خواص و فواید میوه کیوی گوشت کیوی، دارای رنگ سبز بسیار روشن و طعمی متمایز هستند. (ترکیبی از شیرین، ترش، تند، سبک و اسیدی).این مزه، شما را به یاد ترکیبی از لیمو، پرتقال، خربزه عسلی و توت فرنگی می اندازد و دانه های سیاه زیادی دارد که بافتی ترد به آن می دهد. گوشت کیوی، دارای رنگ سبز بسیار روشن و طعمی متمایز هستند.
(ترکیبی از شیرین، ترش، تند، سبک و اسیدی).این مزه، شما را به یاد ترکیبی از لیمو، پرتقال، خربزه عسلی و توت فرنگی می اندازد و دانه های سیاه زیادی دارد که بافتی ترد به آن می دهد.
ارزش غذایی میوه ارزشمند کیوی
با توجه به میزان کم کالری کیوی، اگر قصد رژیم گرفتن دارید، می توانید این میوه مغذی را در سبد غذایی رژیم خود قرار دهید. در ادامه اشاره کوتاهی به ارزش غذایی این میوه خواهیم داشت:
- کربوهیدرات
- فیبر
- ویتامین C
- ویتامین E
- ویتامین K
- منیزیم
- پتاسیم
- فولات یا ویتامین B9
- پروتئین
- مس
همچنین این میوه از مقدار چربی بسیار کمی برخوردار است. یکی از نکات قابل توجه در ارتباط با خواص کیوی، بالا بودن ظرفیت آنتی اکسیدانی این میوه نسبت به میوه های مهمی همچون گلابی، سیب یا گریپ فروت است. کاهش میزان تری گلیسیرید در بدن نیز از دیگر فواید کیوی، محسوب می شود.
کیوی اهل کجاست؟
کیوی (Kiwi) میوه بومی کشور چین است و نام آن با نسخه کوتاه شده به عنوان "کیوی" مشهور است. کیوی از گونه های مختلف تاک یا رسته گیاهان بالا رونده است و به عنوان میوه ملی این کشور بسیار قابل احترام است. در ابتدا به نام "یانگ تائو" شناخته می شد، کیوی یک میوه ی بیضی شکل با رنگ قهوه ای خفیف و یک بافت کرکی است.
پالپ داخلی میوه یک رنگ زنده، نیمه شفاف، سبز روشن با یک الگوی شعاعی از رنگ های روشن تر است که با دانه های سیاه کوچک خوراکی پوشانده شده است. میوه کیوی حاوی عطر و طعم منحصربه فرد، شاداب و با بافتی نرم است. جنس اکتینیدهایی که میوه کیوی را شکل می دهد شامل حدود 60 گونه است. از انواع بیشتر مصرف شده آن در جهان "کرکی" و "طلایی" هستند.
میوه کیوی در اواخر قرن بیستم توسط مبلغین مذهبی از چین به نیوزلند آورده شده است. با رشد رو به افزایش این میوه های عجیب و غریب، مردم نیوزلند نام آن را به "انگور فرنگی چینی" تغییر دادند. بعدها به آمریکا وارد شد و مورد استقبال خیلی خوبب مردم قرار گرفت. پس از اصلاح مکرر، این میوه به نام "کیوی" به افتخار پرنده ملی نیوزلند نامگذاری شد زیرا شکل کوچک، کرکی و قهوه ای آن شباهت زیادی به پوشش خز این پرنده قهوه ای و بدون قدرت پرواز دارد. در حال حاضر، ایتالیا، نیوزلند، فرانسه، ژاپن، شیلی و ایالات متحده کشورهای اصلی تولید کننده تجاری کیوی هستند.
فواید و خواص درمانی کیوی
کیوی میوه بومی کشورمان محسوب نمی شود و ممکن است برخی از ما بدلیل وجود بعضی ترکیب ها و مواد آرژن در کیوی، دچار حساست شویم، این حساسیت در پوست کیوی نیز وجود دارد. اگر مشکلی با خوردن کیوی با پوست و یا بدون پوست ندارید، پیشنهاد می شود که این میوه را با پوست مصرف کنید. زیرا بخش عمده ای از ویتامین E، در پوست کیوی وجود دارد.کیوی محبوبیت جهانی دارد و از ویژگی های این ترکیب در مصارف دارویی و درمانی استفاده می شود. فواید کیوی بدین شرح می باشد:
کیوی دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است
کیوی مقدار قابل توجهی از ویتامین C را همراه با سایر اجزای فنلی و کاروتنوئید(رنگدانه های موثر در فوتوسنتز) ارائه می دهد که سلامتی را به ارمغان می آورد. یک مطالعه تطبیقی از میوه ها ،شامل کیوی، پرتقال و گریپ فروت نشان داد که میوه کیوی حاوی خواص قوی آنتی اکسیدانی نسبت به میوه های دارای آنتی اکسیدان دیگر است. با توجه به وجود فیتوکمیکال(گیاه مغذی) های تغذیه ای، توانایی محافظت از DNA در سلول های بدن از آسیب اکسیداتیو ناشی از رادیکال های آزاد را در بر می گیرد، بنابراین خطر ابتلا به التهاب و بیماری های مرتبط را کاهش می دهد.
