آب مروارید بر روی یک مبهم ذره بین دقیق چشم شما قرار دارد در افرادی که آب مروارید دارند دید از میان لنزهای مبهم شبیه به نگاه کردن از پشت پنجره بخارگرفته است.دید تار ناشی از آب مروارید می تواند خواندن، رانندگی ( به خصوص در شب ) یا دیدن حالت چهره دوستان را سخت کند.
بیشتر آب مرواریدها به کندی رشد می کند و باعث اختلال در بینایی شما نمی شود اما با گذشت زمان ، آب مروارید با دید شما تداخل پیدا خواهد کرد. در ابتدا، نور قوی تر و عینک می تواند به شما کمک کند تا با آب مروارید دست و پنجه نرم کنید اما اگر بینایی شما با فعالیت های معمول تداخل داشته باشد ممکن است نیاز به جراحی آب مروارید داشته باشد. خوشبختانه جراحی آب مروارید یک روش ایمن و موثر است ؛ این توضیحات مقدمه ای بود برای ارائه اطلاعات کامل در این بخش در مورد آب مروارید که شما را در صورت وجود متوجه خود می سازد.
علائم آب مروارید مادرزادی
این نوع از آب مروارید اغلب بدون علائم خاصی بروز می کند. مات شدن عدسی یا سفید شدن مردمک در هنگام تولد یا سه ماه بعد از تولد شروع می شود. در صورت داشتن آب مروارید مادرزادی، علائم آن به مرور ظاهر و توسط والدین تشخیص داده می شوند.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنم؟
اگر متوجه تغییرات بینایی شدید یا مشکوک به علائم آب مروارید در خود هستید، به چشم پزشک مراجعه کنید. نشانه ها و علائم آب مروارید را از پزشک خود بپرسید و با علائم خود مقایسه کنید. پزشک می تواند با معاینه، علائم آب مروارید را در شما تشخیص داده یا رد کند.
علل آب مروارید
اکثراً آب مروارید با کهولت سن یا آسیب عدسی چشم ایجاد می شود. برخی از اختلالات ژنتیکی به ارث رسیده نیز می توانند باعث مشکلات بهداشتی شوند که خطر ابتلا به آب مروارید را در شما افزایش دهند. آب مروارید همچنین می تواند به علت سایر شرایط چشم، جراحی چشم گذشته یا شرایط پزشکی مانند دیابت باشد. استفاده طولانی مدت از داروهای استروئید نیز می تواند منجر به ایجاد آب مروارید شود.
باگذشت عمر، تكثیر مستمر سلول های اپیتلیوم عدسی و فشرده شدن آنها بـه هم و تحت تأثیر عوامل خطر دیگر مانند سیگار کشیدن و احتمالاً قرار گرفتن در معرض اشعه فرابنفش خورشید، ساختار یکنواخت، شفاف و یک دست اپتیكی عدسی از دست رفته و کدر می شود. این کدورت می تواند در اثر التهاب داخل چشمی، دیابت، دست کاری های جراحی، تروما به چشم یا در دوران جنینی در اثر مصرف دارو توسط مادر، بیماری های عفونی ضمن بارداری یا به صورت متابولیك و ژنتیکی نیز ایجاد شود.
درمان آب مروارید
در مرحله اولیه درمان آب مروارید، بینایی بیمار با استفاده از عینک، عدسی های بزرگ نما و نورهای قوی بهبود می یابد، اما گاهی اوقات ممکن است این گونه تدابیر کمک کننده نباشد، فیکو (جراحی آب مروارید چشم) تنها راه درمان می تواند باشد که فقط با خارج کردن عدسی کدر است که می تواند جایگزین مناسبی با عدسی مصنوعی باشد. فیکو نام دیگر و اصطلاح پزشکی درمانی آب مروارید می باشد.
آب مروارید یا کاتاراکت زمانی نیاز به عمل جراحی آب مروارید یا کاتاراکت چشم (فیکو) دارد که با اختلال بینایی، انجام فعالیت های شغلی و یا روزمره مانند رانندگی، مطالعه و تماشای تلویزیون را مختل می کند.
