لذت مادر شدن همراه با درد می تواند بسیار شیرین باشد اما با زخم های بسیار بزرگی بر روی شکم مادران همراه است. زایمان های سزارین در سال های اخیر رواج زیادی داشته اند اما زخم های به جا مانده از آن مادران را آزار می دهد و زخم های سزارین می تواند کل ظاهر شکم را تحت تاثیر قرار دهد و البته راه های زیادی وجود دارد که بتوانیم به بهبود آن ها کمک کنیم.
زخم سزارین چه شکلی است؟
زخم های سزارین به دلیل برش های انجام شده در بالا و پایین شکم است که برای بیرون کشیدن نوزاد ایجاد می شود.
دو نوع جای زخم سزارین داریم:
جای زخم عمودی و افقی.
برش های افقی در بالای خط رویش موی شرمگاهی و نزدیک به مثانه هستند و آن ها اغلب کوچک می باشند و ارتفاع شان بین 10 تا 15 سانت است و به سختی قابل تشخیص می باشند.نوع دوم این برش ها عمودی هستند که آن ها را نیز سخت تشخیص می دهند ،برش عمودی تقریبا در وسط شکم در قسمت بالای شرمگاهی است و حدودا 10 تا 15 سانت می باشد و زخم های این قسمت معمولا قرمز هستند اما به مرور زمان کمرنگ خواهند شد.
درمان زخم های سزارین
اگر فرد ظاهر زخم سزارین را دوست ندارد یا زخم او کاملا بهبود نیافته است، می تواند روش های درماتی زیر را امتحان کند:
روش های غیر جراحی
روش های غیر جراحی شامل لیزر درمانی و تزریق استروئید می باشد. لیزر درمانی باعث نرم شدن بافت زخم شده و تغییر رنگ پوست را نیز برطرف می کند. لیزر درمانی را می توان پس از حل شدن یا کشیدن بخیه ها شروع کرد. تزریق استروئید اغلب در مواردی انجام می شود که زخم های کلوئیدی ایجاد شده یا زخم ها هیپرتروفی شده باشند. تزریق استروئید باعث مسطح شدن زخم ها و عدم نمایان شدن سطح خارجی زخم ها می شود.
درمان زخم سزارین با لیزر چیست؟
سزارین روشی برای تولد نوزاد است. در این روش، برش هایی روی شکم یا رحم ایجاد می شوند تا پزشک بتواند به کودک دسترسی یافته و او را از رحم مادر خارج سازد. این برش ها باید به اندازه کافی بزرگ باشند که کودک بتواند به راحتی حرکت کند، بنابراین زخم سزارین نیز بزرگ خواهد بود. برای تسریع در روند بهبود زخم سزارین، می توان از لیزر سطح پایین استفاده کرد.
- پس از سزارین، می توان از لیزر سطح پایین (LLLT) برای تسریع روند بهبود زخم استفاده کرد.
- مطالعات انجام شده نشان می دهند که لیزر درمانی تاثیر منفی بر شیردهی و سطح پرولاکتین (شیرآوری) خون ندارد.
- تسریع بهبود زخم ها پس از سزارین از اهمیت بسیاری برخوردار است زیرا باعث می شود مادر از نظر سلامت در شرایط بهتری قرار گرفته و بهتر بتواند از نوزاد مراقبت کند. همچنین تسریع سریع زخم ها پس از سزارین باعث می شود احتمال ایجاد مشکلاتی همچون احتباس آب به حداقل برسد.
- در لیزر درمانی زخم های سزارین از لیزر سطح پایین استفاده می شود. لیزر سطح پایین برای مادر و کودک که پس از درمان با مادر در تماس است، خطری ندارد.
- حتی می توان سال ها پس از سزارین نیزاز لیزر درمانی برای بهبود زخم های سزارین استفاده کرد. لیزر درمانی جای زخم ها را از بین برده و به جوانسازی پوست و جایگزینی پوست تازه به جای پوست زخمی کمک می کند.
عوارض جانبی لیزر درمانی زخم سزارین
لیزر درمانی پس از سزارین خطری ندارد اما در برخی از بیماران عوارض جانبی دارد. این عوارض عبارتند از:
- تغییر رنگ موقت محل درمان
- ایجاد پوسته، سوختگی، و تاول
- قرمزی و تورم محل درمان
- ایجاد حساسیت (واکنش آلرژیک)
- عفونت.
هرچند برخی از این عوارض جانبی ممکن است ایجاد شوند اما این عوارض بسیار نادر هستند. بنابراین، هنوز هم لیزر درمانی یکی از بی خطرترین و بهترین روش درمان برای کمک به بهبود سریع یا رفع جای بخیه سزارین است.
مراقبت های پس از زایمان سزارین
بسیاری از زنان قبل از زایمان، به این دلیل سزارین را انتخاب می کنند تا از درد زایمان طبیعی فرار کنند، بی خبر از آن که ممکن است درد ناشی از جراحت سزارین بسیار دردناک باشد.به عبارت دیگر باید به این دسته از مادران که هیچ گونه منع پزشکی برای انجام زایمان طبیعی را ندارند، اطلاع و آگاهی کافی دهیم که انجام سزارین به معنای درد کمتر نمی باشد.
پزشک متخصص پس از انجام سزارین، داروهای مسکن را برای درد این مادران تجویز می کند، اما اگر باز هم درد غیر قابل تحملی برای مادر ایجاد شود، می تواند از پزشک خود درخواست داروی مسکن بیشتری کند. چند ساعت پس از زایمان سزارین، به مادران توصیه می شود که راه رفتن را شروع کنند. قدم زدن و راه رفتن نفخ مادر را از بین می برد. بسیاری از دردهای مادر سزارینی به علت جمع شدن گازها درون بدن اوست که با راه رفتن معمولا برطرف می شود.
اولین بار قدم زدن پس از زایمان سزارین، معمولا تجربه ای همراه با درد شدید است و فرد احساس می کند که بخیه ها ممکن است پاره شوند. اگر احساس می کنید که نمی توانید بر روی پاهایتان بایستید، از پرستار خود کمک بگیرید. نوشیدن مقادیر زیادی آب و مایعات به مادرانی که سزارین کرده اند توصیه می شود. یکی از مشکلات بزرگی که بر سر راه مادران سزارینی است یبوست می باشد .اگر این مادران به یبوست مبتلا شوند، زور زدن موقع اجابت مزاج به بخیه ها فشار زیادی وارد می کند و بسیار دردناک می باشد. بنابراین برای جلوگیری از ایجاد این مشکل، نوشیدن مقادیر زیادی آب به این مادران توصیه می شود.