کیوی به سلامت قلب و عروق کمک می کند
همانطور که قبلا ذکر شد، کیوی دارای پلی فنل های محافظ همراه با ویتامین C، ویتامین E و پتاسیم است که در حفظ سلامت قلب و عروق موثر می باشد. یک مطالعه تحقیقاتی نشان داده است که کیوی فعالیت های مهار کننده ای دارد که باعث کاهش تری گلیسیرید در خون می شود. با توجه به مطالعات انجام شده، مصرف کیوی به صورت روزانه باعث کاهش پاسخ تهاجمی پلاکت ها و خطر لخته شدن خون می شود. این اثر فیبرولیتیک میوه در رگ های خونی مانع از خطر ترومبوآمبولیک (انسداد عروق) و اختلالات قلبی مانند آترواسکلروز(تصلب شرایین) می شود.
کیوی به کیفیت خواب کمک خواهد کرد
کیوی منبع سروتونین است که به بهبود خواب بهتر کمک می کند. یک مطالعه تحقیقاتی در این زمینه نشان داده است که مصرف کیوی کمک می کند تا یک خواب کامل و با کیفیت داشته باشید. همچنین مصرف کیوی از بروز بی خوابی و شب بیداری جلوگیری می کند.
کیوی حاوی مقادیر زیادی فلاونوئیدها مانند نایسینژین، کوئریتین، روتین، کاتچین، اپیکاتچین است که به کیفیت خواب کمک می کند. با توجه به این موضوع، پوست کیوی یک عنصر قوی برای کمک به خواب بهتر است.
کیوی جذب آهن را بهبود می بخشد
یکی دیگر از مزیت های شگفت انگیز کیوی، توانایی آن در جذب آهن بدن است. کیوی سرشار از ویتامین C و سایر مواد شیمیایی مانند لوتين و زاكسانتين است که به جذل آهن را بهبود می بخشد و از کمبود آهن در بدن جلوگیری می کند.
یک مطالعه مقایسه ای بین کوی و موز انجام شده که نشان می دهد اگر همراه با غلات صبحانه کیوی مصرف شود، میزان جذب آهن چند برابر موز خواهد بود.
کیوی و محافظت در برابر دژنراسیون ماکولا
تباهی لکه زرد یا دژنراسیون ماکولا(Macular Degeneration)، شایعترین علت کوری در افراد مسن است. خوب است بدانید که ماکولا قسمت حساس به نور شبکیه و مسئول دید مستقیم و واضح است که برای کارهای دقیق مثل خواندن و رانندگی لازم است.
بیماری دژنراسیون ماکولا درمان قطعی ندارد ولی درمان هایی برای جلوگیری از پیشرفت بیمار و یا حتی بهبود دید وجود دارد.
کیوی از نظر سلامتی برای چشم مفید است. همانطور که قبلا ذکر شد، کیوی منبع فیتوکمیکال لوتئین و زاكسانتين است که مولفه های حیاتی در چشم انسان هستند. این عناصر همراه با ویتامین A چشم را از آب مروارید، دژنراسیون ماکولا مرتبط با سن و سایر اختلالات نابود کننده بینایی محافظت می کند.
فواید کیوی برای دستگاه گوارش
کیوی به سالم ماندن دستگاه گوارش کمک می کند. کیوی سرشاز از فیبر است که به هضم و سلامت روده کمک می کند. کیوی سیستم روده را تحریک می کند تا از یبوست امتناع کند. از دیگر خواص کیوی می توان به خاصیت ضد یبوست بودن آن اشاره کرد. به همین دلیل مصرف کیوی را معمولاً به عنوان یک ملین طبیعی و پرخاصیت به افرادی که از مشکل یبوست رنج می برند، توصیه می کنیم.یک مطالعه در مورد کیوی نشان داد که مقدار خوبی از آنتی اکسیدان پروتئولیتیک اکتینیدین را ذخیره می کند که هضم پروتئین ها را بهبود می بخشد. عصاره کیوی باعث افزایش رشد اسید لاکتیک می شود و مانع از رشد باکتری های اشریشیا کلی (Escherichia coli) و کمک به حفظ سلامتی گوارشی می شود.
