالمونلا جلوگیری کند.البته شواهد در این زمینه کم هستند و هنوز دارچین برای کم کردن عفونت در مناطق دیگر بدن موثر شناخته نشده است.خواص ضدمیکروبی دارچین همچنین می تواند در کاهش پوسیدگی دندان و بوی بد دهان موثر باشد.

۱۰. می تواند به درمان ویروس HIV کمک کند

HIV ویروسی است که به آرامی سیستم ایمنی بدن را از کار می اندازد و در صورتی که درمان نشود به بیماری ایدز منجر خواهد شد.تصور بر این است که دارچین کاسیا می تواند به بدن برای مقابله با ویروس HIV-1 کمک کند. ویروس HIV-1 رایج ترین نوع ویروس HIV در انسان است.یک تحقیق آزمایشگاهی روی سلول های آلوده به ویروس HIV به این نتیجه رسید که دارچین از میان ۶۹ گیاه دارویی مورد بررسی، موثرترین درمان است.البته برای تایید این تاثیر به آزمایش های انسانی بیشتری نیاز است.

عوارض دارچین

  • بهتر است در هنگام بارداری، مصرف دارچین با توصیه ی پزشک انجام شود.
  • مصرف هم زمان دارچین با داروهای آنتی بیوتیک باید با اجازه ی پزشک باشد چون خودِ دارچین نوعی آنتی بیوتیک است.
  • تماس بی واسطه با روغن دارچینِ خالص می تواند پوست را تحریک و سرخ کند.
  • ممکن است برخی افراد به خودِ دارچین حساسیت داشته باشند.
  • همیشه دارچین را به میزان کم مصرف کنید تا دچار عوارض احتمالی دیگر نشوید، به طور مثال مصرف زیاد دارچین می تواند به کبد صدمه وارد کند.

دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
فال قهوه با نشان روز سه شنبه 18 دی ماه 1403/ خیر و نعمت بیش از حد در راه است (3 نظر) از پرده سینما تا مجمع عمومی حزب موتلفه؛ حسام نواب صفوی کجای ماجراست؟+عکس (2 نظر) جزییات تعطیلی مدارس چهارشنبه 19 دی 1403 (2 نظر) کویر گردی برونا بیانکاردی، همسر نیمار، و ژست گرفتنش کنار شتر/چه خوراکی های خوشمزه ای چیدن رو میز (1 نظر) بازیگوشی پسر ایلان ماسک و واکنش جالب ترامپ؛ یه ای کاش می‌تونستم یه نیشگون ازت بگیرمِ خاصی توی نگاه ترامپ هست+ویدیو (1 نظر) سیما حسینی مسئول خواهران جبهه جهادی گام دوم انقلاب : فضیلت حمایت از توانمندسازی زنان مدت‌هاست که نه تنها به‌عنوان یک اصل بلکه در عمل به اثبات رسیده است (1 نظر) فعال سیاسی اصولگرا: جلیلی به توهمات احمدی نژاد دچار است (1 نظر) فال قهوه با نشان روز یکشنبه 16 دی ماه 1403/ خبرهای خوشی که مدتها منتظرش بودید به شما می رسد (1 نظر) روحانی معروف اینستاگرام پاسخ می‌دهد؛ کدامیک از بازیگران نقش طلبه رو بهتر بازی کردند؟+ویدیو (1 نظر) علی لاریجانی به دولت پزشکیان پشت کرد؟ (1 نظر) استقبال جالب خلاقانه مردم سرعین از علی دایی، شهریار فوتبال ایران/ زیبا و هوشمندانه+عکس (1 نظر) مدیران دولتی به شعور ملت توهین نکنند! / چرا دلار گران شد؟ (1 نظر) (ویدئو)شوکه شدن بهرنگ علوی از دیدن وضعیت داغون ماشینش در شب!/ شکستن این طلسم بستگی به خودت داره، نیمه شب منتظرتم! (1 نظر) آیت الله علم‌الهدی: جوانان پای اسلام و انقلاب نمی‌ایستند اگر ... (1 نظر) پشت پرده رویداد تلخ دیپلماتیک در لبنان: آن چمدان ها چرا باز شد؟ (1 نظر)
تیتر امروز   
جزییات تعطیلی مدارس چهارشنبه 19 دی 1403
فال قهوه با نشان روز چهارشنبه 19 دی ماه 1403/آرزوی دیرینه تحقق می یابد
فال ابجد روزانه چهارشنبه 19 دی 1403 / خطر نزدیک است عقب بکش تا آسیب نبینی
فال شمع روزانه امروز چهارشنبه 19 دی ماه 1403/ حواستتون به خشم و عصبانیتتون باشه!
فال روزانه امروز چهارشنبه 19 دی ماه 1403/ مژده که خبرای خوشی تو راهه
فال انبیاء روزانه چهارشنبه 19 دی 1403 / آگاه باش با این نیت از غم خلاص می‌شوی
فال حافظ با تفسیر امروز چهارشنبه 19 دی 1403 + فیلم / آگاه باش این کار نتیجه خوبی برایتان ندارد
یادداشت‌های روزانه مسعود: شاید خوب باشد پویش «دو ماهی بیشتر» هم راه بیندازم که مردم در هفته حداقل دو وعده ماهی بخورند
آیا در بازی سوپرجام کریم باقری هدایت پرسپولیس را برعهده دارد؟
اشتباه زندانبان مستی که شب سال نو میلادی کار دستش داد! / نمیخواد زیاد خوشحالی کنی
آقای شهردار را در این شهر جنوبی با بنزین زنده زنده سوزاندند!
درخواست جالب کریم باقری از بازیکنان پرسپولیس
ویروس جدید چینی خطرناک است؟ علائم شایع این ویروس HMPV چیست؟
دونالد ترامپ و ایلان ماسک: داستان دو رئیس‌جمهور در یک قصر/ وقتی ترامپ با دیدن ماسک حالش بهم میخورد!
مهاجرت به سرزمین رؤیاها با پایان جاستین ترودو در کانادا به تاریخ پیوست
منتخب روز   
جزییات تعطیلی مدارس چهارشنبه 19 دی 1403 رونمایی گلوریا هاردی از مادربزرگ و فامیل فرانسویش/ مگه میشه دلتنگ این مادربزرگ چشم رنگی نشد؟😍 شیرینی بدون فر/ طرز تهیه چیز کیک نارنگی به روش قنادی+ فوت و فن شل نشدن چیزکیک حقوق زنان یا حقوق دلاری؟؛ چهره واقعی مسیح علینژاد را بهتر بشناسید+ویدیو ویروس جدید چینی خطرناک است؟ علائم شایع این ویروس HMPV چیست؟ (ویدئو) عصبانیت شدید اکبر عبدی : شما خودت به اون چیزی که میخونی اعتقاد داری؟!/ رضا عطاران و پرویز پرستویی کاهگل لگد میکردن؟ دلشوره و نگرانی خانواده بهرنگ علوی بعد از ماجرای غیب شدنش در خانه ارواح/ پیگیریم، ما خبری ازش نداریم! پلوهای مخلوط/ طرز تهیه بادمجان پلو، یک غذای عربی با طعم و عطر مثال زدنی نوستالژی روز/ جذاب‌ترین و اکشن‌ترین کارتون بچه‌های دهه 60 «لوک خوش‌شانس» / هضم این حجم از نوستالژی غیر ممکنه😍 گشت و گذاری در پایتخت جدید ایران/ جاذبه‌های خیره کننده و بکر سواحل مکران (عکس + فیلم) (ویدئو)لاکچری‌ترین میز صبحانه دبی برای شبنم قلی‌خانی و مادر جوانش/ بعد ورزش تو سواحل دبی همچین صبحونه‌ای می‌چسبه تصاویر قدیمی از دولا شدن امیرعباس هویدا، نخست وزیر پهلوی، در برابر جاستین ترودو و مادرش/ رفته مذاکرات هسته‌ای یا خوشگذرانی؟
آخرین ویدیو ها