خارش پوست در یک منطقه ی خاص و یا کل بدن می تواند آزاردهنده و خسته کننده باشد. خارش بدن می تواند از یک مور مور شدن خفیف تا خارش شدید ناگهانی متفاوت باشد. در اغلب موارد، احساس خارش در پوست با میزان استرس فرد بدتر می شود چرا که استرس، خارش را شدیدتر می کند. مشکلاتی مانند اگزما، پسوریازیس، آلرژی، آفتاب سوختگی، یا عفونت های قارچی می توانند باعث ایجاد خارش پوستی در سراسر بدن شما شوند.
خارش بدن نشانه چیست؟
ممکن است خارش بدن نشانه بیماری خاصی باشد. شاید برای شما تعجب آور باشد اما بهتر است بدانید که صفرا، کبد، هورمون تیروئید و حتی سیستم عصبی بدن با خارش های پوستی دست و پای شما ارتباط مستقیم دارد؛ گیرنده های پوستی بدن شما به کدام بیماری ها واکنش نشان می دهند؟ با مجله ما همچنان همراه باشید.
کم کاری یا پر کاری تیروئید و مشکلات کبدی ( سیروز کبدی ) همگی می توانند منجر به خارش بدن شوند؛ خارش بدن گاهی اوقات توسط عوامل محیطی مثل آلرژی و حساسیت به دارو یا گیاه خاص ایجاد می شود؛ در نتیجه گیرنده های پوستی پیامی را به مغز می رسانند که بدن ما را به ایجاد خارش ترغیب می کند.
سیستم عصبی هم با خارش بدن ارتباط مستقیمی دارد؛ اختلالات عصبی ناشی از دیابت، زونا، ام اس و دیگر اختلال های مغزی و عصبی می توانند موجب خارش شدید پوست بدن شوند.بیماری هموروئید ناشی از عروق خونی، بزرگ شدن و تورم در داخل یا اطراف رکتوم بدن ایجاد می شود که با خارش پوست ارتباط دارد.
تغییرات هورمونی در دوران بارداری و بعد از یائسگی هم می تواند باعث خارش ناگهانی بدن شود؛ پاپول و پلاک در حاملگی بیماری های شایع پوستی است که باعث خارش، برآمدگی های قرمز و برجستگی پوست شده که معمولا روی ران و شکم مشخص می شوند.در کنار تمام این موارد، حساسیت های غذایی هم می تواند واکنش های آلرژیک بدن را تحریک کند؛ درنتیجه باعث خارش بدن شود.
علل خارش بدن
اگزما
اگزما یک بیماری التهابی پوست است که باعث خارش، قرمزی و خشکی پوست می شود و می تواند روی هر منطقه ای از بدن تاثیر بگذارد. خارش بدن ناشی از اگزما ممکن است بسیار شدید باشد، و خاراندن پوست خارش دار می تواند به عفونت های پوستی ثانویه منجر شود. شکل های مختلف اگزما که باعث خارش پوست می شوند، عبارتند از:
- درماتیت آتوپیک
- درماتیت تماسی
- درماتیت تحریکی
درماتیت آتوپیک یک واکنش آلرژیک پوستی مزمن است که اغلب وراثتی است. درماتیت تماسی و تحریکی معمولا زمانی رخ می دهند که پوست با مواد شیمیایی یا موادی که باعث ایجاد راش های خارش دار روی پوست می شوند، تماس داشته باشد.
روغن نارگیل می تواند به تسکین خارش پوستی که توسط اگزما ایجاد می شود، کمک کند. روغن نارگیل حاوی خواص ضد التهاب، ضد قارچ، و ضد باکتری است. این ویژگی ها باعث می شود که یک ماده ی طبیعی عالی برای تسکین خارش بدن و التهاب پوست باشد. این روغن می تواند به پیشگیری از ایجاد عفونت های ثانویه که ناشی از خاراندن پوست هستند کمک کند. برای استفاده از روغن نارگیل جهت درمان خارش بدن ، تمام کاری که باید انجام بدهید این است که چند بار در روز و قبل از رفتن به رخت خواب کمی از روغن نارگیل را مستقیما روی پوستی که خارش دارد بمالید.