خواص کیوی برای زنان باردار
کیوی یک میوه مناسب برای یک زن باردار است که به فراوانی فولات های طبیعی وابسته است. ویتامین B9 که بیشتر تحت عنوان فولات یا فولیک اسید شناخته می شود کمک می کند تا از بروز نقایص لوله عصبی در نوزادان نارس جلوگیری شود و برای مغز و رشد شناختی آنها ضروری است. جذب فولات کافی در تمام طول دوره ی رشد مانند دوران بارداری، نوزادی و حتی بزرگسالی بسیار حائز اهمیت است.دیگر مواد مغذی حیاتی همچون ویتامین C، ویتامین E و ویتامین K همراه با فلاونوئیدها موجود در کیوی نیز به طور کلی در سلامت کلی و رشد جنین مفید است.
خواص کیوی برای پوست
کیوی حاوی مقدار بالایی از ویتامین C است و به حفظ سلامت پوست کمک می کند و روند سنتز کلاژن کمک می کند. ویتامین E که در کیوی وجود دارد، به رفع چین و چروک پوست صورت کمک می کند. همچنین ویتامین E از پوست شما در مقابل اشعه ماوراء بنفش نور خورشید به خوبی محافظت خواهد کرد. کیوی به دلیل داشتن آنتی اکسیدان ها به صورت یک عامل ضد پیری عمل می کند و از پوست در برابر پیری زودرس جلوگیری می کنند.
درمان انواع سرطان با مصرف کیوی
در طب سنتی چینی، از کیوی برای درمان انواع مختلف سرطان ها مانند سرطان کبد، سرطان پستان، سرطان معده و سرطان ریه استفاده می کنند. عصاره کیوی مانع تکثیر سلول های سرطانی است و از بروز آسیب در DNA جلوگیری می کند.کیوی در برابر بیماری سرطان با ایجاد سیتوتوکسیک (واکنش ایمنی سلولی) به مبارزه با سلول های آلوده به ویروس و باکتری و سلول های سرطانی بدخیم بدون تاثیر بر سلول های سالم می پردازد. فراوانی آنتی اکسیدان ها، کاروتنوئید ها، ویتامین ها و فیبر در کیوی به پیشگیری و یا بهبود زودرس سرطان کمک می کند.
مصرف کیوی سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند
کیوی به تنظیم سیستم ایمنی بدن و عملکرد سالم بدن کمک فوق العادهای خواهد کرد. برخی از خواص کیوی در تقویت سیستم ایمنی عبارتند از :
- عصاره های کیوی اقدام ضد باکتری در برابر پاتوژن های مختلف از جمله استافیلوکوکوس اورئوس (Staphylococcus aureus) و استرپتوکوک پیوژنز (Streptococcus pyogenes) ایجاد می کند.
- مصرف کیوی به مبارزه با عفونت های فصلی و سایر بیماری ها کمک می کند.
- مصرف کیوی به مبارزه با عفونت های فصلی و سایر بیماری ها کمک می کند.
- میوه کیوی علائم سرماخوردگی و آنفولانزا و دیگر عفونت های دستگاه تنفسی را کاهش می دهد.
کیوی از مبتلا شدن به دیابت جلوگیری می کند
کیوی دارای شاخص گلیسمی پایین است و برای افراد مبتلا به دیابت مناسب می باشد. یک مطالعه بر روی عصاره های کیوی نشان داد که مصرف کیوی در تنظیم آدیپوژنز موثر است که برای جلوگیری از بیماری دیابت ضروری است. اختلال عملکرد بافت های چربی در بدن به شدت در توسعه مقاومت به انسولین و دیابت دخالت دارد.
استفاده از کیوی در آشپزی
با توجه به ویژگی ظاهری و طعم و مزه کیوی، می تواند این میوه خوشمزه به سبک استوایی را به ظرف سالاد میوه خود اضافه کنید. کیوی حاوی یک آنزیم پاپائین ممتاز است که در شکستن بافت های فیبرینی گوشت مفید است. با این حال، به همین دلیل کیوی با محصولات مبتنی بر ژلاتین ژل خوبی ندارد. آنزیم پاپائین اثر شیرینی بر شیر دارد.
اگر می خواهید کیوی را در محصولات لبنی یا ژلاتین استفاده کنید، برای غلیان کردن آنزیم، کیوی را طبخ کنید.
کیوی منبع اگزالات است!
کیوی منبع کریستال های اگزالات(Oxalate) است. مصرف بیش از حد غذاهای غنی از اگزالات مانند کیوی می تواند منجر به سنگ کلیه شود. مصرف بیش از حد اگزالات ممکن است با جذب مواد مغذی خاصی از قبیل کلسیم و منیزیم در بدن نیز مواجه شود.
