همه افراد به خصوص خانم ها دوست دارند ناخن های سالم و محکمی داشته باشند. دست های زیبا در گروی داشتن ناخن های آراسته ای است که استقامت بالایی دارند و به راحتی نمی شکنند. از این رو همان طور که برای مراقبت از پوست باید روتینی درنظر گرفت، ناخن ها هم نیازمند مراقبت و رسیدگی مرتب هستند. با این حال ممکن است با وجود مراقبت های بسیار ناخن ها به علل مختلف دچار شکنندگی شوند؛ تا جایی که متخصصان بر این باورند حدود 20 درصد از افراد به دلایل مختلف، دچار اونیکورکسی (اصطلاح پزشکی برای ناخن های شکننده) می شوند. تضعیف و شکنندگی ناخن ها به شکل های مختلفی بروز پیدا می کند. اما علت شکنندگی ناخن هر چه که باشد، عموما قابل درمان است. در این مقاله ابتدا به توضیح علائم ناخن های شکننده که باید آن ها را جدی بگیرید، می پردازیم و سپس مهم ترین علت شکنندگی ناخن را بررسی می کنیم. در انتها هم اصولی را برای پیشگیری و درمان شکنندگی ناخن فراهم کرده ایم.
تشخیص ناخن های شکننده کار دشواری نیست. یکی از شایع ترین علائم شکنندگی ناخن، ناهموار شدن سطح آن هاست؛ به نحوی که روی سطح بیرونی ناخن شیارهای طولی ایجاد می شود. همچنین ناخن های شکننده در اغلب موارد پوسته پوسته شده و به راحتی، حتی از روی گوشت انگشت، ترک می خورند. معمولا به علت شکنندگی ناخن رشد کندی دارد و دیرتر از حد معمول (کمتر از 5/3 میلی متر در ماه) بلند می شود. علاوه بر این در برخی موارد یک لایه زرد رنگ کراتینی زیر ناخن تشکیل شده و باعث می شود ناخن ها از روی بستر خود شل شوند. در این صورت اگر ناخن جدا شود، دیگر به صورت طبیعی رشد نخواهد کرد.
وقتی کسی مشکل تیروئیدی دارد احتمالا تجربه شکستن ناخن و ریزش مو را داشته است . مشکلات تیروئیدی در خانم ها بیشتر وجود دارد. کم کاری تیروئید از دیگر عوامل شناخته شده شکستن ناخن می باشد. کم کاری تیروئید بدین معناست که غده تیروئید توانایی تولید هورمون را به اندازه کافی ندارد. این مشکل می تواند منجر به کاهش متابولیسم در بدن شود. بر اساس یک مقاله که توسط دانشگاه پزشکی هاروارد منتشر شد هنگامی که متابولیسم بدن کاهش پیدا کند بدن کمتر عرق می کند. عرق یک مرطوب کننده طبیعی برای بدن به حساب می آید . در نتیجه کمتر عرق کردن مساوی است با پوست خشک و شکستن ناخن.
بر اساس تحقیق منتشر شده توسط انجمن پوست و موی آمریکا ، بیماری های داخلی و یا کمبود ویتامین از عوامل اصلی و پشت پرده شکستن ناخن ها می باشد. اگر کمبود ویتامین و مواد معدنی منجر به شکستن ناخن شود احتمالا مربوط به کمبود آهن است. بنابراین افرادی که مبتلا به کمبود آهن و یا کم خونی هستند ناخن های شکننده تری دارند. مورد دیگری که در این تحقیق به آن اشاره شده این است که اگر ناخن های دستتان بی دوام باشند اماناخن های پا سالم به نظر برسند ، احتمالا یک عامل خارجی موجب شکستن ناخن های دست شده است.
عوامل موثر دیگری که در کنار کمبود آهن می توان از آن ها نام برد آفتاب سوختگی ، کار مداوم با آب ، استفاده از استون برای پاک کردن لاک هستند . برخی اوقات ناخن ها دارای قوس های غیر معمول و برآمدگی های غیر طبیعی می باشد، که می توانند نتیجه آسیب دیدگی باشند و یا مشکلات مربوط به سلامتی را در بدن نشان دهند.
