برخی از افراد آن را کهیر (ضایعه پوستی قرمز و خارش دار) می گویند، اما متخصصان پزشکی آن را درماتیت یا اگزمای تماسی می نامند. این حالت زمانی ایجاد می شود که پوست به محض تماس با چیزی، قرمز و نازک می شود. درماتیت تماسی می تواند نتیجه یک واکنش آلرژیک، یا آسیب دیدن لایه محافظتی پوست باشد. غالباً، ممکن است در حین تماس با چیزی که برای اولین بار نسبت به آن آلرژی پیدا کرده اید، متوجه خارش نشوید. با این حال، این تماس حساسیت پوست را برانگیخته و واکنش در تماس بعدی ایجاد خواهد شد.معمولاً سیستم ایمنی در ایجاد آلرژی دخیل بوده و به محض تماس با چیزی، این سیستم گمان می کند که بدن مورد حمله قرار گرفته است، در نتیجه وارد عمل می شود و برای مواجه با متجاوز، آنتی بیوتیک ترشح می کند. برخی ترکیبات مانند هیستامین به آزاد شدن مواد شیمیایی کمک می کنند. این دقیقاً همان چیزی است که واکنش آلرژیک یا کهیر را برمی انگیزد. به این حالت درماتیت تماسی می گویند.
فرد مبتلا چگونه می تواند به بهبود خود کمک کند؟
- با خودداری از تماس با محرک ها و عوامل برانگیزاننده.
- با استفاده مکرر از کرم های نرم کننده و ضدحساسیت.
- با نخاراندن نواحی مبتلا
- با قرار گرفتن در معرض نور آفتاب به مدت ۱۰ دقیقه، چند بار در هفته.
- با مالیدن کرم کالندولا بر روی پوست نواحی مبتلا.
- با پوشیدن دستکش در هنگام انجام کارهای منزل و تماس با مواد شستشودهنده
درمان طبیعی درماتیت تماسی
هدف بازگرداندن پوست طبیعی و محافظت از آن و از بین بردن خارش، سوزش و ناراحتی به وسیله درمانهای اثبات شده برای اگزما است؛ با این حال، علاوه بر این، آلرژنها و تحریک کنندههای شناخته شده باید از رژیم غذایی و محیط زیست فرد حذف شوند تا از شیوع این بیماری ها در آینده جلوگیری گردد.
1- از قرار گرفتن در معرض آلرژن های غذایی شناخته شده جلوگیری کنید
اگر به غذاهای خاصی حساس هستید، از آنها اجتناب کنید. این تنها به این معنی نیست که از مصرف آنها اجتناب کنید، بلکه بدین معنی است که از درست کردن این غذاها نیز دوری کنید. آلرژی های مشترک عبارتند از: لبنیات معمولی، سویا، مرکبات، بادام زمینی، گندم، گلوتن، ماهی و صدف، تخم مرغ، ذرت و گوجه فرنگی.
2- از قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی و عوامل آلرژیک اجتناب کنید
اگر به لوازم آرایشی و بهداشتی، محصولات مخصوص مو، پاک کننده های خانگی، لاتکس، فلز یا سایر ترکیبات حساسیت دارید، از تماس با این محصولات برای جلوگیری از ایجاد علائم و بثورات جلوگیری کنید.
3- خوردن زغال اخته و تمشک
زغال اخته و تمشک دارای فلاونوئیدهای قدرتمندی هستند که خواص قوی ضد التهابی دارند و برای تقویت بافت همبند و در عین حال کاهش واکنش های آلرژیک مفید هستند – این دو ماده غذایی، عناصر کلیدی برای درمان درماتیت تماسی هستند.