فواید کیوی برای کودکان
کیوی، انتخاب خوبی برای کودکان نیز هست. با داشتن مقدار بالای ویتامین C و دیگر مواد معدنی ضروری مانند کلسیم، منیزیم، آهن و سدیم، می تواند برای کودکان نیز مفید باشد.خوردن یک عدد کیوی، 230 درصد نیاز روزانه ویتامین C را برای کودکان تامین می کند که به تقویت سیستم ایمنی کمک می کند، جذب آهن را افزایش داده و به درمان زخم ها کمک می کند. این میوه، به دلیل مقدار بالای فیبر، یبوست را کاهش می دهد. این میوه، سرشار از آنتی اکسیدان های مبارز با بیماری است که خطر بسیاری از بیماری های مزمن مانند بیماری های قلب را کاهش می دهند.کیوی، همچنین دارای فیتونوترینت های ضروری است که به ترمیم DNA کمک کرده و در برابر سرطان از بدن محافظت می کند. مصرف روزانه کیوی می تواند احتمال آسم را کاهش دهد.
کیوی همچنین سطح چربی خون را پایین می آورد و به طور کلی برای سلامت بدن مفید است. اگر می خواهید کودک خود را با این میوه آشنا کنید، هنگامی که 8 تا 10 ماهه هستند این کار را بکنید. چون کیوی ماهیتی اسیدی دارد، کاری غیر از این ممکن است به بدن شما آسیب برساند. سلامت کبد با مصرف کیوی :کیوی یکی از بهترین راه ها برای افراد مبتلا به مشکلات کبدی است.
این میوه از ترکیب لیمو و پرتقال، ویتامین C بیشتری دارد و بنابراین، در برابر آسیب از کبد محافظت می کند.این ویتامین یک آنتی اکسیدان قوی است که رادیکال های آزاد را مهار می کند و به بازسازی سلول ها کمک می کند، پس برای کبد مفید است. این، مهم است زیرا کبد تنها عضوی است که قادر به جایگزین کردن بافت های آسیب دیده با سلول های جدیدتر و سالم تر است.
مصرف بیش از حد کیوی
- آلرژی: آلرژی و حساسیت به کیوی، میتواند واکنشی جدی را در برخی افراد ایجاد کند. معمولا، این حساسیت با اسهال، ورم خفیف، درد شکم و خارش دهان همراه است. در موارد شدیدتر، ممکن است فرد دچار شوک حساسیتی شود.در چنین موردی، باید فورا به پزشک مراجعه کنید. این واکنش حساسیتی، بیشتر در کودکان رخ می دهد تا بزرگسالان. علاوه بر این، افراد حساس به گرده، لاستیک و گیاه، احتمال بیشتری دارد که به کیوی حساسیت داشته باشند.
- التهاب دهان با مصرف زیاد کیوی: مصرف زیاد کیوی ممکن است به دلیل ماهیت اسیدی که دارد، باعث التهاب دهان شود. این التهاب به دلیل کریستال های سوزنی کلسیم و اکتینیدین ایجاد می شود.
- مصرف زیاد کیوی باعث اسهال می شود: اگرچه کیوی به دلیل میزان بالای فیبر، یک ملین طبیعی به شمار می آید، اما استفاده بیش از حد آن ممکن است باعث اسهال شود.
- تداخل دارویی: افرادی که داروهای بتابلوکر (مهارکننده گیرنده های بتا) مصرف می کنند، باید از خوردن بیشتر از یک عدد کیوی در روز اجتناب کنند، زیرا ممکن است سطح پتاسیم را به نقطه خطر برساند. این افزایش ناخواسته در سطح پتاسیم ممکن است به کلیه ها آسیب برساند.
در این مطلب به خاصیت کیوی؛ و اثرات قابل توجه این میوه بر روی سلامتی بدن اشاره کردیم. با این حال حفظ اعتدال در مصرف این میوه نیز همچون دیگر مواد غذایی ضرورت دارد. به طور کلی در مصرف هرگونه ماده خوراکی همواره باید اعتدال را حفظ کرده و از زیاده روی پرهیز کنیم.کیوی، دارای مقادیر مشخصی قند است و همین امر باعث می شود تا نسبت به مصرف معقول آن حساس باشیم. به عنوان مثال افرادی که به بیماری دیابت مبتلا هستند، باید در حد اعتدال از فواید کیوی، بهره مند شوند.در این ایام، مصرف ویتامین C به منظور پیشگیری از ابتلا به بیماری های ویروسی و عفونی، اهمیت و ضرورت دارد؛ قرار دادن میوه کیوی در سبد غذایی روزانه، بهترین روش برای اثبات ضرورت خاصیت این میوه برای بدن می باشد.