باقی ماندن جای عمل جراحی روی پوست یکی از نگرانی های مشترک همه متقاضیان اعمال زیبایی است! شاید شما هم تا به حال با کسانی روبه رو شده باشید که بینی شان با جراحی فرم خیلی خوبی پیدا کرده اما وقتی از نزدیک به آنها نگاه می کنید جای بخیه زیر پره های بینی شان کاملا مشخص است و به اصطلاح «توی ذوق می زند»! به هر حال با ایجاد هر زخم یا برش عمیق روی پوست جای آن تاحدودی باقی می ماند اما امروزه راهکارهایی معرفی شده اند که با کمک آنها می توان جای زخم و بخیه را به حداقل برسانید. دو نفر از بهترین متخصصان پوست ایران در این مورد به شما توضیح می دهند.
امروزه روش های مختلفی برای بهبود ظاهر جوشگاه وجود دارد که بیشتر آنها در کلینیک های پوست و با بی حسی موضعی انجام می شود. فقط برای ترمیم اسکارهای شدید مثل سوختگی های وسیع نیاز به بیهوشی عمومی و بستری شدن در بیمارستان است. روش های جدید می توانند تغییراتی در طول، پهنا یا جهت جوشگاه ایجاد کنند یا جوشگاه های فرورفته را بالا آورند و انواع برجسته را مسطح کنند اما هیچ گاه جوشگاه را کاملا از بین نمی برند و هیچ روش جادویی وجود ندارد که پوست را به وضعیت اولیه بازگرداند. علاوه بر این، روش های اصلاح جراحی خود می تواند آثاری در پوست بر جای بگذارد که البته بهتر از جوشگاه اولیه است. همچنین باید به یاد داشته باشید رنگ جوشگاه را نمی توان تغییر داد، اگرچه با گذشت زمان کمرنگ تر می شود.
مراقبت ازبخیه جراحی
- محل بخیه جراحی در حالت عادی کمی قرمز می شود و ورم می کند. کمی هم سوزش و خارش دارد.
- چند روز اول بعد از جراحی ، کمی ترشح در محل بخیه دیده می شود که جای نگرانی ندارد.
- ولی اگر بعد از چند روز، میزان ترشحات کم نشد و یا رنگ آن قرمز روشن به همراه خون بود و یا چرکی شد، حتما به پزشک خود مراجعه کنید.
- ممکن است پزشک به جای بخیه زدن محل جراحی و گذاشتن پانسمان روی آن، از چسب مایع مخصوص بافت بدن و یا نوار چسب مخصوص جراحی برای بستن بریدگی جراحی استفاده کند
- برخی عمل های جراحی، غیر از موارد گفته شده در باال، پزشک دستورات خاصی به شما می دهد. با دقت به تمام دستورات پزشک خود عمل کنید.
نکات لازم برای کاهش خطر عفونت محل جراحی
از پزشک خود بپرسید تا کی نباید به محل جراحی آب بخورد، یعنی کی می توانید آن قسمت را بشویید. سپس به هر آنچه پزشک تان گفت، با دقت عمل کنید.هر روز محل جراحی شده را بررسی کنید تا چرک (عفونت) نکرده باشد. اگر علائم عفونت را در آنجا دیدید، به پزشک خود مراجعه کنید. طبق دستور پزشک، پانسمان محل جراحی را عوض کنید.
کارهایی که نباید بعد از جراحی انجام دهید
- محل زخم جراحی را نخارانید و نمالید.
- نوار چسب روی محل جراحی را تا زمانی که پزشک به شما اجازه نداده، برندارید.
- کرمی روی محل جراحی نمالید و پودری روی آن نریزید.
- محل زخم جراحی را جلوی نور مستقیم خورشید قرار ندهید.
- حمام نروید، مگر اینکه محل زخم جراحی را خشک نگه دارید. طی این مدت می توانید با یک لیف مرطوب، بدن خود (به جز محل جراحی) را پاک کنید.
- اگر پزشک اجازه داد که حمام بروید، قبل از استحمام، روی محل پانسمان جراحی خود را با یک کیسه نایلونی بپوشانید تا آب به این قسمت نخورد و خشک بماند.
- ممکن است بعد از جراحی، کمی احساس سوزش، خارش، درد و بی حسی در محل برش جراحی داشته باشید. همچنین ممکن است کمی ترشح و کبودی و برآمدگی کوچکی در این قسمت مشاهده کنید. البته باید گفت این علائم طبیعی هستند و جای نگرانی ندارد.
