نوزادان و شیرخواران نیز می توانند مثل ما به خشکی پوست دچار شوند و حتی چون پوست جوان آنها لطیف تر است، بیشتر مستعد خشک شدن است. خشکی پوست کودک را می توانید با راهکارهای خانگی و بهداشتی کنترل و درمان کنید اما اگر فکر می کنید فرزندتان علائم اگزما یا مورد مشکوکی را دارد بهتر است از پزشک او یک وقت ملاقات بگیرید. همچنین اگر پوست کودکتان با درمان های خانگی بهبود نداشته است یا اگر علائم عفونت مثل ترشح زرد رنگ یا ورمی در اطراف یک ترک پوستی را مشاهده کردید باز هم به پزشک مراجعه کنید.
در نوزادان هیچ گاه نباید از پوسته پوسته شدن و خشک شدن پوست نوزادان نگران شد .این مشکل زمانی که کودک شما کمی با تاخیر به دنیا آمده باشد بیشتر دیده مشاهده می شود .پوست جدید به طور حتم سالم و مرطوب می باشد . اگر خشکی پوست شما برای مدت زیادی بافی ماند با پزشک مشورت کنید .
نکاتی برای مراقبت از پوست کودک مراقبت از پوست نوزاد و جلوگیری از ایجاد جوش های پوستی باعث می شود که نوزاد شاد و خندان باشد. توجه به نوع مواد شوینده که با آن لباس ، ملحفه، پتوو حوله نوزاد شسته می شود حائز اهمیت است . احتمالا زمانی که پوست کودک شما دچار خارش و تحریک شده می شود ، رشد نوزاد متوقف می شود .
رنگ زرد پوست ، می تواند نشانه زردی باشد معمولا دو تا سه روز پس از تولد بر روی پوست و سفیدی چشم زردی ظاهر می شود ، زردی در نوزادانی که نارس هستند بسیار شایع است . زردی ناشی از افزایش بیلی روبین است . این بیماری معمولا یک تا دو هفته بعداز تولد از بین می رود . درمان زردی با تغذیه امکان پذیر است و یا در برخی موارد شدید نوردرمانی می تواند کمک کند . اگرچهره کودک شما زرد رنگ به نظر می رسد با پزشک مشورت کنید .
مراقبت از کودک در زمان آفتاب می توان از ضد آفتاب ها بر قسمت هایی از پوست که با لباس پوشانده نمی شود استفاده کرد . برای مثال می توان از زینک اکسید برای روی بینی ، گوش ها و لب استفاده کرد .عینک آفتابی از چشم کودک در برابر اشعه های زیان آور نورآفتاب محافظت می کند .
علل خشکی پوست نوزادان
از مجموعه علت هایی که بصورت ژنیتکی و اکتسابی باعث خشکی پوست نوزادان می شوند عبارتند از:
زمینه ارثی حساسیت پوست: اگر پدر و مادر مبتلا به بیماری های حساسیتی با زمینه ارثی باشند ممکن است که فرزندشان نیز به بیماری اگزما یا درماتیت مبتلا باشد
عرق کردن پوست نوزاد: والدین گاهی برای حفاظت فرزند خود از سرماخوردگی لباس های زیادی برتن نوزادشان می کنند که باعث عرق کردن نوزاد می شود به خصوص در مناطقی از قبیل زیر بغل, کشاله ران و اطراف آلت تناسلی. خشکی و خارش پوست در این نواحی شایع است و موجب ناراحتی و گریه نوزادان می شود.
استحمام بیش از حد توسط والدین: شما ممکن است که بخواهید برای تمیز نگه داشتن فرزندتان روزانه نوزاد تازه متولد شده خود را حمام ببرید اما اگر این کار را بیش از اندازه انجام دهیم باعث می شود که چربی پوست کودک کاهش یابد و خشکی پوست ایجاد شود.
استفاده نکردن از مرطوب کننده های مناسب: بعد از شستشوی بدن نوزاد, بهتر است که از یک مرطوب کننده مناسب مثل وازلین به اندازه یک لایه سطحی روی پوست نوزاد بمالید. عدم استفاده از مرطوب کننده ها ممکن است باعث ایجاد خشکی پوست در نوزادان گردد.
محیط بدون رطوبت اطراف نوزاد: عدم وجود رطوبت کافی در هوای اطراف نوزاد بر لطافت و نرمی پوست اثر بدی می گذارد. فلذا به والدین توصیه می شود یک دستگاه بخور در منزل قرار دهند یا رطوبت مورد نیاز برای سلامت و حفاظت پوست در محیط اطراف نوزاد تامین شود.
استفاده از مواد خشک کننده و تحریک کننده: عطر و پودر خوشبو کننده به پوست نوزاد نزنید زیرا سرشار از مواد شیمیایی هستند که به پوست لطیف نوزاد صدمه می زنند. والدین باید صابون مخصوص نوزادان برای فرزند خود استفاده کنند فلذا طبیعی است که اگر بزرگسالان برای نوزادان استفاده شود پوست را خشک کرده و خارش و قرمری پوست ایجاد می کند.