سرطان معده در اثر عفونت ناشی از هلیکوباکتر پیلوری به وجود می آید ، علت به وجود آمدن این میکروب ، عفونت معده می باشد .میکروب هلیکوباکتر پیلوری سبب زخم و یا علائم دیگری نمی شود ، این بیماری در بدن دو سوم جمعیت جهان وجود دارد .یکی از علت های انتشار این ویروس رعایت نکردن بهداشت و عدم استفاده آب سالم می باشد . وظیفه غشای معده محافظت معده از اسیدی که بدن جهت هضم غذا استفاده می کند را دفع نماید ،اما با حمله میکروب هلیکوباکتر اسید وارد غشا می شود و سبب ایجاد زخم معده می شود .
عفونت معده ، زخم معده و عدم حرکت غذا در دستگاه گوارش از نشانه های زخم معده می باشند و این علایم زمانی که شخص به زخم معده است بروز می کنند .
مهم ترین علت ایجاد شدن میکروب معده ظرف آلوده و آب و غذا می باشد ، در جوامعی که آب سالمی ندارند و یا فاقد سیستم فاضلاب هستند این بیماری شایع تر می باشد . نکته ای که قابل توجه است انتشار این بیمار از طریق بزاق دهان می باشد که به آسانی میتواند از راه بزاق دهان سرایت کند .
علائم میکروب معده
همانطور که در بالا اشاره شد، بیشتر افراد در دوران کودکی به این میکروب مبتلا می شوند. ممکن است بعد از سال ها نشانه های وجود این میکروب آشکار شود. حتی بسیاری از افرادی که این میکروب را در معده خود دارند دچار زخم یا مشکلاتی از این دست نمی شوند. سوالی که برای پزشکان ایجاد می شود این است که چرا برخی افراد به این زخم مبتلا می شوند؟ شایع ترین نشانه های میکروب معده یا هلیکوباکتر شامل:
- معده درد
- سوزش و زخم معده
- نفخ شکم
- حالت تهوع
- بی اشتهایی
- آروغ زدن زیاد
- کاهش وزن
- استفراغ
چه زمانی به پزشک مراجعه کنید؟
در صورت مشاهده هرگونه علائم و نشانه های مداوم که نگران کننده شما هستند ، با پزشک خود ملاقات کنید. در صورت تجربه علایم زیر به پزشک مراجعه کنید.
- درد شدید یا مداوم شکم
- بلع مشکل
- مدفوع خونین یا سیاه
- استفراغ خونین یا سیاه یا استفراغ سیاه
تشخیص میکروب معده
برای شروع، پزشک از شما در مورد سوابق پزشکی، علائم و داروهای مصرفی سؤال می کند. سپس معاینه جسمی انجام میشود و شکم از نظر تورم، حساسیت و درد مورد بررسی قرار می گیرد. سایر آزمایشاتی که ممکن است انجام شود، به این شرح است:
- آزمایش خون و مدفوع : این آزمایش می تواند به یافتن عفونت روده یا همان میکروب روده کمک کند.
- تست تنفس اوره : برای این آزمایش بیمار مایع مخصوصی به نام اوره را می نوشد. سپس در کیسه ای مخصوص تنفس می کند. این کیسه برای بررسی به آزمایشگاه فرستاده میشود. در صورتی که بیمار مبتلا به هلیکوباکتر پیلوری باشد، باکتری ها اوره موجود در بدن شما را به دی اکسید کربن تبدیل می کنند.
- آندوسکوپی فوقانی دستگاه گوارش : برای این آزمایش از لوله ای با دوربین کوچک به نام آندوسکوپ استفاده میشود. این لوله تا پایین گلو و معده و قسمت فوقانی روده کوچک شما را بررسی می کند. می توان از آندوسکوپی برای دریافت نمونه نیز استفاده نمود.
- اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT) : این روش پرتونگاری قدرتمندی است که تصاویر واضحی را از قسمت داخلی بدن شما در اختیار پزشک قرار می دهد.