در سنین یائسگی و بعد از آن ، بطور طبیعی چربی ناخن بانوان کمتر شده و از همین رو ، شکنندگی ناخن ها بیشتر است .
اگر ناخن شما پی در پی در حال برخورد با کی بورد و صفحه گوشی هوشمندتان است،این ضربه ها باعث ترک و شکستگی یا ساییده شدن لبه آنها می شود.ناخن هایتان را کوتاه و مرتب کنید تا بتوانید بیشتر از سرانگشتانتان برای تایپ استفاده نمایید.
تمامی لاک های ناخن مواد خشک کننده دارند که باعث تضعیف ناخن ها می شوند. توصیه می شود حداکثر بعد از ۵ روز لاکتان را پاک کنید و چند روز تا لاک زدن بعدیتان به ناخن ها برای بازسازی زمان بدهید ،برای پاک کردن لاک هایتان پاک کنندهایی که پایه سویا دارند و آستون ندارند استفاده کنید.
بعضی بیماری های پوستی هم موجب شکنندگی ناخن می شوند. کسانی که مشکل خشکی پوست دارند شکنندگی ناخن هم دارند.
کسانی که کمبودهای تغذیه ای دارند، مخصوصا کسانی که دچار کمبود آهن یا روی هستند یا ویتامین های A، B، C، D و E را کمتر دارند در معرض شکنندگی ناخن هستند.
انجام کارهای زیبایی بر روی ناخن ها مثل مانیکور کردن یا استفاده از ناخن مصنوعی یا کاشت ناخن نیز باعث شکنندگی ناخن می شود.
هر چه ناخن بلندتر باشد، شکنندگی آن بیشتر است و به کسانی که این مشکل را دارند توصیه می کنم که همیشه ناخن های خود را کوتاه نگه دارند.
هشت توصیه برای استحکام ناخنها
۱- ناخنهای خود را بلند نگه ندارید و اگر ناخنهای خود را به صورت چهارگوش بچینید، معمولا شکنندگی آنها کمتر میشود.
۲- از عوامل شکنندگی ناخن مانند تماس مستقیم با شویندهها پرهیز کنید و با دستکش کار کنید، بهطوری که ابتدا دستکش نخی و روی آن دستکش پلاستیکی بپوشید، و یا از دستکش دولایه استفاده کنید که لایه داخلی آن پوشش نخی داشته باشد، زیرا استفاده از دستکش های پلاستیکی ساده موجب عرق کردن دست ها و نرم شدن ناخن ها و شکنندگی بیشتر آنها می شود.کلسیم حدود یک درصد حجم ناخن را تشکیل میدهد و در سفتی و سختی ناخن هیچگونه دخالتی ندارد. پس هیچگاه ناخن در اثر کمبود کلسیم نمیشکند
۳- از حضور بیش از حد در محیطهای سرد پرهیز کنید.
۴- ناخنها را چرب و مرطوب نگه دارید. توصیه ما این است که از روغنهای گیاهی استفاده کنید، مانند روغن زیتون و روغن بادام. هر روز بعد از اینکه دستها را میشویید، یک یا دو لایه از این روغنها را به ناخنها بمالید.
۵- کِرِمهای مرطوب و نرمکننده هم برای جلوگیری از شکنندگی ناخنها موثر است. هر چه تعداد دفعات چرب کردن ناخنها در روز بیشتر باشد، به همان مقدار شکنندگی ناخنها کمتر میشود.
۶- سعی کنید کمتر از لاک و استون استفاده کنید.
۷- علاوه بر قرار دادن میزان کافی شیر و پروتئین در برنامه غذایی می توانید مقداری ژلاتین نیز در آب میوه مخلوط کرده و میل کنید.
۸- اگر دچار کم خونی هستید، آن را درمان کنید. نکته مهم در درمان کم خونی فقر آهن آن است که باید درمان را تا یکی دو ماه پس از رفع کامل علایم و عوارض ادامه داد تا ذخایر مغز استخوان نیز از آهن سیراب شوند.