روغن ذرت (روغن جوانه ذرت) از جوانه دانه ذرت استخراج می شود. خواص روغن ذرت و عوارض جانبی آن را در این مقاله از ساعد نیوز بررسی خواهیم کرد ولی قبل از بهتر است بدانید به دلیل فراوانی این غلات و کشت راحت آن، ارزان قیمت و در سراسر جهان پر مصرف می باشد. همچنین از آنجایی که روغن ذرت بوی ملایم و نقطه دود بالایی دارد، می تواند در برابر اکسیداسیون مقاوم باشد که در نتیجه این امر باعث شده کاربرد آن برای آشپزی در اولویت باشد، اما خواص آن تنها در این مورد ختم نمی شود.
مطالعات انجام شده نشان داده که فواید روغن ذرت برای بدن نسبت به روغن گیاهی های دیگر مانند روغن زیتون و یا روغن بادام کمتر است زیرا حتی نوع تصفیه نشده آن دارای کالری و چربی بالایی می باشد و مصرف بیش از حد آن ممکن است مضر نیز باشد.
100 گرم این روغن حاوی 900 کیلو کالری انرژی می باشد. این میزان روغن حاوی 13 تا 14 گرم اسید های چرب اشباع نشده، 15 % ویتامین E و 100 گرم چربی است. 1 گرم امگا 3، 54 تا 60 گرم امگا 6 و 25 تا 31 گرم امگا 9 نیز در 100 گرم روغن ذرت وجود دارد.
روغن ذرت بهدلیل طعم ملایمی که دارد یک روغن پختوپز محبوب است و همچنین در انواع سس سالاد، مارگارینها، اسپریها، سسها و محصولات پختهشده استفاده میشود.
روغن ذرت نقطۀ دود حدود 230 درجۀ سانتیگراد دارد (در این دما روغن شروع به سوختن میکند) که گزینهای عالی برای سرخکردن است. البته باید توجه داشته باشید که، نباید از روغن گرمشده دوباره استفاده کنید و آن را دوباره گرم کنید چراکه موجب افزایش ترکیبات اکسیدشده و از بین رفتن ترکیبات مفید موجود در آن میشود.
روغن ذرت حاوی 52 درصد اسید لینولئیک است که یک اسید چرب ضروری است که در بدن انسان تولید نمیشود. حاوی 31 درصد اسید اولئیک، 13 درصد پالمتیک، 3 درصد استئاریک و 1 درصد اسید لینولنیک است.
مواد غذایی که حاوی مقادیر کمتری اسید لینولنیک هستند دیرتر دچار فساد و ترشیدگی میشوند؛ بنابراین، روغن ذرت در مواد غذایی فراوریشده و سوپرمارکتی کاربرد ویژهای دارد. روغن ذرت همچنین حاوی 14.84 درصد ویتامین E در هر 100 گرم است.
روغن ذرت، دارای عطر و بوی ملایمی است
این روغن دارای پایداری زیادی نسبت به اکسیداسیون بوده و برای مصارف مختلفی از جمله پخت و پز، سرخ کردن و سالاد گزینه مناسبی محسوب میگردد و دارای مقاومت نسبتا خوبی در برابر حرارت است.
روغن ذرت، فاقد رنگدانه کلروفیل است، بنابراین مدت ماندگاری روغن ذرت، 12 تا 24 ماه میباشد.
در صورت مصرف این روغن بطور مستقیم می تواند واکنش های حساسیتی پوست کاهش دهد.
روغن ذرت با توجه به فوایدی که برای سلامتی دارد اما کالری آن زیاد بوده و زیاده روی در مصرف این روغن، مصرف روزانه کالری را افزایش داده و در نتیجه منجر به اضافه وزن شود.
برای پاسخ به این سؤال که روغن ذرت چه فایده ای دارد باید گفت که روغن ذرت با داشتن ترکیبات مفیدی مانند ویتامین E، اسیدلینولئیک و فیتواسترولها، به نظر میرسد اثرات مفیدی بر سلامت بدن داشته باشد. خواص روغن ذرت در مطالعات مختلفی بررسی شدهاند که در ادامه به بررسی مهمترین آنها پرداختهایم.
در منابع معتبر علمی مطالعهای تحت عنوان فواید روغن ذرت برای کبد چرب موجود نیست. اما باید بدانیم که، مصرف بیش از اندازۀ هر روغن و چربی منجمله روغن ذرت برای کبد چرب مضر است.
روغن ذرت بهعلت بافت سبک و مقدار زیادی اسید لینولئیک برای مرطوب نگهداشتن و صاف نگهداشتن پوست یک ترکیب عالی است. این روغن منبع عالی آلفا توکوفرول (از مشتقات ویتامین E) است که به راحتی جذب پوست میشود. ویتامین E یک آنتیاکسیدان قوی است و به محافظت از پوست در برابر اثرات رادیکالهای آزاد کمک میکند.
استفاده موضعی از روغن ذرت برای پوست بسیار سودمند است چراکه اسید لینولئیک در روغن ذرت بسیار شبیه به چربیای است که پوست ما تولید میکند؛ بنابراین، بهراحتی جذب پوست میشود. همچنین باعث حفظ رطوبت در پوست و مو میشود و آنها را نرم و لطیف میکند.