درمان میکروب معده
بهترین راه از بین بردن میکروب روده، مصرف دارو است. برخی از نمونه های داروی میکروب روده عبارتند از:
- آنتی بیوتیک ها : این دسته از داروها برای از بین بردن باکتری های موجود در بدن موثر هستند، مثل آموکسی سیلین، کلاریترومایسین (با اکسین) ، مترونیدازول (پرژیلیل)، تتراسایکلین (دومایسین) یا تینیدازول (Tindamax) نمونه هایی از آنتی بیوتیک های موثر هستند.
- داروهایی که میزان اسید موجود در معده شما را کاهش می دهند : مثل امپرازول ( نکسیوم )، لانسوپرازول (پریواسید)، امپرازول (Prilosec)، پنتوپرازول (پروتونیکس) از مهمترین این داروها هستند.
- سوسمالیسیل بیسموت : مصرف این دارو به همراه آنتی بیوتیک ها به از بین بردن میکروب روده کمک می کند.
- داروهایی که هیستامین شیمیایی را مسدود می کنند، باعث می شوند معده اسید بیشتری تولید کند. سایمتیدین (تاگامت)، فاموتیدین (Fluxid، پپسید)، نیزاتیدین (اکسید)، و یا رانیتیدین (زانتاک). از این دست داروها به شمار می رود.
دوره مصرف این داروها در حدود 2 هفته است اما بهتر است در رابطه با دوره مصرف و نیز میزان داروی دریافتی با پزشک خود مشورت نمایید. اگر به روش صحیح از آنتی بیوتیک ها استفاده نکنید، باکتری های بدن مقاوم تر شده و عفونت ایجاد شده به سختی برطرف می شود. معمولاً حدود 1-2 هفته پس از اتمام درمان، پزشک مجدداً آزمایش نفس یا مدفوع را تکرار می کند تا در مورد از بین رفتن عفونت مطمئن شود.
درمان میکروب معده در طب سنتی
علاوه بر موارد گفته شده طب سنتی رهایی از میکروب معده را با انجام تدابیر ساده دیگری ممکن می داند.
- درمان با روغن زیتون یا عسل : یکی دیگر از مواد غذایی موثر در این زمینه روغن زیتون است که می تواند باکتری های هلیکوباکتر پیلوری معده را درمان کند. در کنار زیتون، عسل نیز توانایی ضدباکتری قوی در برابر میکروب معده دارد. تحقیقات تا به امروز نشان داده اند که عسل می تواند باکتری ها را ریشه کن کند. محققان معتقدند که استفاده از عسل با درمان های استاندارد می تواند زمان درمان را کاهش دهد، عسل طبیعی ممکن است بیشترین اثر ضد باکتری را دارد.
- دمنوش های طبیعی برای درمان میکروب معده : علاوه بر موارد ذکر شده در طب سنتی استفاده از ریشه یا چای زنجبیل برای درمان عفونت معده مفید است. خاصیت ضدالتهابی زنجبیل می تواند به هضم غذا کمک کرده و از تهوع جلوگیری کند.
- همچنین استفاده از نعناع به صورت چای نعناع می تواند در درمان عفونت معده و برطرف کردن سوهاضمه مناسب باشد. نعناع به قدری در درمان انواع بیماری های معده و ناآرامی های معده قوی عمل می کند که مصرف مقدار اندکی از هر عصاره آن درد را به اندازه قابل توجهی کاهش می دهد. البته قابل ذکر است که افراد دچار رفلاکس معده باید از خوردن عرق نعنا پرهیز کنند. البته استفاده از چای نعناع بلامانع است.
- از نظر حکیمان طب سنتی دارچین نیز به دلیل وجود آنتی اکسیدان های لینالول – سینامالدئید و کافور در کاهش درد معده و همچنین عفونت معده بسیار مؤثر است. دارچین از سایر خطرات مربوط به دستگاه گوارش نیز به شدت جلوگیری می کند.
- شیرین بیان یا آویشن درمانی برای میکروب معده : مصرف شیرین بیان نیز در کاهش التهاب معده و زخم معده و در نهایت عفونت معده بسیار موثر است. ریشه خشک شیرین بیان در مقداری آب جوش و به صورت دم آمده به مقدار تعیین شده توسط متخصص طب سنتی از جمله درمان های موثر در رابطه با ناراحتی های گوارشی است.همچنین خاصیت آنتی اکسیدانی و باکتریایی آویشن برای درمان عفونت گوارشی و کاهش التهاب معده بسیار مناسب است.