به گزارش سایت خبری ساعد نیوز،برخی از مادران، پس از زایمان ممکن است دچار نوعی احساس غم و اندوه پس از تولد نوزاد شوند که آنها را کمی گیج و ناراحت کند، زیرا همۀ مادران انتظار دارند در این زمان سرشار از شادی و لذت باشند. اگر شما هم چنین حالتی را دارید، نباید خیلی نگران باشید، زیرا شما در تجربۀ این مورد یا موردی مثل گرفتگی خلق پس از زایمان تنها نیستید و بسیاری از تازه مادران آنها را تجربه می کنند. اما گاهی در موراد شدیدتر، این اختلال خلق می تواند ناشی از افسردگی پس از زایمان باشد. در ادامه به بررسی اختلالات پس از زایمان پرداخته شده است:
• غم مادر شدن
همانطور که ذکر شد، احساس غم و اندوه بعد از زایمان، یکی از شایع ترین اختلالات خلقی است که تقریباً 80 درصد مادران آن را تجربه می کنند.
این اختلال باعث حساس شدن، گریه کردن، عدم اعتمادبه نفس و تحریک پذیری مادران می شود. برخی از مادران در این شرایط تصور می کنند که قادر به نگهداری از نوزاد خود نیستند و نمی توانند با شرایط جدید و مسئولیت جدیدشان کنار بیایند.
دلیل بروز این اختلال، تغییرات هورمونی بعد از زایمان است.
با حمایت همسر و خانواده، این اختلال چند روز بعد از زایمان برطرف می شود، اما اگر بیشتر از دو هفته طول بکشد، موجب بروز افسردگی پس از زایمان می شود.
• اختلال اضطراب پس از زایمان
احساس اضطراب و نگرانی شدید بعد از زایمان، به طوری که مانع از انجام فعالیت های روزمره شود، نشان دهنده اختلال اضطرابی است.
براساس مطالعات صورت گرفته برخی از مادران پس از زایمان دچار این اختلال می شوند و شایع ترین نگرانی های آن ها شامل سندرم مرگ ناگهانی نوزاد، خجالت و ناراحتی شدید بابت تغییرات جسمی بعد از زایمان، هراس از برقراری رابطه جنسی با همسر، نگرانی بابت مهارت های تربیت کودک، نگرانی بابت عدم حمایت دوستان و خانواده، ترس از اینکه کسی کودک را از او می گیرد؛ است.
اضطراب و استرس آثار منفی زیادی روی بدن می گذارند، و اختلال اضطرابی نیز باعث تنش عضلانی یا بروز اختلالات خواب می شود. قابل ذکر است که این اختلال با مراجعه به پزشک قابل درمان است.
• جنون پس از زایمان
این اختلال که به آن سایکوز هم گفته می شود، خطرناک ترین اختلال خلقی بعد از زایمان است که معمولاً از هر 1000 زایمان، 1 تا 2 نفر دچار این اختلال می شوند. سایکوز معمولاً در روزهای اول بعد از زایمان بروز پیدا می کند و مادران در هفته دوم تا هشتم بعد از زایمان، علائم این اختلال را نشان می دهند. این مادران علاوه بر تغییرات خلقی شدید، گیج و سردرگم می شوند و ممکن است دچار توهمات و افکار خودکشی یا کودک کشی شوند. میزان شیوع این عارضه در مادرانی که سابقه شخصی یا خانوادگی ابتلا به بیماری هایی همچون اسکیزوفرنی و بیماری دوقطبی دارند، بیش از سایرین است.
-
افسردگی پس از زایمان
این عارضه معمولاً در سال اول بعد از زایمان و اکثراً در سه ماهه اول بعد از زایمان بروز پیدا می کند، احساس نا امیدی و غم و اندوه شدید بعد از زایمان، از علائم ابتلا به افسردگی پس از زایمان می باشد. معمولاً برخی از تازه مادرها به این افسردگی دچار می شوند. در صورتی که اقدامی جهت درمان این اختلال صورت نگیرد ممکن است تبدیل به افسردگی مزمن شود و در بارداری های بعدی عود پیدا کند.