به گزارش سایت خبری ساعد نیوز و به نقل از بهداشت نیوز، اثرات روانشناختی موسیقی می تواند قدرتمند و گسترده باشد. موسیقی درمانی در روانشناسی و تراپی یک نوع مداخله درمانی است، که بعضی اوقات برای ارتقای سلامت احساسی مورد استفاده قرار می گیرد. موسیقی درمانی در واقع به بیماران کمک می کند، تا با استرس روبرو شده و سطح استرس خود را تا حدی کاهش دهند. به بخش دوم مقاله ۱۰ مزیت جالب موسیقی از نگاه روانشناختی خوش آمدید. در این بخش به معرفی ۵ فایده جالب و شگفت انگیز گوش دادن به موزیک و موسیقی درمانی خواهیم پرداخت.
۱ . موسیقی می تواند عملکرد شناختی شما را بهبود بخشد
تحقیقات نشان می دهد که پخش شدن موسیقی ملایم در پس زمینه، در حالی که شنونده عمدتا در حال انجام فعالیت مورد نظر خود است، می تواند عملکرد شناختی شنونده را بالا ببرد. این امر خصوصا در افراد مسن صادق است.
یک مطالعه نشان داد که پخش موسیقی شاد موجب بهبود سرعت پردازش افراد می شود. بنابراین، دفعه بعد که مشغول انجام کاری هستید و به دنبال تقویت عملکرد ذهنی خود هستید یک موسیقی ملایم با صدای کم در پس زمینه برای خود پخش کنید. (به طوری که مزاحم کار سما نباشد.)
۲ . موسیقی می تواند فشار و تنش را کاهش دهد
سال ها است که توصیه می شود برای کاهش و مدیرت استرس به موسیقی گوس دهید. ترکیب یک موزیک ملایم با انجام تمرینات مراقبه و مدیتیشن موجب تسکین ذهن و القاء آرامش به بدن شما می شود. خوشبختانه چیزی که طی سالیان سال، درباره موسیقی به ما توصیه می شود کاملا علمی و از طریق مطالعات مختلفی اثبات شده است.
در یک مطالعه که در سال ۲۰۱۳ انجام شد، شرکت کنندگان قبل از اینکه در معرض یک استرسور (عامل ایجاد کننده استرس و فشار) قرار بگیرند، در یکی از سه حالت مورد آزمایش قرار داده شدند. و پس از آن، یک آزمون استرس روانی و اجتماعی از همه آن ها گرفته شد. بعضی از شرکت کنندگان به یک موسیقی آرامش بخش و ملایم گوش می دادند، یک دسته به صدای آب روان و جاری و دسته دیگر بدون لینکه موسیقی یا چیزی دیگری بشنوند در معرض استرسور قرار گرفتند.
نتایج نشان داد که گوش دادن به موسیقی ملایم بر روی پاسخ انسان در مقابل استرس تاثیر می گذارد. این تاثیرات به ویژه متوجه سیستم اعصاب اتونومیک می شود. کسانی که به موسیقی گوش داده بودند، تمایل داشتند پس از یک برخورد با یک عامل استرس زا سریعتر بهبود پیدا کنند و با آن عامل مقابله کنند.
۳ . موسیقی ممکن است به شما کمک کند کمتر بخورید
یکی از شگفت انگیزترین مزایای روانشناختی موسیقی این است که، می تواند یک ابزار مفید برای کمک به کاهش وزن باشد. اگر شما در حال تلاش برای از دست دادن وزن هستید، گوش دادن به موسیقی ملایم با صدای کم به شما در کاهش وزن کمک کند.
بر طبق یک مطالعه، افرادی که در رستوران هایی که سیستم نورپردازی ملایم و پخش موسیقی با ولوم پایین غذا می خوردند، نسبت به افرادی که در رستوران های دیگر غذا می خوردند ۱۸ درصد کمتر غذا میل می کردند.
محققان نشان می دهند که تلفیق موسیقی و نورپردازی ملایم، باعث ایجاد یک محیط آرام تر می شود. از آنجایی که شرکت کنندگان آرام تر و راحت تر بودند، درنتیجه غذا را نیز به آرامی مصرف می کنند. تحقیقات ثابت کرده کسانی که آرامتر و با حوصله غذا می خوردند، زودتر سیر می شوند و از از خوردن غذای زیاد و اضافی امتناع می کنند.
۴ . موسیقی می تواند حافظه شما را بهبود بخشد
بسیاری از دانش آموزان در حالی که مطالعه می کنند، همزمان به موسیقی گوش می دهند. اما آیا این کار واقعا درست است؟
بعضی از افراد دوست دارند که آهنگ مورد علاقه خود را زمانی که مشغول کاری هستند، گوش دهند. زیرا معتقدند که این کار باعث افزایش عملکرد و بهبود حافظه در آن ها خواهد شد. برخی دیگر برعکس تنها در زمانی موسیقی مورد علاقه خود را گوش می دهند که در آرامش و در یک مکان خلوت باشند.
