آیا می دانید ارتباط بین بیماری های لثه و حملات قلبی بیشتر از ارتباط بین کلسترول بالا و حملات قلبی است. در واقع بر اساس تحقیقات بسیاری بیان می شود که بیماری لثه ممکن است یک فاکتور خطر جدی برای بیماری قلبی باشد. نظریه متداول این است که باکتری موجود در لثه می تواند در سراسر بدن در حرکت باشد. یعنی باکتری که در لثه ایجاد بیماری می کند ممکن است وارد جریان خون شود. محققان مطمئن نیستند چه چیزی باعث حرکت باکتری می شود، اما مطرح می شود که باکتری از طریق مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن یا حتی جویدن وارد خون می شود. هرچه بیماری لثه بیشتر باشد احتمال وارد شدن عفونت به خون بیشتر می شود. 2 نظریه در این باره وجود دارد، یکی این که عامل بیماری زای لثه می تواند وارد جریان خون شده به رگ های خونی هجوم برده و پلاک رگی تشکیل دهد. نظریه دیگر این که عفونت لثه می تواند باعث افزایش سطح پلاسمایی عوامل التهابی مانند فیبرینوژن (که باعث لخته شدن خون می شود) گردد.
وقتی باکتری به رگ می رسد، از همان طریق که لثه را تحریک می کند، رگ ها را نیز تحریک کرده و باعث تجمع پلاک درون رگ شده و ایجاد سختی رگ می کند. همچنین پلاک ممکن است شل شده و به نقاط دیگر بدن از جمله قلب و مغز برود. بیماران قلبی باید بدانند که: بهداشت دهان و دندان را بخوبی رعایت کرده و سالی 2 بار به دندانپزشک مراجعه نمایند. پس از سکته قلبی احتمال سکته مجدد در 6 ماه پس از آن بالا است. در این مدت از کارهای دندانپزشکی بایستی خودداری کرد، مگر در شرایط اورژانس آن هم تحت نظر متخصص قلب. اگر شرایط خاص قلبی دارید یا داروی قلبی دریافت می کنید، حتما به دندانپزشک خود اطلاع دهید. داروهایی که برای فشار خون بالا استفاده می شود، باعث خشکی دهان یا تغییر حس چشایی می شود. بعضی از داروها باعث از حال رفتن فرد هنگام بلند شدن از روی صندلی دندانپزشکی می شوند. در افرادی که پیوند رگ قلب انجام داده اند، معمولا ملاحظات خاصی برای انجام اعمال دندانپزشکی صورت نمی گیرد، مگر در چند هفته اول پس از عمل پیوند رگ قلب. یکی از مسائل مهم در بیماران قلبی کنترل عفونت است. براساس دستورالعمل جدید انجمن قلب آمریکا به بیماران قلبی کمتری توصیه می شود که از آنتی بیوتیک قبل از درمان دندانپزشکی استفاده کنند. آنتی بیوتیک قبل از درمان برای افرادی استفاده می شود که در خطر بیشتر اندوکاردیت عفونی هستند یا زمانی که نیاز به دستکاری لثه، مخاط یا ناحیه انتهای ریشه دندان می باشد. آنتی بیوتیک قبل از درمان برای بیماران قلبی زیر حتما استفاده می شود:
- بیماری قلبی مادرزادی یا بیماران دارای دریچه مصنوعی قلب.
- بیمارانی که قلب اهدایی دریافت کرده اند و مشکل دریچه قلب دارند.
- بیمارانی که یک قطعه مصنوعی برای نقص مادرزادی قلب در 6 ماه گذشته دریافت کرده اند.
- بیمارانی که اندوکاردیت عفونی دارند.
با این وجود توصیه می شود که قبل از انجام اعمال دندانپزشکی با پزشک قلب خود مشورت کنید.
نکاتی که قبل از انجام خدمات دندانپزشکی ترمیمی باید رعایت کنید
حتما قبل از انجام خدمات دندانپزشکی با دندانپزشک زیبایی خود در رابطه با بیماری قلبی خود مشورت کنید و در صورت نیاز شماره همراه متخصص قلب و عروق خود را در اختیار دندانپزشک زیبایی قرار دهید تا برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با بیماری شما با وی صحبت کند.
بیماری های قلبی و دندان پزشکی
لیست کامل داروهای خود را به همراه دوز مصرفی آن، به دندانپزشک خود بدهید. دادن این لیست به دندانپزشک جزو الزامات است زیرا دندانپزشک با توجه به نوع بیماری و داروهای مصرفی شما، روش درمان را انتخاب می کنید. در این بین مصرف داروی آنتی بیوتیک برای بیماران قلبی لازم است اما توجه داشته باشید که میزان دارو و نحوه مصرف آن حتما باید تحت تجویز دندانپزشک شما باشد. افرادی که ممکن است در خطر ابتلا به اندوکاردیت عفونی باشند باید از آنتی بیوتیک استفاده کنند.
استفاده آنتی بیوتیک برای چه بیمارانی تجویز می شود؟
- افرادی که عمل تعویض دریچه انجام داده اند.
- افرادی که مبتلا به بیماری های قلبی مادرزادی هستند.
- افرادی که عمل پیوند قلب انجام داده اند.
- افرادی که دچار مشکلات دریچه قلبی هستند.
- افرادی که مبتلا به اندوکاردیت عفونی می باشند.
بهترین عمل قبل از خدمات دندانپزشکی این است که افرادی که مبتلا به بیماری های قلبی هستند توسط متخصص قلب خود تحت معاینه قرار بگیرند، ممکن است در این حالت متخصص انجام درمان های دندانی را به تعویق بیاندازد. افرادی که به تجویز متخصص قلب خود از داروی آسپرین، وارفارین و یا پلاویس استفاده می کنند حتما باید به دندانپزشک خود اطلاع دهند. زیرا استفاده از این داروها موجب می شود که فرد در هنگام عمل دندانپزشکی دچار خونریزی شدید شود. به طور کلی دندانپزشک زیبایی در قبال افرادی که دچار بیماری های قلبی هستند مسئولیت بالایی دارد، در افرادی که عمل پیوند قلب انجام داده اند لازم است در شش ماه اول بعد از عمل اگر نیاز به خدمات دندانپزشکی داشتند برای جلوگیری از خونریزی، پروفیلاکسی آنتی بیوتیکی انجام شود. اما بعد از گذشت این زمان دیگر نیاز به پروفیلاکسی نیست.