عارضه پوست مرغی یا کراتوزیس پیلاریس یک بیماری بسیار شایع پوستی بوده که افراد را در همه ی رده های سنی درگیر می کند. کراتوزیس پیلاریس ممکن است از نظر زیبایی ناخوشایند باشد، اما برای سلامتی کاملا بی ضرر است.عارضه پوست مرغی یک بیماری خوش خیم بوده که با تعداد زیادی زائده ی کوچک و قرمز یا در درجه ی نخست لکه های تیره ی اطراف فولیکول های مو در قسمت فوقانی بازو، پاها، باسن و گاهی اوقات گونه ها خود را نشان می دهد. کراتوزیس پیلاریس باعث ایجاد حالتی شبیه پوست مرغ و دون دون می شود. این بیماری حتی در افراد کاملا سالم نیز شایع است.
چه کسانی در معرض این بیماری هستند و بیشتر پوست مرغی می شوند؟
پوست مرغی در افرادی است که دارای موارد زیر می باشند.
- پوست خشک
- اگزما
- ایشتیوز
- تب یونجه
- ملانوم
- چاقی
- زنان
- کودکان یا نوجوانان
- سلسله سلتیک
هر کسی می تواند به این بیماری پوستی حساس باشد، اما در کودکان و نوجوانان شایع تر است. Keratosis pilaris اغلب در سالهای پس از کودکی یا در دوران نوجوانی آغاز می شود. به طور معمول در میان اواسط دهه بیستم عمر تا 30 سالگی از بین میرود.تغییرات هورمونی در طول بارداری برای زنان و در دوران بلوغ برای نوجوانان، می تواند باعث بروز زودرس شود. Keratosis pilaris در افراد با پوست نازک نیز شایع است.
متاسفانه تاکنون درمانی برای این عارضه پوستی شناخته نشده و روش های درمانی تنها به منظور کاهش علائم بیماری تجویز می شود. از آن جا که پوست مرغی نسبت به درمان مقاوم است روند بهبودی در صورت نتیجه بخش بودن داروها، ممکن است چندین ماه طول بکشد.
نکته: در بسیاری موارد با افزایش سن علائم بیماری خود به خود برطرف می شود.
1. پمادهای لایه بردار پوست
این کرم ها حاوی آلفا هیدروکسی اسید، اسید لاکتیک، اسید سالیسیلیک یا اوره هستند که به از بین بردن سلول های مرده پوست کمک کرده و پوست را نرم و مرطوب می کنند.
هشدار: قبل از استفاده از هرگونه پماد یا کرم بدون نسخه حتما با پزشک مشورت کنید.
برخی کرم ها دارای برخی ترکیبات اسیدی هستند که با عوارض جانبی زیر همراه خواهد بود:
- قرمزی پوست
- احساس گزیدگی
- تحریک پوست
- خشکی
2. رتینوئیدهای موضعی
این کرم هاز از مسدود شدن منافذ پوستی و فولیکول های مو جلوگیری می کند. از جمله آن می توان به ترتینوئین و تازاروتن اشاره کرد.
هشدار: این پمادها ممکن است باعث تحریک و خشکی پوست شود. در صورت بارداری یا شیردهی با پزشک مشورت کنید.
3. پماد درمان پوست مرغی: اسید گلیکولیک
اسید گلیکولیک نوعی هیدروکسی اسید آلفا است که از پوست لایه برداری کرده و سلول های مرده پوست را از بین می برد و از انباشته شدن کروتین و مسدود شدن منافذ پوست جلوگیری می کند.مقداری پماد یا لوسیون آن را روی منطقه مورد نظر مالیده و چند دقیقه ماساژ دهید. سپس با آب بشویید. برای تاثیر بهتر توصیه می شود دو بار در روز از این پماد استفاده کنید.
4. میکرودرم ابریژن
از روش های لایه برداری است که طی آن خارجی ترین لایه پوست با وسایل مکانیکی لایه برداری شده و سلول های مرده توسط دستگاه مکیده می شوند.
5. لایه برداری شیمیایی
در این روش با استفاه موضعی محلول شیمیایی روی پوست از پوست لایه برداری می شود.
6. لیزر برای درمان پوست مرغی
لیزر نیز از راه های کاهش علائم پوست مرغی از جمله قرمزی و التهاب است که گاهی به چندین جلسه درمان نیاز دارد.
مراجعه به پزشک برای درمان پوست مرغی
برخی بیمارى هاى پوستی دیگر، از جمله واکنش های آلرژیک و عفونت های پوستی، می توانند بسیار شبیه کراتوز پیلاریس باشند. اگر علائم به طور قابل توجهی بدتر می شوند، پوست دردناک یا ملتهب است، یا درمان هاى خانگى تاثیرى ندارند، بهتر است به یک پزشک مراجعه کنید. نشانه های دیگری که فرد باید به متخصص پوست مراجعه کند عبارتند از:
- نشانه های عفونت، مانند رگه های قرمز، پوست گرم در لمس، تب و یا درد شدید
- خارش شدید که توسط کرم موضعی تسکین نمی یابد.
- کراتوز پیلاریسى که به درمان هاى خانگی پاسخ نمی دهد.
- کراتوز پیلاریس همراه با نشانه های دیگری مانند استفراغ