با بالا رفتن سن بسیاری از ارگان های بدن، از جمله پوست تحت تأثیر سن قرار می گیرند. متأسفانه باید گفت راهی وجود ندارد که از علائم پیری زودرس پوست به طور کامل دوری کنید. با بالا رفتن سن، پوست هم دچار پیری می شود و نشانه هایی از خود بروز می کند که اجتناب ناپذیر است. گاهی این علائم به اندازه ای پیشرفت می کند که احساس می کنید پیری با سرعت هر چه تمام تر و بسیار زودتر از آنچه تصور می کردید، در حال رو آوردن به شماست. پیری زودرس پوست ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی و فاکتورهای موجود در سبک زندگی شماست. از آنجایی که نمی توان ژن هایی که با آنها متولد شده اید را تغییر داد، باید دیگر قسمت های این پازل یعنی عواملی مانند در معرض خورشید قرار گرفتن، رژیم غذایی ضعیف و کم خاصیت یا استرس های شدید را کنترل کنید.
با کم خوابی، فرصت بازسازی و ترمیم از پوست گرفته می شود و پوست دچار مشکل هایی خواهد شد که مهم ترین اثرش در قسمت پوست زیر چشم نمایان خواهد شد. زیرا این ناحیه، ضعیف ترین و حساس ترین پوست را دارد و از پوست بقیه ی نواحی بدن بسیار نازک تر است.
کمبود خواب، دایره های سیاهی را زیر چشم ایجاد می کند، این دایره ها کدر و به صورت متورم و پف کرده خواهند بود و هم چنین چین و چروک هایی به وجود خواهد آمد که خطوط نسبتا عمیقی را زیرچشم ایجاد می کنند. کم خوابی هم چنین می تواند روی جوش و آکنه هم تاثیر گذارد. ولی کمبود خواب به خودی خود نمی تواند دلیل به وجود آمدن آکنه شود. عارضه ی پف چشم بسیار متداول است و توضیح خاصی ندارد. حلقه های متورم و سیاه دور چشم معمولاً نشانهٔ بی خوابی است. وقتی ما خسته هستیم مایعات در دور چشم جمع می شوند.
استرس با خیلی از مسائل بهداشتی و سلامتی در ارتباط است. برای مثال فشار خون بالا و میگرن ممکن است علائمی باشند که در زندگی ما وجود دارند. اما آیا می دانستید که یکی از اولین جاهایی که استرس نشان داده می شود، پوست ما می باشد؟ پوست بزرگترین عضو ما است. مثل خیلی از مردم، شاید فکر کنید که پوست یک مانع است برای بیرون نگه داشتن تاثیرات منفی و داخل نگه داشتن تاثیرات مثبت. اما پوست یک عضو پر مشغله از ارتباطات مستقیم و غیر مستقیم با مغز می باشد.
نگامی که متوجه علائم پیری شدید، می توانید با این تغییرات بجنگید و اقداماتی را برای تغییر آن انجام دهید. همچنین، ممکن است منفعل باشید و به طبیعت اجازه دهید مسیر خود را طی کند. تعریفی از روش درست یا غلط برای طی این مرحله از زندگی وجود ندارد. یعنی انتخاب مسیری که در رابطه با فرآیند پیری بدن خود در پیش می گیرید، کاملاً به عهده ی شماست.
لکه های پوستی (خورشیدی)
اگر لکه های ناشی از آفتاب را روی پوست خود دیدید، به متخصص پوست مراجعه کنید تا از نبود مشکلات پوستی دیگر مطمئن شوید. پس از اینکه از مشکلات و بیماری های پوستی خود آگاه شدید، تغییراتی را که باید در سبک زندگی خود ایجاد کنید، بشناسید و به آنها پای بند بمانید.
- هر روز از کرم ضد آفتاب با حداقل ۳۰ SPF استفاده کنید. با این کار پوستتان از اشعه ی فرابنفش مصون می ماند.
- همچنین، تا حد ممکن، باید از قرار گرفتن در معرض تابش مستقیم آفتاب، بپرهیزید
- هرگاه بیرون از خانه می روید، پوست خود را لباس های مناسب بپوشانید تا لک های آن بیشتر نشود.
لکه های خورشیدی را می توانید به صورت موضعی نیز درمان کنید. آلوئه ورا، ویتامین C و محصولات حاوی آلفا هیدروکسی اسید به درمان لکه های خورشیدی کمک می کنند. اگر این موارد مؤثر نبودند، روش های درمانی بالینی را امتحان کنید. این درمان ها عبارتند از: درمان با نور پالسی با شدت بالا (IPL)، کرایوتراپی (سرما درمانی) و لایه برداری شیمیایی.
پیری و چروک پوست دست
اگر دستان شما نحیف و پوست آن چروک شده و رگ های قابل مشاهده دارد، به طور منظم آنها را مرطوب کنید. شاید زمان آن رسیده باشد که محصولی جدید را امتحان کنید که لایه های زیرین پوست شما را آبرسانی می کند. همچنین، بهتر است برای دست های خود نیز از ضد آفتاب (با حداقل ۳۰ SPF) استفاده کنید.اگر دستان شما (به دلیل شغلی که دارید، یا به علت کارهای خانه) به طور مرتب در معرض مواد شیمیایی و آلاینده هاست، ممکن است نتوانید این موارد آسیب زا را به طور کامل حذف کنید. به جای آن می توانید چند تغییر کوچک ایجاد کنید. مثلاً هنگام شستن ظروف یا چیدن علف های هرز باغ خود از دستکش استفاده کنید.اگر نگران ظاهردستان خود هستید، با متخصص پوست مشورت کنید. لایه برداری شیمیایی، استفاده از ژل (فیلر) پوستی و درمان با لیزر از درمان های بالینی رایج برای دست های پیر است.
التهاب و هایپرپیگمنتیشن (لکه های قهوه ای روی پوست)
اگر پوست قفسه ی سینه تان تغییر رنگ داده است، تا جای ممکن، آن ناحیه از بدن خود را در برابر آفتاب محافظت کنید. هر روز از ضد آفتاب (با حداقل ۳۰ SPF) استفاده کنید، قسمت هایی آسب دیده ی پوست خود را بپوشانید و به آنها بیشتر توجه کنید.افزون بر این، نواحی آسیب دیده ی پوست خود را به صورت مرتب مرطوب کنید. مصرف محصولاتی مانند سرم ویتامین C هم به خاطر خواص لایه برداری و ضدپیری که دارند، بسیار مفید است.پزشک برای درمان هایپرپیگمانتاسیون ناحیه ی قفسه ی سینه برخی داروها را تجویز می کند. استروئیدهای ضعیف و روشن کننده ها با گذشت زمان هایپرپیگمنتاسیون را محو می کنند