تحقیقات نشان می دهد که در هر دو حالت، چنین چیزی ممکن است. و همه چیز بستگی به عوامل مختلفی مثل نوع موسیقی، لذت شنوندگان از گوش دادن به آن و حتی نحوه آموزش شنوایی خوب به شنونده دارد.
یک مطالعه نشان داد که دانشجویانی که با کمک موسیقی آموزش دیده بودند، هنگامی که به یک موسیقی خنثی و بی طرف گوش می دادند، در آزمون های درسی خود بهتر عمل می کردند. مطالعه دیگری نشان داد که شرکت کنندگان در یک کلاس آموزش زبان جدید، با کمک موسیقی و آواز جملات و عبارات آن زبان بهتر و سریعتر زبان جدید را می آموزند.
بنابراین در حالی که موسیقی ممکن است بر روی حافظه تاثیر بگذارد، نتایج ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد.
۵ . موسیقی می تواند درد را کنترل کند
تحقیقات نشان داده است که موسیقی در مدیریت درد بسیار مفید است. یک مطالعه که بر روی بیماران مبتلا به فیبرومیالژیا انجام شد، نشان داد افرادی که به مدت یک ساعت در روز موزیک گوش می دادند، نسبت به گروه کنترل درد کمتری را تجربه می کردند.
در این مطالعه، بیماران مبتلا به فیبرومیالژیا به دو گروه تقسیم شدند. یک گروه به مدت ۴ هفته و هر روز ۱ ساعت به موسیقی گوش می دادند. گروه دیگر بدون اینکه موسیقی گوش کنند زیر نظر قرار گرفتند. در پایان دوره چهار هفته، کسانی که به موسیقی گوش داده بودند، هر روز علایم مربوط به درد و افسردگی در آن ها کاهش پیدا کرده بود. چنین نتیجه هایی نشان می دهد که موسیقی درمانی می تواند یک ابزار مهم در درمان و کنترل درد مزمن باشد.
بررسی های مشابهی در سال ۲۰۱۵، در زمینه اثرات موسیقی بر مدیریت درد نشان داد، بیمارانی که قبل و بعد از عمل جراحی موسیقی گوش می دادند، درد و اضطراب کمتری نسبت به بیمارانی که به موسیقی گوش نمی دادند داشتند. این بررسی بر روی ۷۰۰۰ بیمار صورت گرفت . محققان همچنین دریافتند که بیمارانی که موسیقی گوش دادند، برای کنترل دردشان نیاز به داروهای کمتری داشتند. درحالی که بیماران در انتخاب موسیقی دلخواه خود مجاز بودند در برخی موارد نتایج کمی با هم فرق داشت.
در حالی که گوش دادن به موسیقی در هر لحظه و زمان موثر خواهد بود، اما محققان خاطر نشان کردند که گوش دادن موزیک مناسب قبل از عمل جراحی باعث بروز نتایج بهتر می شود. دکتر کاترین میدز از دانشگاه برونل در بیانیه مطبوعاتی اینگونه توضیح می دهد که:
“مطالعاتی زیادی بر روی بیش از ۵۱ میلیون نفر در آمریکا و حدود ۴.۵ میلیون نفر در انگلیس صورت گرفته است. همه این مطالعات نشان می دهد که موسیقی یک مداخله غیر تهاجمی، بی خطر و ارزان است. که باید برای هر کسی که تحت عمل جراحی قرار می گیرد. صورت بگیرد.”
۶ . موسیقی می تواند به بهبود کیفیت خواب شما کمک کند
بی خوابی یک مشکل جدی است، که بر افرادی از تمام گروه های سنی تأثیر می گذارد. در حالی که روش های بسیاری برای درمان بیخوابی و همچنین سایر اختلالات خواب رایج وجود دارد، تحقیقات نشان داده است که، گوش دادن به موسیقی کلاسیک می تواند یک درمان سالم، موثر و مقرون به صرفه برای بیخوابی باشد.
یک مطالعه بر روی دانشجویان یک کالج صورت گرفت. شرکت کنندگان به سه دسته تقسیم شدند. یک دسته به موسیقی کلاسیک گوش می دادند. یک دسته به یک کتاب صوتی و دسته آخر به هیچ موسیقی گوش نمی دادند. به دو گروه اول گفته شد که ۴۵ دقیقه قبل از خواب موسیقی کلاسیک و کتاب صوتی گوش بدهند سپس بخوابند. گروه سوم هم که کار خاصی انجام نمی داد. محققان کیفیت خواب این دانشجویان را به مدت ۳ هفته، قبل و بعد از خواب را مورد ارزیابی قرار دادند. این مطالعه نشان می دهد شرکت کنندگانی که به موسیقی کلاسیک گوش داده بودند، کیفیت خوابشان به مراتب بهتر از کسانی بود که به کتاب صوتی گوش می دادند.
از آنجایی که موسیقی درمان موثری برای مشکلات خواب است، می تواند به عنوان یک استراتژی آسان و ایمن برای درمان بی خوابی مورد استفاده قرار گیرد.
