خارش بدن در بارداری یا خارش پوست یکی از مشکلات شایع دوران بارداری است که به علت افزایش استروژن در این دوران رخ دهد که طبیعی است و بلافاصله پس از زایمان رفع می شود. طبیعی است که در دوران بارداری خارش بدن بیشتری داشته باشید. این مشکلی عادی است و تقریباً 20 درصد از زنان باردار دچار آن می شوند. پوست شما بخصوص در ناحیه شکم، باید بسیار کشیده شود. این احساس خارش در نواحی شکم و پاها بیشتر است. تغییرات هورمون های شما نیز ممکن است باعث خارش بیشتر بدن شود. البته در برخی خانم های باردار، کف دست و پاها قرمز می شود و می خارد. این مسئله به خاطر افزایش استروژن می باشد.
گفتنی است، خانم های سیاه پوست نسبت به سفید پوستان کمتر دچار این حالت می شوند. بسیاری از زنان در سه ماهه سوم بارداری دچار خارش پوست، برجستگی های قرمز و یا حتی دمل های چرکی بر روی پوست خود می شوند که به اختصار این حالت را (pupp) می نامند. این حالت نگران کننده نیست و با قرص هایی مانند آنتی هیستامین و استروئید خوراکی برطرف می شود و طی مدت کوتاهی پس از زایمان نیز از بین می رود و هیچ خطری برای جنین و مادر ندارد.
درمان های خانگی برای خارش دوران بارداری:
داروهای گیاهی می توانند خارش پوست را با حداقل عوارض جانبی تسکین دهند. با این حال قبل از امتحان کردن هر کدام از این نسخه های گیاهی و طبیعی نمناک با پزشک خود مشورت کنید.
1. آب گیاهان:
آب گیاهان، سموم بدن را تصفیه و دفع می کند. با وجود عدم کافی بودن مدارک آب سبزیجات می توانند PUPPP را درمان کند، تئوری هایی در این زمینه وجود دارد. بنابراین هر روز آب میوه تازه بنوشید، مخصوصاً در سه ماهه سوم بارداری. ممکن است بخواهید از چغندر اجتناب کنید چون بسیار قوی است.
2. ریشه قاصدک یا چای برگ گزنه:
- ریشه قاصدک و برگ گزنه روش های سنتی برای خالص سازی کبد و خون هستند.بسیاری از زنان مبتلا به PUPPP توسط چای یا کپسول های این گیاه با موفقیت درمان شده اند.
- ریشه گل قاصدک از عملکرد کبد حمایت می کند و همچنین دارای آنتی هیستامین, ضد التهابی و ضد کم خونی است.
- شما می توانید از چای های گیاهی کیسه ای, ریشه قاصدک یا برگ گزنه استفاده کنید, آن ها را در آب جوش به مدت 10 دقیقه تا یک ساعت بخیسانید و سپس مصرف کنید.
3. گیاهان دارویی ضد التهاب:
کاربرد موضعی عصاره بابونه، گل همیشه بهار و اسکاکپ چینی باعث کاهش التهاب پوستی می شود. آن ها می توانند با آلوئه ورا, عنبر سائل و یا هر لوسیون ملایم ترکیب شده و در هر روز سه بار در روز اعمال شوند.
4. وان حمام جو:
خیس خوردن در وان جو, خارش را تسکین می دهد، پوست را رطوبت رسانی و نرم می کند.یک فنجان جو و یک فنجان چای بابونه را بردارید و آن را در پارچه ای قرار دهید و ببندید. آن را در یک وان پر از آب ولرم رها کرده و بگذارید تا برای چند دقیقه بماند. قبل از وارد شدن, می توانید پارچه را فشار دهید تا عصاره جو مایع شیری را در آب حمام بریزید.
5. ادپتوژنیک:
ادپتوژنیک حاوی داروهای گیاهی مانند جینسینگ, ریشه شیرین بیان, ریحان و غیره می باشد. این داروهای گیاهی سیستم ایمنی را تقویت می کنند.ریشه شیرین بیان یکی از این ترکیبات است که می توان آن را برای مصرف توام کرد.مصرف منظم می تواند جوش ها را نیز درمان کند.
6. روغن دانه کتان:
روغن کتان در تسکین درد و کاهش اثر سوختگی موثر است.دو قاشق چای خوری روغن را به یک فنجان شیر و نوشیدنی اضافه کنید و سپس بنوشید.
7. اعصاب آرام:
و PUPPP باعث بی قراری می شود, به خصوص در شب.چای بابونه و اسطوخودوس می تواند به استراحت و ارتقای خواب خوب شب کمک کند.نوشیدن هر کدام دو بار در روز به شما کمک می کند.
