خارش پوست، حس ناخوشایندی در پوست است که شما را به خراشیدن و خاراندن پوست خود تحریک می کند. خارش پوست از علائم مشخصه بسیاری از بیماری های پوستی و از نشانه های غیر معمول برخی از بیماری های سیستمیک است. این خارش ممکن است موضعی یا عمومی باشد و می تواند به عنوان یک بیماری حاد یا مزمن رخ دهد. خارش به مدت بیش از ۶ هفته خارش مزمن نامیده می شود. خارش می تواند مقاوم به درمان و ناتوان کننده باشد و همچنین به عنوان یک چالش تشخیصی و درمانی محسوب شود.
سایر شرایطی که باعث خشکی پوست می شوند شامل: مشکلات پوستی، بیماری های داخلی، آلرژی ها (حساسیت ها) و واکنش های دارویی است که ما در اینجا آنها را برای شما شرح می دهیم.
1- مشکلات پوستی: اختلالات پوستی که باعث خارش می شوند عبارتند از اگزما (درماتیت)، پسوریازیس، جرب (گال)، شپش، آبله مرغان و کهیر. در این بیماری ها، خارش در قسمت های خاصی از بدن دیده می شود و می تواند همراه با سایر علائم پوستی مثل قرمزی، سوزش، برآمدگی و تاول پوستی باشد.
2- بیماری های داخلی: این بیماری ها شامل بیماری های کبدی، بیماری سلیاک، نارسایی کلیه، کم خونی ناشی از کمبود آهن، بیماری های تیروئید و سرطان ها (لوسمی و لنفوم) است. در این بیماری ها، خارش معمولاً در کل بدن دیده می شود نه در یک قسمت خاص از بدن.
3- مشکلات عصبی: مشکلاتی که سیستم عصبی را تحت تاثیر قرار می دهند مثل ام اس، دیابت و زونا می توانند باعث ایجاد خارش شوند.
4- آلرژی ها: پشم، مواد شیمیایی، صابون و سایر مواد محرک می توانند باعث خارش پوست شوند. گاهی اوقات مواد آرایشی باعث آلرژی و خارش می شوند. آلرژی های غذایی نیز می توانند باعث خارش پوست شوند.
5- داروها: واکنش به مصرف برخی داروها مثل آنتی بیوتیک ها، داروهای ضدقارچ و مسکن ها می تواند باعث ایجاد جوش و خارش پوست شود.
6- بارداری: برخی از خانم ها در طی دوران بارداری دچار خارش پوست به خصوص در ناحیه شکم، ران پا، سینه و بازو می شوند. همچنین مشکلات پوستی خارش دار مثل درماتیت، در طی بارداری بدتر می شوند.
درمان خارش بدن با داروهای گیاهی
آفتاب سوختگی
آنطور که به نظر می رسد که درد و ناراحتی آفتاب سوختگی به اندازه کافی برای عدم استفاده از کرم ضد آفتاب کافی نیست- خارش ناشی بسیار شدید است، همچنین به عنوان خارش جهنمی مشهور است مانند زخم های دیگر، آفتاب سوختگی نیز پاسخی التهابی را به مغز می فرستد. در حالی که اعصاب در اینجا صدمه دیده اند، آنها به نوبه خود موجب خارش ناخوشایند می شوند. خارش ک می تواند پوست را برش دهد، و روند بهبودی را کند می کند و هم خارش را بدتر می کند.کمپرس سرد و ژل های آلوئه ورا می توانند خارش حاصله از آفتاب سوختگی را آرام کنند، و همچنین کرم کورتیزون باعث کاهش التهاب می شود.
اگزما
این اصطلاح پوست خشک، خشن و را توصیف می کند. به طور معمول، هر چند، آن را به درماتیت آتوپیک اشاره می کنند، وضعیتی است که در آن موانع پوستی به درستی کار نمی کنند. به هر علتی که باشد، اثر یکسان است:لکه های پوست می توانند در حضور برخی از - پارچه، عطر، آلرژی زاء هوا- حساسیت نشان دهند و احساس خارش ایجاد کنند. نادیده گرفتنشان سخت است، اما خاراندن همه چیز را-حدس زده اید- را بدتر می کند:و درنهایت آنها مزمن و بدتر می شوند. دکتر هست میگوید:"پوست ضخیم تر، تیره تر و چروکیده تر می شود." و حتی خارش شدید تری را احساس می کنید و درمان سخت تری نیز در پی خواهد داشت. این می تواند با هر نوع خارشی اتفاق بیفتد، به خصوص به احتمال زیاد همراه با اگزما، زمانی که خارش (و در نتیجه خاراندن) مزمن شود. همچنین ممکن است با مبتلا به خارش سخت پوست شده باشید، که در آن پوست خراشیده یا بلند می شود توسط خارش های شدید.