آلرژی
آلرژی ها دلیل شایعی برای خارش بدن یا پوست هستند، و قسمت های خارش دار ممکن است روی هر منطقه ای از بدن تان پدیدار شوند. بنا به گفته ی کلینیک مایو، آلرژی غذایی و واکنش های آلرژیک به حیوانات خانگی می تواند باعث ایجاد خارش بدن ، اگزما، کهیر (تکه های قرمز، خارش دار و برآمده روی پوست)، و خارش در دهان (ناشی از آلرژی غذایی) شوند. دکتر ملیسا سی. استاپلِر می گوید در برخی افراد، ورزش می تواند جرقه ی واکنش آلرژیک به مواد غذایی را بزند و باعث شود شما در سراسر بدن تان احساس خارش بدن داشته باشید.
بهترین راه برای جلوگیری از خارش بدن در اثر آلرژی این است که از هرچه باعث آلرژی می شود، پرهیز کنید. در مورد آلرژی های غذایی، مهم این است که برچسب های روی مواد غذایی را به دقت بخوانید. اگر آلرژی به حیوان خانگی باعث ایجاد خارش بدن می شود، تمیز نگه داشتن خانه با جاروبرقی و عوض کردن ملافه ها به طور منظم می تواند به جلوگیری از خاریدن بدن کمک کند.آنتی هیستامین ها نیز می توانند به کاهش علائم آلرژی کمک کنند. شاید تعجب کنید اگر بدانید که، با توجه به مطالعه ی منتشر شده توسط دانشگاه ایالتی آریزونا، مصرف ۲ گرم ویتامین ث به طور روزانه می تواند به جلوگیری از واکنش های آلرژیک کمک کند.
خشکی پوست
اگر پوستتان خشک باشد، با خارش متوجه خشکی آن می شوید. خشکی پوست، به ویژه، در فصل زمستان و در مکان هایی که هوا خشک است، بدتر می شود. این مشکل با افزایش سن، شایع تر می شود.برای تسکین خارش پوست خشک می توانید کارهای زیر را انجام دهید:
- بعد از حمام و درحالی که هنوز پوستتان نمناک است از کرم مرطوب کننده مناسب پوست خشک استفاده کنید.
- مایعات زیاد بنوشید تا بدنتان هیدراته بماند.
- از دستگاه بخور و رطوبت ساز استفاده کنید.
- سریع حمام کنید و از آب خیلی گرم بپرهیزید.
- از پاک کننده پوست ملایم استفاده کنید.
بثورات پوستی
اگر در قسمت های از بدن خود متوجه بثورات پوستی شدید، احتمالاً مشکل از پوست شماست. در این موارد خارش پوست ممکن است به دلیل:عفونت های قارچی و باکتریایی مانند زرد زخم و التهاب یا عفونت پیاز موی پوست (فولیکولیت).
کهیر
کهیر نیز می تواند باعث خارش بدن شود. این برآمدگی ها ممکن است در هر جای بدن پدیدار شود و باعث ایجاد خارش خفیف یا شدید شوند. آنها واکنش آلرژیک بدن هستند که در اثر تماس با یک عامل آلرژی زا به وجود می آیند. استرس شدید نیز می تواند باعث شود کهیر (که خارش زیادی روی پوست ایجاد می کند) بزنید.
عفونت های قارچی کاندیدا ( خارش واژن)
عفونت قارچی کاندیدا می تواند یکی دیگر از علل خارش پوست باشد. عفونت های پوستی ناشی از مخمر کاندیدا می تواند باعث خارش، راش، پوسته پوسته شدن، و تورم شود. عفونت های کاندیدا (کاندیدیازیس) ممکن است در اثر سیستم ایمنی ضعیف، استفاده از آنتی بیوتیک ها، اضافه وزن و بارداری ایجاد شوند.
برای جلوگیری از عفونت های پوستی ناشی از رشد بیش از حد کاندیدا در بدن، مصرف پروبیوتیک ها توصیه می شود. این امر به ویژه زمانی درست است که شما مجبور باشید یک دوره آنتی بیوتیک مصرف کنید. زیرا پروبیوتیک ها به حفظ تعادل سالم باکتری های موجود در دستگاه گوارش کمک می کنند. یک مطالعه در سال ۲۰۰۶ در زمینه ی پروبیوتیک ها نشان داد که آنها به کاهش عوارض جانبی آنتی بیوتیک ها و نیز ممانعت از رشد بیش از اندازه ی کاندیدا کمک می کنند.