8. کمپرس سرد:
کمپرس سرد تسکین دهنده است.فقط یک حوله یا پارچه نخی را در آب سرد خیس کنید, آب اضافی را فشار دهید و آن را روی پوست خارش دار اعمال کنید. مهم است به یاد داشته باشید که برخی افراد نسبت به بابونه، به ویژه آن هایی که به این عناصر آلرژی دارند، حساسیت داشته باشند:
- آفتاب گردان
- ابروسیا
- گل داودی
- گل جعفری
هر کسی که شک دارد باید پیش از امتحان محصولی که عصاره بابونه داشته باشد با پزشک صحبت کند.
7. نعناع:
نعناع شامل دوزهای بالای متانول است. بیشتر تحقیقات نشان می دهد که متانول می تواند خارش در هنگام مصرف در یک مخلوط رقیق را کاهش دهند و یا به طور مستقیم به پوست در محصولات موضعی اعمال شوند.
عوامل ریسک و پیش گیری از خارش دوران بارداری
علت اساسی PUPPP هنوز مشخص نشده است، بنابراین شناسایی عوامل خطر ابتلا دشوار است. بسیاری از زنانی که PUPPP را پرورش می دهند برخی از ویژگی ها را به اشتراک می گذارند و مهم تر از همه برای اولین بار باردار می شوند. بسیاری از زنانی که در دوران بارداری اولین بارداری خود را تجربه می کنند، دوباره آن را توسعه نمی دهند و اگر این اتفاق بیفتد، به نظر می رسد که این بار ملایم تر باشد. دیگر عوامل خطر ممکن برای PUPPP عبارتند از:
- افزایش وزن
- چند قلو بودن بچه
- یک جنین پسر را با خود حمل کردن
تشخیص:
تنها راه تشخیص PUPPP این است که عوامل بالقوه دیگر را مشخص کنید. عوامل زیر می توانند به تشخیص جوش از مشکلات پوستی مشابه کمک کنند:
- ا PUPPP معمولاً باعث تاول زدن نمی شود.
- ا PUPPP معمولاً بر صورت، کف دست ها و یا کف پاها گسترش پیدا نمی کنند.
- معمولاً در عرض 15 روز از بین می روند.
- یک پزشک هم چنین ممکن است برای رد کردن شرایط دیگر از آزمایش ها استفاده کند.
آن ها ممکن است درخواست کنند:
- آزمایش شمارش کامل خون
- آزمایش تابع کبد
- پنل متابولیک جامع
- آزمایش اسید صفرا، برای خارج کردن کلستاز از بارداری
- تست سرم کورتیزول
- آزمون کوریوگونادوتروپین انسان سرم
- آزمون فلوئورسانس غیر مستقیم
پزشک هم چنین ممکن است نمونه بافت کوچکی از جوش را برای معاینه بیشتر داشته باشد. این می تواند شامل یک تست ایمونوفلورسانس مستقیم باشد که شامل اعمال کردن رنگ ها به نمونه بافت برای بررسی آنتی بادی است که به آن آسیب می زند.
خارش های نیازمند مراقبت و پیگیری پزشکی
اگر در دوران بارداری علائمی از قبیل بثورات جدید بر روی پوست، شرایط رو به وخامت در پوست یا خارش بسیار زیاد در سراسر بدن، حتی بدون بثورات را داشتید، پزشک خود را از وجود آنها مطلع سازید. ممکن است برخی از خارش ها و بثورات پوستی نشانۀ بیماری هایی باشد که می تواند سلامت شما و جنین را تهدید کند. پزشک برای تشخیص مشکل، شما را معاینه می کند و درمان مناسب را تجویز خواهد کرد. خارش شدید در سه ماهۀ دوم یا سوم می تواند علامت کلستاز داخل کبدی (icp) باشد. این بیماری بیشتر در سه ماهۀ دوم خود را نشان می دهد. زمانی که صفرا به شکل طبیعی در مجراهای کوچک کبد جریان نداشته باشد، نمک های صفراوی در پوست تجمع می کند و در نتیجه باعث خارش در فرد می شود.
ممکن است ابتدا خارش از کف پا و کف دست ها شروع شود، اما می تواند در هر جایی از بدن نیز رخ دهد. بیشتر زنان مبتلا به کلستاز، احساس خارش را در سراسر بدن دارند. خارش، هنگام شب می تواند بی نهایت شدید و بدتر شود. این بیماری خودبه خود ایجاد بثورات نمی کند، اما ممکن است در نهایت با یک پوست قرمز و تحریک شده به همراه بریدگی های کوچک شبیه زخم در قسمت هایی از پوست مواجه شوید که زیاد آنها را خارانده اید. برخی زنان علائم دیگری مانند کاهش اشتها، تهوع خفیف و ضعف را نیز دارند. عدۀ اندکی از زنان نیز زردی خفیف را نشان می دهند. اگر فکر می کنید که مبتلا به کلستاز هستید با پزشک خود تماس بگیرید، زیرا ممکن است باعث ایجاد مشکلاتی در جنین شما شود. پزشک شما را ارزیابی می کند و برخی از آزمایش های خون را برای کمک به تشخیص مشکل تجویز خواهد کرد.