در صورتی که درمان آب مروارید با تاخیر انجام شود بینایی فرد کاهش یافته و به حد شمارش انگشتان و یا فقط درک نور خواهد رسید، در این مرحله امکان دارد که تعداد کمی از بیماران منجر به افزایش فشار داخل چشم یا (آب سیاه) شود و در نتیجه نیاز به جراحی اورژانسی پیدا می کند که در این صورت عوارض و خطرات آن بیشتر از جراحی معمولی ست.
مراقبت های قبل از عمل کاتاراکت یا آب مروارید
قبل از عمل آب مروارید چشم حتما استحمام کنید.صبحانه ی سبکی میل نمایید.از لباس های تمیز استفاده کنید.قبل از عمل آرایش نکنید.قرص آسپرین بچه با مجوز چشم پزشک یک هفته قبل از عمل متوقف شود.می توانید از تمام قرص های خود را به جز قرص آسپرین مصرف کنید.
مراقبت های بعد از عمل کاتاراکت یا آب مروارید
روز بعد از عمل کاتاراکت چشم در هنگام ویزیت توسط پزشک یا همکار پانسمان از روی چشم باز می شود.بعد از عمل باید از شستشوی ناحیه اطراف چشم عمل شده خودداری کرد.اگر مجبور شدید چیزی را از روی زمین بردارید نباید از ناحیه کمر خم شوید، باید بنشینید و جسم را بردارید.به مدت 6-5 روز در هنگام خواب و یا در هنگام خارج شدن از منزل باید از محافظ چشمی پلاستیکی که شیلد نام دارد استفاده کنید.تا چند روز شاید دچار تاری دید بعد از عمل آب مروارید شوید که به مرور از بین می رود.بعد از عمل کاتاراکت از مالیدن چشم به مدت یک هفته خودداری نمایید.اگر چشم شما نیاز به شستشو داشت حتما باید از آب جوشیده ملایم و گاز استریل استفاده نمایید.اگر چشمان شما بعد از جراحی آب مروارید قرمز شد یا درد شدید داشت حتما در اسرع وقت با کلینیک چشم پزشکی مراجعه نمایید.یک هفته بعد از عمل کاتاراکت رانندگی امکان پذیر خواهد بود.
نحوه صحیح استفاده از قطره های چشمی
دست ها را به روش صحیح کاملا شستشو دهید.سر خود را کمی به عقب خم کنید.پلک تحتانی را به سمت پایین بکشید.گوشه داخلی چشم (سمت بینی) را با انگشت اشاره فشار دهید، سپس قطره را بچکانید؛ این کار باعث می شود از ورود قطره به داخل مجرای اشکی و خروج از طریق بینی جلوگیری شود.قطره باید بدون تماس نوک قطره چکان با چشم یا پلک یا مژه چکانده شودپس از چکاندن قطره، چشم خود را به مدت 30 ثانیه ببندید، سپس پلک بزنید.بعد از باز کردن چشم ها، اشک و یا قطره جذب نشده را با دستمال تمیز خشک کنید.در صورتی که پزشک بیش از یک نوع قطره را همزمان تجویز کرده است، استفاده از آن ها باید با فاصله زمانی 5 دقیقه انجام شود.معاینه های بعد از عمل در روزهای اول و سوم، هفته سوم یا چهارم، ماه ششم و سپس سالی یک بار توصیه می شود؛ دقت فرمایید که با توجه به شرایط چشم شما، ممکن است چشم پزشک، برنامه معاینه دیگری را توصیه کند.معمولاً در چند هفته اول بعد از عمل، شماره چشم در حال تغییر است، بنابراین بهتر است پس از چند هفته برای تعیین نمره عینک (به خصوص عینک مطالعه) مراجعه کنید.درصدی از بیماران به خصوص کسانی که دچار آستیگماتیسم قبل از عمل هستند، بعد از عمل به عینک دور هم نیاز دارند.