هنگامی که پوست شما با شی گرم یا شعله آتش دچار سوختگی می شود، اولین کاری که به ذهن شما می رسد راهکاری برای تسکین درد، سوزش وجلوگیری از آسیب پوستی است.استفاده از روش های خانگی برای سوختگی مانند استفاده از سیب زمینی ، آب سرد و خمیردنان نعنایی را اغلب افراد می دانند اما جالب است بدانید که روش های موثر خانگی و طبیعی دیگری نیز وجود دارند که در درمان سوختگی تاثیرگذار بوده و در تسکین آن معجزه می کنند.
ویتامین C سبب بهبودی زخم و تولید کلاژن یعنی مواد پایه برای پوست جدید می شود. ویتامین E یک آنتی اکسیدان قوی است که در ترمیم و محافظت از پوست نقش موثری ایفا می کند. برای سرعت بخشیدن به بهبود زخم ها سوختگی، یک درمان خانگی و حیرت انگیز با استفاده از قرص های ویتامین C و E وجود دارد.در این روش خانگی و طبیعی غذاهای حاوی ویتامین C و E یا 2 هزار میلی گرم ویتامین C وهزار واحد ویتامین E برای یک هفته بعد از سوختگی مصرف کنید. از این گذشته می توانید کپسول ویتامین E را سوراخ کرده و مایع درون آن به طور مستقیم بر روی ناحیه سوخته بریزید. این کار در التیام زخم و جلوگیری از ایجاد اسکار پوستی بسیار مفید و موثر است.
بچه ها به دلیل حس کنجکاوی که دارند بیشتر در معرض خطر سوختگی با آب جوش هستند. بنابراین مهم است که علت های احتمالی سوختگی را بدانیم،تا بتوانیم اقدامات پیشگیرانه را انجام دهیم.
دلایل و ریسک فاکتورهای سوختگی با آب جوش:
- فراموش کردن بررسی دمای آب قبل از حمام یا دوش گرفتن.
- رعایت نکردن اصول استفاده از زودپز ها و بررسی نکردن هوای خروجی و دمای آن ها
- استفاده نکردن از دستمال رطوبت دار برای بلند کردن قابلمه هایی با دسته های یک تکه فلزی
- انتخاب نکردن سطح مناسب برای سماور در آشپزخانه پر کردن بیش از حد آن از آب که وزن آن را سنگین می کند و هنگام بلند کردن احتمال وقوع حادثه را بیشتر می کند
- مخازن آب داغی که ترموستات یا دریچه های خنک کننده نداشته باشند می توانند باعث بوجود آمدن آب بسیار گرم شوند.
- تنها گذاشتن کودکان یا سالمندان بدون مراقبت در وان حمام که می تواند باعث سوختگی با آب گرم شود.
- هم چنین کودکان بیشتر در معرض خطر هر گونه سوختگی هستند زیرا پوست آنها نازک تر از بزرگسالان است.
- افراد سالمند نیز در معرض خطر سوختگی هستند زیرا حساسیت بدن آن ها به دمای شدید کاهش می یابد که باعث می شود دیرتر واکنش نشان دهند.
درمان سوختگی خفیف و سطحی در کودک
اگر کودکتان دچار یک سوختگی خفیف و سطحی شده باشد، می توانید راهکارها و توصیه های زیر را برای این شرایط در ذهنتان داشته باشید:
- سریع ناحیه ٔ سوخته را با فرو بردن آن در آب خنک یا اعمال کمپرس سرد به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه خنک کنید.
- ناحیه را با حوله ای تمیز خشک کنید و یک بانداژ یا گاز استریل روی آن بگذارید.
- اگر سوختگی شروع به تاول زدن کرد، فقط یک پماد سوختگی مناسب به آن بمالید و ناحیه را با یک باند تمیز و غیرچسبنده؛ طوری که شل باشد بپوشانید.
- هرگز سعی نکنید تاول را باز کنید، تاول ها بخش مهمی از روند بهبود پوست هستند.
- روی سوختگی کره، روغن، لوسیون یا پودر نمالید. اینها می توانند ریسک عفونت را افزایش دهند.
- از یخ هم استفاده نکنید، زیرا می تواند آسیب به پوست را بیشتر کند.
- از پزشک کودکتان در مورد دادن استامینوفن کودک برای کاهش درد سؤال کنید. اما هرگز به او آسپیرین ندهید، زیرا می تواند به یک بیماری نادر اما خطرناک به نام سندرم ری منجر شود.
سوختگی درجه یک ممکن است فقط طی چند روز بهبود یابد، اما بهبود سوختگی درجه دو ممکن است چند هفته طول بکشد. اگر کودکتان در حین بهبود سوختگی علائم عفونت را نشان داد، او را پیش پزشک ببرید.