۷ . موسیقی می تواند انگیزه انسان را بهبود بخشد
کسانی که هنگام انجام پیاده روی یا تمرینات ورزشی به موسیقی گوش می دهند، دلایل خوبی برای این کار دارد. ورزش کردن همراه با گوش دادن به موسیقی، لذت بخش تر و راحت تر است. محققان دریافته اند که گوش دادن به موسیقی مناسب، افراد را وادار می کند تا سخت تر تلاش کنند.
به همین منظور محققان یک مطالعه انجام دادن. جامعه آماری در این مطالعه ۱۲ دانش آموز پسر بودند. این دانش آموزان باید بر روی یک دوچرخه ثابت سوار می شدند و در ۳ حالت پدال می زدند.
قرار بر این شد که ۶ آهنگ در لیست پخش نوجوانان قرار بگیرد که بصورت تصادفی آهنگها پخش می شد. سه حالت مختلف آزمایش هم به این شرح بود:
یک بار آهنگ با ریتم نرمال پخش شود
یک بار آهنگ با ۱۰ درصد کاهش سرعت پخش می شد
یک بار هم آهنگ با ۱۰ درصد افزایش سرعت پخش شد
محققان هر سه حالت بالا را بر روی ۱۲ نفر انجام دادند. و متوجه نتایج جالبی شدند. ملاک در این آزمایش پخش آهنگ نرمال بود. و دو حالت دیگر را نسبت به پخش نرمال آهنگ مقایسه می کردند. متوجه شدند که در دور کم، سرعت پدال زدن افراد، ضربان قلب و فشار خون پایین می آید. زمانی که سرعت پخش آهنگ بالاتر می رود و تمپو آهنگ متفاوت می شود، افراد بیشتر پدال می زنند و درنتیجه فشار خون و ضربان قلب نیز در آن ها بالا می رفت.
محققان کشف کردند که سرعت بخشیدن به تراک ها موجب افزایش کارایی دانش آموزان می شود و برعکس، کاهش سرعت موسیقی به کاهش همه ی متغیرها منجر شد. تحقیقات نشان می دهد که گوش دادن به موسیقی پویا و شاد نه تنها باعث می شود که تمرین کنندگان در طول تمرینات خود سخت تر کار کنند؛ بلکه آنها بیشتر از موسیقی لذت می برند.
۸ . موسیقی می تواند مود و حالت شما را بهبود بخشد
یکی دیگر از مزایای علمی و ثابت شده موسیقی، این است که توانایی خوشحال کردن شما را دارد. تحقیقات نشان داده است که گوش دادن به موسیقی مثبت می تواند ظرف مدت دو هفته با قاطعیت موجب تقویت روحیه خواهد شد. شرکت کنندگان با هدف تقویت روحیه و حالت روحی به مدت دو هفته به موسیقی مورد علاقه و مثبت خود گوش دادند و متوجه تغییر در خلق و خو و وضعیت روحی خود شدند.
۹ . موسیقی علائم افسردگی را کاهش می دهد
محققان همچنین دریافتند که موسیقی درمانی می تواند یک درمان مطمئن و موثر برای انواع اختلالات، از جمله افسردگی باشد. مطالعه ای که در مجله جهانی روانپزشکی منتشر شد نشان داد، که علاوه بر کاهش افسردگی و اضطراب در بیماران مبتلا به بیماری های عصبی مانند دمانس، سکته مغزی، و بیماری پارکینسون، موسیقی درمانی اثرات جانبی منفی نداشته است، نتیجه این مطالعه به این معنی است که، موسیقی درمانی یک روش بسیار امن و کم خطر برای درمان اختلالات روانشناختی است.
نتایج یک مطالعه نشان داد که، در حالی که موسیقی قطعا می تواند بر خلق و خوی تاثیر بگذارد، اما در واقع انتخاب نوع موسیقی نیز مهم است. محققان دریافتند که ترکیب موسیقی کلاسیک و مدیتیشن، مزایای فوق العاده ای برای تقویت روحیه در پی دارد، این در حالی است که، موسیقی سنگین و تکنو ناکارآمد و حتی مضر است.
۱۰ . موسیقی می تواند استقامت و سطح عملکرد را بهبود بخشد
یکی دیگر از مزایای روانشناختی موسیقی، توانایی آن در افزایش عملکرد است. دانشمندان متوجه شدند که اضافه شدن یک ضربۀ قوی و ریتمیک مانند ریتم موسیقی سریع، می تواند افراد را به انجام فعالیت و بهبود عملکرد وادارد. طبق نظر کاستاس کاراگوریس از دانشگاه برونل، سرعت ایده آل برای تمرین موسیقی چیزی بین ۱۲۵ تا ۱۴۰ بیت در دقیقه است.
دکتر کاراگوریس به “وال استریت ژورنال” توضیح میدهد که:
“موسیقی مانند محرک های دارویی یا آرامبخش می تواند موجب تحریک هیجانی و فیزیولوژیکی شود. بنابراین موسیقی ظرفیت این را دارد که افراد را قبل از رفتن به ورزشگاه تحریک کند.”