- به محل زخم جراحی، الکل، آب اکسیژنه (پراکسید هیدروژن) و بتادین نزنید، زیرا باعث آسیب بافت و تاخیر در بهبودی زخم می شود
درمان های خانگی برای از بین بردن جای زخم و بخیه
بسیاری از لوسیون های، کرم، و محصولات دیگر ادعا می کنند که ظاهر جای زخم ها را کاهش می دهند اما فاقد شواهد برای پشتیبانی از ادعاهای خود هستند ؛ با این حال، برای کسانی که می خواهند در خانه درمان شوند، چند گزینه ممکن است قادر به کمک باشند.
ورق و ژل سیلیکونی
از تمام درمان های خانگی برای زخم ها، سیلیکون بیش ترین شواهدی را دارد که کارساز است. تعدادی از مطالعات در طول 20 سال گذشته تایید کرده اند که اعمال پوشش ورقه ای یا ژل می تواند به تدریج ظاهر جای زخم را بهبود بخشد. به گفته یکی از این مطالعات، نشان داده شده است که در طول سال ها ورقه و سیلیکون ثابت شده است ؛ یک بررسی نشان می دهد که پوشش های سیلیکونی، ظاهر آثار هایپرتروفیک را بهبود می بخشد.
یک مطالعه دیگر نشان داد که یک ژل سیلیکونی به اندازه پوشش های پوشش سیلیکونی در اثر کاهش اثر هایپرتروفیک و کلوئیدی موثر بوده است. براساس یک بررسی دیگر، ژل موضعی سیلیکون باعث بهبود زخم کلوئیدی و هایپرتروفیک شده است.در بسیاری از فروشگاه ها، بدون نسخه، محصولات درمان جای زخم در دسترس هستند. پزشکان هم چنین ممکن است این درمان را پس از جراحی و یا کمک به تشکیل زخم بعد از جراحت تجویز کنند. سیلیکون دارای ریسک پایینی از عوارض جانبی است و معمولا برای استفاده آسان و بدون زحمت است اما اگر شرایط شما خاص است حتما با مشورت پزشک استفاده کنید.
آب پیاز
یکی از درمان های طبیعی شناخته شده برای درمان زخم عصاره پیاز است. این عصاره به طور گسترده در محصولات جای زخمی که در فروشگاه های دارویی موجود هستند، در دسترس است.برخی مطالعات نشان دادند که:
بعد از 4 هفته، جای زخم کمی نرم تر، صاف تر و بهتر می شود.افرادی که از ژل عصاره پیاز استفاده کردند گزارش بهبود در بافت زخم، نرمی، قرمزی و ظاهر کلی پس از 4 هفته را دادند ؛ علی رغم این مطالعات، شواهدی در مورد عصاره پیاز وجود دارد. یک مطالعه نشان داد که عصاره پیاز بهتر از پماد سوختگی بر پایه روغنی در درمان زخم ها نیست.
وقتی پوست آسیب می بیند، بافت فیبری که به عنوان بافت زخم شناخته می شود، روی زخم برای ترمیم و محافظت از آن تشکیل می شود.این منجر به شکل گیری جای زخم می شود. شما می توانید جای زخم روی پوست خود را به خاطر تصادف، گزش حشرات، خراش، آکنه، سوختگی، آبله مرغان، واکسن، پرسینگ و واکسن به دست آورید. جای زخم در همه شکل ها و اندازه ها وجود دارد و می توانند بر ظاهر شما تاثیر بگذارند.بدن انسان توانایی مراقبت از زخم ها را دارد و آن ها با زمان بهتر می شوند پس برای تسریع درمان می توانید داروهای خانگی را امتحان کنید. تمرکز درمان جای زخم، حمایت از رشد موثر سلول، به حداقل رساندن بافت زخم و ایجاد پوست سالم است.
آلوئه ورا
پوشش سبز بیرونی برگ آلوئه ورا را کنار بگذارید و مواد ژلی اش را بیرون بیاورید.ژل را روی جای زخم خود بمالید و با حرکات دایره ای آن را ماساژ دهید و آن را حدود 30 دقیقه بگذارید بماند و سپس بشویید.ژل آلوئه ورا را دو بار به صورت روزانه بمالید. ژل آلوئه ورا را روی زخم های باز اعمال نکنید و فقط روی جای زخم و بخیه اعمال کنید.
روغن نارگیل
مقداری روغن نارگیل را گرم کنید و روغن گرم را روی کف دست خود قرار دهید و آن را به مدت 5-10 دقیقه روی منطقه آسیب دیده ماساژ دهید.بگذارید حداقل 1 ساعت بماند تا پوست، روغن را جذب کند ؛ برای بهترین نتیجه 2-4 بار در روز این روند را تکرار کنید.