4- اسیدهای چرب امگا 3
مصرف غذاهای غنی از امگا 3 مانند ماهی خال مخالی، ماهی آزاد، ماهی قزل آلا و روغن ماهی سلمون ، روغن جگر ماهی، گردو، تخم چیا و دانه های کتان را در برنامه غذایی خود قرار دهید. امگا 3 به سلامت پوست، عملکرد قلب و عروق، سطح قند خون سالم، افزایش پاسخ سیستم ایمنی بدن، کاهش التهاب کمک نموده و باعث کاهش افسردگی و بهبود روحیه می شود.
5- پروبیوتیک ها
پاسخ سیستم ایمنی بدن خود را ارتقا داده و به کنترل آلرژیها با مصرف مکمل پروبیوتیک با کیفیت بالا و مصرف غذاهای غنی از پروبیوتیک کمک کنید. تحقیقات نشان میدهد که مصرف پروبیوتیک ها در دوران بارداری یا اوایل زایمان میتواند در آینده به کودکان در مقابله با درماتیت کمک کند، در حالی که پاسخ سیستم ایمنی را ارتقا داده و به کنترل آلرژی ها کمک می کند.
6- ویتامین C
ویتامین C با داشتن خواص آنتی هیستامینی قوی ، باعث کاهش علائم درماتیت تماسی میشود. از انجا که مرکبات یکی از آلرژنهای شایع هستند، به دنبال یک مکمل با کیفیت بالا ساخته شده از میوه گل رز باشید و از بسیاری از غذاهای دارای ویتامین C غیر مرکباتی از جمله کشمش سیاه، فلفل قرمز، فلفل سبز، توت فرنگی، کلم بروکلی و آناناس. لذت ببرید.
7- کلاژن
کلاژن به عنوان یک عنصر ضروری برای سلامت پوست شناخته شده است و در طی این بیماری استفاده از آن ضروری است. بر اساس یک مطالعه منتشر شده در مجله امراض پوستی آرایشی، بیان شده که مکمل کلاژن دهانی به طور قابل توجهی هیدراتاسیون پوست را افزایش میدهد در حالی که به طور قابل توجهی پوسته پوسته شدن آن را کاهش میدهد. آبگوشت خانگی حاوی استخوان، یک مکمل دارای کیفیت بالا و یا اضافه کردن پودر پروتئین کلاژن دار به صابون برای از بین بردن این علائم نگران کننده لازم است.
8- بروملین
آنزیم قدرتمند بدست آمده از آناناس است که باعث کاهش التهاب میشود. از مکمل های دارای کیفیت بالا حاوی این آنزیمی آناناس طبیعی استفاده کنید. هسته آناناس دارای بالاترین غلظت بروملین است و هرگز نباید دور ریخته شود.
9- کوئرستین
این فلاونوئید قدرتمند در برگ سبزیجات ، انواع توت ها، کلم بروکلی و گوجه فرنگی یافت میشود و به دلیل خواص ضد التهابی آن شناخته شده است. مشخص شده که این فلاونوئید به بهبودی بیماری های التهابی کمک میکند. برای کاهش التهاب و واکنش های آلرژیک، در طول شیوع 1000 میلی گرم از آن را برای سه بار در روز مصرف کنید. یک مکمل کوئرستین با کیفیت بالا را انتخاب کنید و از مواد غذایی غنی از کوئرستین مانند کاکائو، سیب، گیلاس و انواع توت ها، برگ سبزیجات و چای سبز و سیاه استفاده نمایید.
10- ویتامین D
محققان گروه کودکان در دانشکده پزشکی CHA در کره دریافته اند که کمبود ویتامین D خطر ابتلا به این بیماری را افزایش میدهد. برای افزایش میزان ویتامین D، وقت بیشتری را در زیر نور خورشید (بدون کرم ضد آفتاب) صرف کنید و از غذاهای دریایی مانند هالیبوت، ماهی خال مخالی، ماهی قزل آلا، مارماهی، ساردینها و ماهیان دریایی استفاده کنید. غذاهایی با ویتامین D بالا که دریایی نیستند شامل قارچ های مایتک، قارچ پرتوبلله، شیر خام و تخم مرغ میباشند.