روغن ذرت برای مو فواید زیادی دارد خصوصاً موهای مجعد، فر و موجدار. این روغن سرشار از اسیدهای چرب امگا 3، 6 و 9 است و حاوی ویتامینهای E و K و سرشار از فیتواسترول است که باعث حفظ رطوبت مو، بهبود خونرسانی به فولیکول مو و بهبود پوست سر میشود.
در یک مطالعه خواص روغن ذرت برای چربی خون بررسی شده است؛ باتوجهبه بررسیهای انجامشده در این مطالعه، استفاده از روغن ذرت در یک رژیم کم کالری با چربیهایی با اشباع کم منجر به کاهش نسبی بیشتر چربی خون و کلسترول LDL در مقایسه با روغن ذرت شد. البته باید توجه داشت، این به معنای برتری روغن ذرت به روغن زیتون نیست.
افراد مبتلابه دیابت باید توجه ویژهای به مواد غذایی مصرفی خود داشته باشند چراکه یک سبک زندگی صحیح و سالم در کنترل دیابت بسیار کارآمد خواهد بود.
روغنها یک جزء جدانشدنی در تهیه و طبخ غذاها هستند؛ که بهتر است در رژیم غذایی افراد مبتلابه دیابت به مقدار کمتر استفاده شود. شاید بتوان گفت که، بهترین روغن برای افراد مبتلابه دیابت روغن زیتون است؛ اما، شاید همه افراد قادر به تهیۀ این روغن نباشند یا طعم آن را نپسندند.
مضرات روغن ذرت برای دیابت نسبت به بسیاری از روغنهای دیگر کمتر است (با اینکه روغن ذرت برای دیابت اولین روغنی نیست که توصیه میشود.) همچنین در دسترستر و ارزانتر است و طعم مطبوعی نیز دارد.
روغن ذرت حاوی مقادیر زیادی ویتامین E است که با خواص آنتیاکسیدانی که دارد از ایجاد آسیب اکسیداتیو به قلب جلوگیری میکند. همچنین این روغن بهعلت داشتن فیتواسترول باعث کاهش کلسترول بد میشود که این نیز موجب کاهش بروز بیماریهای عروقی و سکتۀ قلبی میشود.
رژیمهای مختلفی برای کاهش وزن و لاغری استفاده میشوند. مبنای اکثر این رژیمها، کاهش دریافت کالری به شرط تأمین مواد مغذی موردنیاز و کافی است. روغن ذرت حاوی اسیدهای چرب ضروری و غیرضروری است که میتواند یک گزینۀ مناسب برای گنجاندن در رژیم غذایی کاهش وزن باشد.
دقت داشته باشید که، مصرف زیاد روغن ذرت برای لاغری و رژیمهای کاهش وزن نتیجۀ منفی به دنبال خواهد داشت چراکه روغنها در مقایسه با سایر مواد غذایی، در حجم و وزن یکسان، کالری بیشتری دارند.
طبع ذرت از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است.
این روغن سلامت بینایی را افزایش و از آن محافظت می کند.
میزان اندکی از روغن ذرت می تواند فشار خون را کاهش داده و کلسترول را متعادل نماید.
روغن ذرت، به میزان زیادی امگا3 دارد که در تقویت هوش کودکان بسیار مفید می باشد.
در بدن باعث جذب بیشتر ویتامین D شده که در تقویت استخوان ها نقش موثری دارد.
احتمال باردار شدن را افزایش دهد و همچنین کیفیت اسپرم را در مردان افزایش می دهد.
از بروز بیماری های گوارشی نظیر هموروئید، یبوست و سرطان روده بزرگ جلوگیری می کند.
رماتیسم یا سایر بیماری های ناشی از کاهش عملکرد مفاصل را می توان با مصرف روغن ذرت درمان کرد.
استفاده از این روغن چین و چروک های پوست را کاهش می دهد و همیشه باید به اندازه مصرف شود.
این روغن با اینکه حاوی مواد مفید است اما یک چربی سالم محسوب نمی شود.عوارضی همچون خطر ابتلا به سرطان، خطر بیماری های قلبی عروقی، تحریک معده و افزایش وزن در صورت استفاده بی رویه از این ورغن وجود دارد. برای استفاده از این روغن حتما از روغن ارگانیک و تصفیه نشده استفاده نمایید. به دلیل اینکه این روغن سرشار از امگا 6 می باشد باید دقت داشته باشید میزان این ماده در بدن شما بیشتر از حد معمول نشود.
جایگزین های سالم تری برای این روغن وجود دارد از جمله روغن زیتون و نارگیل که می توانید با خیال آسوده از آنها در برنامه غذایی خود استفاده کنید.
روغن ذرت یکی از روغن های گیاهی است که در طبخ غذا بسیار کاربرد دارد. این روغن نقطه دود بالایی دارد و علاوه بر پخت و پز، برای سرخ کردن مواد غذایی نیز استفاده می شود. این روغن به دلیل خواص و ارزش غذایی بالایی که دارد یکی از روغن های مورد علاقه افراد برای استفاده در تهیه غذا می باشد.