همچنین معاینات و درمان های پر خطر و نامناسب دندانپزشکی نیز می تواند به مشکلات کبدی و بیماری های مرتبط با آن نیز منجر شود. البته گاهی اوقات بیماری های ایجاد شده در احشای داخلی بدن و به خصوص کبد عوارض و تاثیرات خاصی را در ناحیه دهان و دندان از خود به جا می گذارند که بررسی این مشکلات نیز باید به خوبی و با دقت تمام در افراد مشکوک به بیماری صورت بپذیرد.
علل اختلال عملکرد کبدی :
هپاتیت :
به معنای التهاب کبد است.هپاتیت حاد ویروسی شایع ترین فرم هپاتیت عفونی است
هپاتیت A
- عامل آن HAV ویروس میباشد. انتقال بصورت ORAL_FECAL
- واکسن دارد.بیشتر از طریق مصرف آب و غذای آلوده منتقل میشود.
هپاتیت B
- راه انتقال آن از طریق خون و فراورده های خونی , جذب ترشحات عفونی (بزاق و ترشحات تناسلی) و انتقال از مادر به جنین میباشد.
- یکی از گروه های HIGH RISK جهت ابتلا به هپاتیت B پرسنل دندانپزشکی میباشند
- حضور HBS AG در سرم نشانگر هپاتیت حاد یا مزمن است و نشاندهنده عفونت زایی بیمار میباشد
- حضور HBS AB نشانگر اکسپوژر قبلی با HBV یا واکسیناسیون علیه HBV و بطور کلی اشاره به بهبو و ایجاد ایمنی دارد
- هپاتیتD بصورت SUPER INFECTION با هپاتیت B رخ میدهد.
ارتباط بیماری های دهان و دندان با مشکلات کبدی
امروزه تحقیقات جدید در حوزه بهداشت دهان نشان داده است که مراقبت های بهداشتی در زمینه دندان ها می تواند باعث تغییر در میزان باکتری های موجود در احشا شود، از این طریق می توان به کاهش التهاب در بیماران مبتلا به مشکلات کبدی از جمله سیروز کبدی کمک قابل توجهی کرد.
سیروز کبدی یکی از مشکلات کبدی شایع و رو به افزایش در زمینه بیماری های مرتبط با کبد می باشد. در این بیماری در بافت کبد بیمار یک اسکار ایجاد می شود، هنگامی که این بیماری در مرحله وخیمی گزارش شود می تواند منجر به نارسایی های کبدی در بیماران شود. عوارض ناشی از این بیماری می تواند شامل گسترش عفونت در سراسر بدن و آنسفالوپاتی کبدی ( ایجاد سموم در بافت مغز به علت نارسایی در کبد) شود. به دلیل این که دیگر کبد در سم زدایی و حذف عفونت های موجود در گردش خون خوب عمل نمی کند این عوارض در مغز بروز می کند.
تحقیقات به عمل آمده در زمینه ارتباط سیروز کبدی با بیماری های دهان و دندان نشان می دهد که، میزان باکتری هایی خاص در بزاق این افراد بالا می رود. این افزایش میزان باکتری ها در محیط دهان می توانند بروز عفونت دندان موضعی در لثه های بیمار را تشدید کند و لثه بیمار را دچار التهاب کنند.
درمان بیماری های مرتبط با کبد و دندانپزشکی
در افرادی که به مشکلات کبدی مانند سیروز مبتلا بودند و علایم متوسط تا شدید التهاب لثه را از خود بروز می دادند یک آزمایش و بررسی درمانی صورت گرفت. این افراد به دو گروه تقسیم شدند، سپس یک گروه تحت مراقبت های بهداشتی در زمینه دهان و دندان به خصوص لثه ها قرار گرفت. این گروه با تمیز کردن مستمر دندان ها و لثه های خود موفق به کاهش میزان باکتری های موجود و حذف سم آن ها شدند. در حالی که گروه دیگر با وجود مشکلات التهابی در لثه هیچ گونه مراقبت بهداشتی خاصی را پیگیری نکردند و اقدامی در جهت تمیز کردن محیط دهان خود صورت ندادند.
در نهایت پس از گذشت 30 روز نمونه خون، بزاق و مدفوع از هر دو گروه آزمایش گرفته شد تا جهت بررسی های بیشتر مورد آزمایش قرار بگیرند. در نهایت طی بررسی های دقیق مشخص شد، گروهی که تحت مراقبت های درمانی بودند سطح باکتری های مفید احشایی در آن ها بالا رفته و التهاب موجود در آن ها نیز کاهش محسوسی را تجربه کرده است. بر خلاف گروه دیگر، در گروه تحت درمان میزان باکتری های مضر در دهان و مقدار سم آن ها به میزان قابل توجهی کاهش یافته بود. در نهایت با بررسی نتایج حاصل از هر دو گروه مشخص شد که کاهش التهابات موجود در دهان و دندان می تواند موجب کاهش التهابات سیستمیک و عوارض ناشی از مشکلات کبدی شود.