کمپرس های سرد و کرم های ضد حساسیت قوی می توانند کمک کنند، اما اگر خارش بیش از حد توان تحمل است، به پزشک خود مراجعه کنید. او می تواند یک استروئید موضعی قوی (برای از بین بردن خشکی پوست پوست) و همچنین آنتی هیستامین برای آرامش التهاب و کمک به خواب در شب، برای شما تجویز کند.
پسوریازیس
در این حالت سیستم ایمنی بیش از حد فعال می شود و سلول های پوستی را با سرعت بسیار بالایی تولید می کند به طوری که سلول های جدید به به سطح پوست میایند به مدت فقط در حالی در حالت عادی 28 تا 30 روز است. به دلیل اینکه پوست نمی تواند به اندازه کافی سریع سلول ها را بیرون بریزد، سلول های مرده پوست، که قرمز، پوسته پوسته و گاهی خارش دار هستند، انباشته می شوند. مبارزه با آن مهم تر از خاراندن است. بخش هایی از اپیدرم ( لایه پوست) که روی از رگ های خونی قرار دارد، ممکن است دچار خونریزی شود در زمانی که لکه های پوستی خاراند میشوند.همانند دیگر خارش ها، مرطوب کننده ها کمک می کنند، اما پزشک شما همچنین می تواند درمان های ویژه ای، از جمله درمان نور ماوراء بنفش و داروهای مختلفی را تجویز کند.
درماتیت
نوعی از اگزما، این وضعیت خارش دار از هر دو مورد تحریک میگیرد (مانند زدن و مالیدن الکل) یا آلرژن ها (مانند روغن در سموم سمور) بوجود می آید. تحریک کننده از طریق موانع پوستی عبور می کند و بلافاصله آن را می سوزاند. آلرژن ها سیستم ایمنی را شناسایی می کنند و به آن حمله می کنند و سپس لکه های قرمز خارش دار، در یک روز بعد پدید می آید، که معمولا در نقطه تماس با آلرژن است، اما گاهی اوقات نیز در جاهای دیگر پوست ایجاد می شود. نخارانید! شما همان مشکلات ناخوشایند را که با دیگر شرایط خارش ایجاد می کنید،در این مورد هم بوجود می آورید، مثل خونریزی، عفونت و ایجاد خارش شدیدتر
پوست تان را با مواد معمولی نشورید (این مورد شامل شستشو لباس هایتان نیز است) مواد شوینده ای را استفاده کنید که قبلا هم به آنها حساسیت نشان نمی دانید، و از پیش آمدن بروز این اتفاقات در آینده نیز اجتناب کنید .محل خارش را با یک کمپرس سرد خنک کنید، کرم هیدروکورتیزون بدون نسخه و داروهای ضد آلرژی ضد درد نیز کمک می کنند اگر مطمئن نیستید که عامل آلرژی شما چیست، پزشک شما می تواند یک آزمایش انجام دهد.
هشدار: اگر پوست حساس دارید از این روش استفاده نکنید.
سرکه سیب
سرکه سیب دارای خواص ضد میکروبی است که با از بین بردن میکروب ها و باکتری ها به کاهش التهاب کمک می کند. محتوای اسیدی سرکه سیب سطح PH پوست را کاهش داده، قرمزی پوست را برطرف و آن را صاف و نرم می کند.مقدار مساوی سرکه سیب و آب را با هم مخلوط کنید و با استفاده از توپ پنبه روی منطقه آسیب دیده بمالید. بعد از چند دقیقه که خشک شد بشویید. اسید استیک موجود در سرکه سیب ممکن است باعث تحریک پوست شود، اگر پوست حساس دارید قبل از استفاده آن را تست کنید.
جو دوسر
جو دوسر سرشار از ترکیبات فنولی به نام آونانترامید است که دارای خواص ضدالتهابی قوی می باشند. تحقیقات نشان داده جو دوسر ماده ای ضدخارش است و به کاهش تحریکات پوستی کمک می کند.مقداری جو دوسر را با ماست ساده مخلوط کرده و به ناحیه تحریک شده اعمال کنید. بعد از 30 دقیقه با آب گرم بشویید.
آلوئه ورا
آلوئه ورا از محبوب ترین و مطمئن ترین راه های خانگی برای درمان انواع بیماری های پوستی محسوب می شود. آلوئه ورا مرطوب کننده عالی و ضدباکتری است و پوست آسیب دیده را تسکین می دهد.ژل آلوئه ورا را به آرامی روی پوست بمالید و بعد از خشک شدن با آب گرم بشویید.