برداشتن خال در یک تقسیم بندی کلی خال ها به دو دسته تقسیم می شوند: خال های ملانوسیتی اکتسابی و خال های ملانوسیتی مادرزادی خال های ملانوسیتی اکتسابی شایع ترین خال هایی که در محدوده صورت ایجاد می شوند، خال های ملانوسیتی اکتسابی هستند که به صورت معمول در صورت همه مردم وجود دارند. این نوع خال ها مجموعه ای از سلول های رنگدانه داری هستند که به طور گروهی دور هم قرار گرفته اند و معمولاً به دنبال دوران بلوغ و دوران حاملگی ظاهر می شوند.دو عامل در بروز خال های ملانوسیتی اکتسابی مهم است:
الف) زمینه ژنتیکی:
تعداد خال هایی که در طول عمر یک فرد در بدن یا صورتش ظاهر می شود، ارثی است. اما زمان بروز این خال ها براساس زمینه ژنتیکی هر فرد فرق می کند.
ب) بعضی از عوامل محیطی باعث می شوند عامل ژنتیکی بروز خال از حالت بالقوه به بالفعل دربیاید و زودتر از زمان موعد ظاهر شوند. نور خورشید یکی از مهم ترین عواملی است که در بروز زودتر خال های ملانوسیتی اکتسابی نقش دارد، استفاده مرتب از ضد آفتاب و دوری از نور خورشید می تواند در پیشگیری موثر باشد.
علت ایجاد خال چیست
اکثر خالها تجمع سلول های رنگدانه ای به نام ملانوسیت هستند. درون ملانوسیت ها ماده ی رنگی به نام ملانین تولید می شود و رنگ تولید شده باعث رنگی شدن سلول های ملانوسیت می شود. توزیع و فراوانی ملانوسیت ها تعیین کننده رنگ پوست است.تجمع بیش از حد ملانوسیت ها در مساحت کوچکی از پوست باعث ایجاد خال می شود. گاهی این تجمع با بالا آمدن پوست همان ناحیه همراه می شود که نتیجه ی آن خال برجسته یا همان خال گوشتی است.
روش طبیعی برداشتن خال صورت
درگذشته با استفاده از گیاه سرخ بن، اقدام به حذف خال های موجود روی بدن می کردند. امروزه با استفاده از این گیاه کرم ها و پمادهایی تولیدشده اند که می توانند در این راه مؤثر باشند. یکی از محصولات مهم تولیدشده توسط گیاه سرخ بن، چسب است. در این روش با چسباندن چسب بر روی خال، طی زمان خال سست شده و می افتد و به جز زخم کوچکی که به مرورزمان التیام می ماند، چیز دیگری از آن باقی نمی ماند. این روش بسیار ساده و کم قدرت است و غالباً برای خال های سطحی که حاوی هیچ گونه بیماری پوستی نمی باشند، پاسخگو است.
برداشتن خال صورت به روش سوزاندن
سوزاندن خال از روش هایی قدیمی است که در آن با استفاده از دستگاه کوتر، به خال توسط جریان برق، گرما مستقیم داده می شود و طی آن خال از بین می رود. البته با توجه به عمقی که خال ها دارند، ممکن است چاله ای بر روی پوست باقی بماند. به همین دلیل این روش کمتر استفاده می شود و غالباً برای خال های سطحی که عمیق نمی باشند پاسخگو است. البته دستگاه های جدید تا حدودی توانسته است این مشکل را حل کند. بااین حال برای خال های صورت، نمی توان این چنین خطری را پذیرفت.
تراشیدن
برای خال هایی که از سطح پوست بالاتر آمده اند، استفاده می شود. در این روش، ابتدا پزشک شما یک بی حس کننده موضعی را به ناحیه اطراف خال اعمال کرده و با استفاده از یک اسکالپل کوچک و تیز خال را می تراشد.
بیوپسی پانچ
تکنیک بیوپسی پانچ، معمولاً برای خال های پوستی کوچک تر استفاده می شود و شامل استفاده از یک دستگاه خاص برای پانچ کردن یک قطعه پوستی است.
برداشتن خال صورت با لیزر
روش لیزر همچون سوزاندن عمل می کند، با این تفاوت که در این روش با سوزاندن رنگ دانه های خال و از بین بردن آن ها، خال حذف می شود. همچنین این روش می تواند در کنار کوتاه کردن خال های گوشتی و برآمده و سپس لیزر آن ها، مؤثر باشد. این روش به دلیل درد کم و احتمال جراحت پایینی که دارد، بسیار مؤثر و پرطرفدار است. لیزر کردن خال، برای حذف کامل آن، با توجه به سطح درگیر و نوع آن، به چند جلسه تکرار نیاز دارد. هزینه نهایی لیزر نیز با توجه به تعداد جلسات و سطح درگیر حال و نوع آن مشخص می شود. پس از لیزر خال باید از تماس جای خال با نور خورشید جلوگیری شود و به مدت حداقل 1 ماه و نیم دائماً از ضد آفتاب استفاده شود.
برداشتن خال صورت به روش جراحی
این روش غالباً برای خال های عمیق و یا گوشتی و برآمده مؤثر است. در این روش با بی حسی و بیهوشی موضعی خال و اطراف آن، توسط چاقو خال و بخش عمیق و فرورفته داخل پوست برداشته می شود و جای برش با بخیه دوخته می شود. در این روش احتمال به جای ماندن جای زخم در صورت جراحی توسط پزشک غیرمتخصص، وجود دارد. در انتخاب روش جراحی، باید توجه داشت که این روش تنها راه از بین بردن خال های عمیق است و نیاز به پزشک متخصص برای گرفتن بهترین نتیجه را دارد. هزینه این عمل با توجه به نوع خال، عمق و سطح درگیر آن، تعیین می شود.
باید توجه داشت که برخی از خال های صورت نه تنها مانع زیبایی نیستند، بلکه باعث جذابیت فرد نیز می شوند. از طرفی بعضی از خال های صورت می توانند حامل بیماری های پوستی باشند که نیاز به درمان سریع و مؤثر دارند. با مراجعه به پزشک متخصص می توان از نوع خال و بهترین روش درمان آن، مطلع شد.