افتادن ناخن یا اونیکولیز یک اصطلاح پزشکی است و زمانی کاربرد دارد که ناخن از پوست زیر خود (بستر) جدا می شود. این عارضه تقریبا شایع است و علل مختلفی نیز دارد. اونیکولیز ، طی چندین ماه شکل می گیرد. در این اختلال ناخن انگشت تمایلی به چسبیدن به بستر خود ندارد. اما هنگامی که ناخن جدید رشد می کند این مشکل برطرف می شود. اگر اونیکولیز در ناخن دست ایجاد شود ، بین 4 تا 6 ماه طول می کشد که ناخن جدید رشد کرده و علائم کم شود. اما اگر ناخن پا دچار این عارضه شود ، طول درمان بین 8 تا 12 ماه است .در ادامه این مطلب در مورد علل ، نشانه ها و درمان های خانگی یکی از بیماری های ناخن به نام اونیکولیز صحبت می کنیم .
درمان اونیکولیز
درمان اونیکولیز سخت است. اگر علت آن ضربه باشد، باید بیمار میزان ضربه را کم کند تا آسیب به ناخن کمتر شود اما اگر علت آن بیماری های پوستی باشد، با درمان های دارویی کنترل می شود.
یکی از بیماری های داخلی ای که می تواند باعث ابتلا به اونیکولیز شود، بیماری تیرویید است. البته برای تشخیص صددرصد باید از بیمار شرح حال گرفت. اگر در مناطق دیگر پوست، علایم پسوریازیس وجود داشته باشد، یعنی اونیکولیز یکی از علایم پسوریازیس است اما اگر علایمی وجود ندارد مثلا سر آرنج یا زانوی فرد پوسته های ضخیم ندارد و رنگ پوستش قرمز و ملتهب نیست و روی ناخن هایش سوراخ های فرورفته ندارد، یعنی مبتلا به پسوریازیس نیست. در ضمن لازم است بیمار آزمایش قارچ ناخن بدهد. اگر تمام احتمال ها رد شد و در شرح حال قید شود که فرد مشکل تیرویید داشته، یعنی پرکاری تیرویید عامل اونیکولیز اوست.
حتی اگر اختلال تیرویید کنترل شده باشد، باز هم ممکن است فرد به مشکلات پوست و ناخن دچار شود. خیلی وقت ها مشکلات تیروییدی که منجر به مشکلات پوستی شده اند، درمان می شوند اما مشکل پوستی باقی می ماند. همان طور که مشکل تیرویید این بیمار بهبود یافته اما بیماری ناخنش همچنان ادامه دارد. حتی بعد از درمان کامل تیرویید ممکن است فرد تا سال ها مشکل ناخن داشته باشد. البته با ادامه درمان، در نهایت این مشکل نیز حل خواهد شد.
درمان دارویی اونیکولیز معمولا به کمک کورتون های موضعی انجام می شود
درمان اونیکولیز بستگی به علت ایجاد کننده مشکل دارد. بهترین درمان، از بین بردن یا اصلاح علت مستعد کننده ناخن است. به عنوان مثال، درمان هیپرتیروئیدیسم، ناخن ها را به حالت طبیعی باز می گرداند. از طرفی عفونت ناخن را می توان با داروهای ضد میکروبی درمان کرد.
بخشی از ناخن که از بستر خود جدا شده است، دیگر به پوست نمی چسبد شما باید صبر کنید تا ناخن به طور کامل رشد کند و بیفتد. ناخن دست بین 4 تا 6 ماه زمان لازم دارد تا کاملا رشد کند. اما ناخن پا زمان بیشتری برای رویش نیاز دارد و ممکن است رشدش نصف ناخن دست باشد.
برای جلوگیری از تخریب ناخن یا عود اونیکولیز پس از درمان باید نکات زیر را رعایت کنید:
- قسمت های آسیب دیده ناخن را دست کاری نکنید و ناخن ها را کوتاه نگه دارید.
- از ایجاد فشار روی قسمت آسیب دیده ناخن اجتناب کرده و این قسمت را کاملا خشک نگه دارید.
- از قرار دادن ناخن ها در معرض مواد تحریک کننده مانند حلال ها و مواد شوینده اجتناب کنید.
- برای انجام دادن کارهای مرطوب حتما از دستکش استفاده کنید.