یکی از مشکلاتی که غیر از بزرگسالان ممکن است برای کودکان هم پیش بیاید، عارضهٔ کهیر است. کهیر عارضه ای رایج است که واگیر ندارد و رفع آن معمولاً بین چند ساعت تا چند روز طول می کشد، اما این امکان هست که کودک آنها را برای ماه های متوالی روی پوست خود داشته باشد. در این مطلب می توانید با کهیر، پیشگیری و درمان آن در کودکان آشنا شوید.
عارضهٔ کهیر در کودک
کهیر نواحی متورم و اغلب خار ش داری روی پوست است. کهیرها می توانند در اشکال و اندازه های مختلف ظاهر شوند، اما معمولاً به خوبی متمایز و مشخص هستند، یعنی یک ناحیهٔ مرکزی کم رنگ و متورم که با حاشیه ٔ قرمز رنگی محصور شده است.
کهیر عارضه ای رایج است و معمولاً بین چند ساعت تا چند روز باقی می مانند، اما این امکان هست که آنها را برای ماه های متوالی روی پوست خود داشته باشید. کهیر واگیردار نیست، اما ممکن است روی پوست پخش شود. آنها ممکن است از یک ناحیه از پوست کودک شما ناپدید شوند و بعد در جاهای دیگر آن ظاهر شوند.
علت کهیر در کودکان چیست؟
کهیر در کودکان بسیار شایع است و حدود ۲۵ درصد آنها حداقل، یک بار به آن دچار می شوند. زمانی که کودکان در معرض محرک هایی مانند مواد حساسیت زا، استرس زیاد، عفونت، دمای هوای آزاردهنده و… قرار می گیرند، ماست سِل ها که سلول هایی در بافت پیوندی بدن هستند، از خود ماده هیستامین ترشح می کنند. این ماده باعث می شود تا مایعات رگ های خونی کوچک به زیر پوست نشت کنند. نتیجه هم چیزی نیست جز برآمدگی های قرمز یا صورتی که خارش به همراه دارند. محرک های اصلی کهیر به شرح زیر است:
- گزیدگی و نیش حشرات؛
- استفاده از مواد شیمیایی (صابون ها، لوسیون ها، مواد شوینده و…)؛
- تماس با حیوانات خانگی و غیرخانگی؛
- حساسیت غذایی به میوه ها، شیر، انواع آجیل و غذاهای دریایی (که گاهی علائم نگران کننده و شدیدی به همراه می آورند)؛
- گرده گیاهان؛
- عفونت های ویروسی (معمولا بی خطر هستند).
دلایل دیگری هم باعث ایجاد کهیر در کودکان می شوند. این موارد چندان رایج نیستند. مثلا:
- استرس و اضطراب؛
- عفونت های میکروبی (مانند گلودرد استرپتوکوکی)؛
- ورزش کردن؛
- قرار گرفتن در معرض هوای سرد؛
- قرار گرفتن در معرض نور خورشید؛
- حساسیت های دارویی(این مورد بسیار نادر است).
درمان کهیر چیست؟
اگر فکر می کنید که بچه در اثر تماس با حیوان خانگی یا آلرژی گرده گیاهان دچار کهیر شده است، بایستی وی را حمام کنید تا آلرژن های احتمالی روی پوست وی شسته شوند. کمپرس سرد و حمام سرد گاهی اوقات موجب تسکین کهیر می شود. همچنین با یک گلوله پنبه ای روی کهیر لوسیون کالامین بمالید.
از پوشاندن لباس هایی که موضع مبتلا به کهیر را تحریک می کند اجتناب کنید. اگر کهیر بچه را ناراحت می کند، از پزشک بخواهید برایش آنتی هیستامین خوراکی تجویز کند تا خارش و تورم کهیر کاهش یابد.