فولیکولیت یک بیماری شایع پوستی است که درآن فولیکول های مو ملتهب می شوند. این بیماری خطرناک نیست اما ممکن است با درد و زخم است همراه باشد و ظاهرنازیبایی را برای فرد ایجاد کند. افرادی که مبتلا به فولیکولیت هستند می توانند با مراقبت های مناسب و درمان های اصولی درعرض چند روز بهبود یابند. اگر روی پوستتان، در محل رویش موهایتان به خصوص در ناحیه ای که اصلاح کرده اید، برآمدگی های قرمزرنگ دردناکی شبیه به جوش، مشاهده کردید احتمالاً دچار مشکل پوستی شایعی به نام فولیکولیت شده اید.
فولیکول مو
فولیکول های مو، کیسه های بسیار کوچکی در پوست هستند. این فولیکول ها در محل رویش مو قرار داشته و تقریباً در همه جای بدن به غیراز لب ها، کف دست ها و کف پاها وجود دارند. اگر در فولیکول ها باکتری رشد کند یا مسدود شوند، قرمزرنگ و متورم می شوند.فولیکولیت التهاب یا عفونت فولیکول مو است، در این بیماری جاهایی که فولیکول مو رشد کرده است دهانه هایی ایجاد می شود که می تواند هرجایی از بدن شما را تحت تأثیر قرار دهد.
معمولا ضایعه های پوستی که به علت فولیکولیت به وجود می آید به صورت یک دانه قرمز رنگ است که سر آن چرکی است و ممکن است یکی یا چند تا در کنار هم باشند که معمولا هم دردناک است. و درصورت گسترش عفونت، زخم هایی روی پوست ایجاد شده و پوست دچار پوسته پوسته شدگی می شود.رویش مو در این نواحی ممکن است به شکل موی معمولی، کرک و یا موی زیر پوستی باشد. محل به وجود آمدن فولیکولیت نیز می تواند هر جای بدن باشد؛ ران، باسن، گردن و زیر بغل اغلب در این بیماری در معرض قرار دارند.
علائم فولیکولیت
علائم فولیکولیت عبارت است از:
- دسته ای از جوش های سر سفید یا قرمز که پیرامون فولیکول های مو ایجاد می شود.
- تاول های پر از مایع که باز شده و ترک می خورد.
- پوست ملتهب و قرمز
- خارش و سوزش پوست
- درد و حساس شدن ناحیه درگیر
- ورم و یا توده های بزرگ
چه زمان باید به پزشک مراجعه کرد
اگر علائم فولیکولیت در شما بعد از چند روز از بین نرفت و یا تشدید شد فورا به پزشک مراجعه کنید. شما باید برای کنترل فولیکولیت از آنتی بیوتیک و داروهای ضد قارچ استفاده کنید.
علل ایجاد فولیکولیت
فولیکولیت ناشی از عفونت فولیکول های مو است و معمولا از باکتری های استافیلوکوک اورئوس ایجاد می شود. فولیکولیت همچنین ممکن است از طریق ویروس ها، قارچ ها و حتی التهاب ناشی از رشد موهای زیر پوستی نیز ایجاد شود.
این بیماری بر اساس این که چه تعداد فولیکول مو درگیر است به صورت سطحی یا عمیق طبقه بندی می شود. فولیکولیت عمیق معمولا شدیدتر است. فولیکول ها روی پوست چسبیده اند و در همه جا بدن شما به جز کف دست ها، پاها، لب ها و غشاهای مخاطی وجود دارند. وقتی فولیکول ها آسیب ببینند در معرض خطر عفونت قرار می گیرند.
شایع ترین علل آسیب فولیکول ها عبارتند از:
- اصطکاک پوست بر اثر تراشیدن یا استفاده از لباس های تنگ
- گرما و تعریق، ناشی از پوشیدن دستکش های لاستیکی
- بیماری های پوستی خاص، مانند درماتیت و آکنه
- آسیب های پوستی، مانند خاراندن و زخم های ناشی از جراحی
- پوشش های قرار گرفته روی پوست مانند استفاده از چسب زخم
عوامل خطر
هر کسی می تواند به فولیکولیت مبتلا شود. اما برخی از عوامل باعث می شوند شما به این بیماری حساس تر شوید. این عوامل عبارتند از:
- داشتن یک بیماری که مقاومت بدن شما را به عفونت کاهش می دهد، مانند دیابت، لوسمی مزمن و ایدز یا HIV
- داشتن آکنه یا درماتیت
- سابقه ترما روی پوست ناشی از آسیب یا جراحی
- مصرف برخی از داروها، مانند کرم های استروئیدی و یا درمان طولانی مدت آکنه با آنتی بیوتیک ها
- اضافه وزن
- پوشیدن مداوم لباس هایی که گرما و عرق را روی پوست نگه می دارند مانند دستکش های لاستیکی یا چکمه های بلند
- استفاده از سونا و وان آب داغ آلوده
- اصلاح موهای زائد