علت التهاب عصب بینایی
علت بروز این بیماری دقیقاً مشخص نیست اما گاهی اوقات سیستم ایمنی بدن به پوشش چربی به نام میلین که عصب بینایی فرد را پوشانده و از آن محافظت می کند حمله کرده و به آن آسیب می رساند. هنگامی که میلین آسیب دیده یا از بین برود، عصب بینایی دیگر نمی تواند پیام های خود را به مغز ارسال کرده و در نتیجه فرد دچار مشکلات بینایی خواهد شد.معمولاً میلین به ارسال سریع امواج الکترونیکی از چشم به مغز کمک می کند. در نتیجه بروز التهاب عصب بینایی این روند را با مشکل روبرو کرده و در اثر این بیماری، بینایی فرد تحت تأثیر قرار خواهد گرفت.اغلب بیماری های خود ایمنی زیر با التهاب عصب بینایی همراه خواهد بود:
مولتیپل اسکلروزیس MS
مولتیپل اسکلروزیس بیماری است که در آن سیستم خود ایمنی فرد به غلاف میلین که فیبرهای عصبی در مغز را پوشانده حمله می کند. در افراد مبتلا به التهاب عصب بینایی، خطر ابتلا به بیماری ام اس بعد از ابتلای فرد به التهاب عصب بینایی در طول زندگی، حدود 50 درصد افزایش خواهد یافت.اگر تصویربرداری ام آر آی بعد از ابتلای فرد به التهاب عصب بینایی نیز نشان دهنده ضایعات مغزی باشد، احتمال ابتلای فرد به مولتیپل اسکلروز تا حد زیادی افزایش خواهد یافت.
Neuromyelitis optica سندروم دویک
در این بیماری التهاب، روی عصب بینایی و نخاع فرد تأثیر خواهد گذاشت. علائم بروز سندرم دویک شباهت زیادی به علائم مولتیپل اسکلروز دارد، اما به خاطر داشته باشید که بیماری دویک به اندازه بیماری ام اس به عصب های مغزی فرد آسیب نمی رساند.هنگامی که علائم التهاب عصب بینایی پیچیده تر باشد، علت های دیگر مرتبط با این بیماری از جمله موارد زیر باید در نظر گرفته شوند:
عفونت ها
عفونت های باکتریایی از جمله بیماری لایم، تب خراش گربه، سفلیس یا ویروس هایی مانند سرخک، اوریون و تبخال می توانند باعث ایجاد بیماری شوند.
بیماری های دیگر
بیماری هایی مانند سارکوئیدوز، بیماری بهجت و لوپوس می توانند باعث بروز بیماری شوند.
مواد مخدر و سموم
برخی از داروها و سموم نیز با بروز بیماری التهاب عصب بینایی مرتبط هستند. به عنوان مثال اتامبوتول که برای درمان سل استفاده می شود و متانول که یک ماده مشترک در ضد یخ، رنگ ها و حلال ها است نیز می تواند منجر به بروز این بیماری شود.
علائم و نشانه ها التهاب عصب بینایی
التهاب عصب بینایی می تواند به طرق مختلف بر روی چشم شما تاثیر بگذارد، از علائم و نشانه های زیر ممکن است همه یا برخی از آنها در شما دیده شود:
- تاری دید
- از بین رفتن بینایی
- وجود یک نقطه تاریک در مرکز میدان دید
- ضعف تشخیص رنگی
- فسفنس یا دیدن لکه های نوری در میدان دید
- احساس درد در چشم
نوعی از التهاب عصب بینایی که وخیم باشد ممکن است سه نشانه ی خاص زیر را داشته باشد:
دید یک چشم شما ممکن است دچار مشکل شود و زمانی که دمای بدن شما به دلیل تمرینات بدنی بالا می رود این مشکل حادتر می شود اما نباید مشکلاتی در طولانی مدت ایجاد کند. به این مشکل نشانه ی اوتوف می گویند. در اطراف چشم خود احساس درد می کنید که با حرکت چشم بدتر هم می شود. این درد می تواند همزمان با مشکل در بینایی شما به وجود آید یا قبل از آن.رنگ ها به نظرتان کم رنگ تر و کم تر درخشان خواهند رسید این درحالی است که برخی نورها و لکه های کوچک نوری را در جلو چشم خود می بینند.
درمان :
به طور معمول در طول مدت یک ماه پس از حمله حاد، بهبود دید آغاز می گردد و استفاده از داروی کورتون ، سبب تسریع بهبود دید بیماران در مدت 1 الی 2 هفته می شود. گزارش های اولیه تعداد کمی از بیماران با تعویض پالسما شدید بهبود یافتند که تحت کنترل مطالعات بیشتر هستند. مراقبت پرستاری و آموزش به بیمار: مبتالیان به نوریت اپتیک هیچگونه منع غذایی وشغلی)کاربا کامپیوتر ومطالعه( ندارند مگرانجام کارهای دقیق مانند رانندگی وکار باابزارهای خطرناک که خودداری از ادامه این فعالیت هابرایشان توصیه می شود. مشاوره با چشم پزشک ، پزشک مغز و اعصاب برای ارزیابی کامل و درمان مشکوک توصیه می گردد.