چه مشکلاتی با قارچ ناخن اشتباه گرفته می شوند؟
۱. رگه رگه شدن ناخن ها
ممکن است که این موضوع برای شما عادی به نظر برسد و در بسیاری از افراد نیز دیده شود. خط خط شدن ناخن ها در زمان بارداری شدیدتر می شود. این شیارهای عمیق در مرکز ناخن بر اثر ناخن جویدن نیز ایجاد می شوند. در برخی موارد نیز شیمی درمانی می تواند موجب پیدایش این شیارها شود.
۲. پیری ناخن
با بالا رفتن سن، ناخن ها شکننده و دارای شیار می شوند و ممکن است که نوک ناخن ها لایه لایه شود. برای پیشگیری از وقوع پیری ناخن، بهتر است که مراقبت های لازم را از ناخن هایتان به عمل آورید و ضمن رعایت نظافت از قرار دادن زیاد ناخن ها در آب بپرهیزید.
۳. زردی یا سفیدی ناخن ها
این مشکل می تواند در اثر «اونیکولیسیز» یعنی جدا شدن ناخن از بستر خود رخ دهد. تغییر رنگ ناخن نیز به دلیل ورود هوا به زیر ناخن هاست. برای رفع زردی یا سفیدی ناخن باید ناخن ها را کوتاه کنید و به هیچ عنوان زیر آنها را تمیز نکنید. برای اینکه رنگ بد آنها مشخص نباشد باید از لاک استفاده کنید، برای بهبودی ۲ تا ۳ ماه صبر نمایید. اگر این زردی و سفیدی ادامه پیدا کند، احتمال ابتلا به قارچ ناخن وجود دارد.
۴. قرمزی یا سیاهی ناخن ها
قرمزی یا سیاه شدن ناخن پا و دست، بر اثر هِماتوم یا جمع شدن خون در زیر ناخن ها به وجود می آید که خود ناشی از ضرب دیدگی ناگهانی هستند؛ مثل زمانی که به طور ناگهانی با چکش روی انگشت خود بکوبید. با رشد ناخن ها، این نواحی تغییر رنگ می دهند و از بین می روند. اگر زیر ناخن تان لکه ای سیاه می بینید که در اثر تروما یا همان ضربه ی ناگهانی ایحاد نشده است، باید به متخصص پوست مراجعه کنید و اگر این لکه در ناحیه ی پا ایجاد شده بود، حتما با یک متخصص پا ملاقات کنید تا وضعیت را از نظر ابتلا به ملانوما بررسی کند. ملانوما نوعی سرطان پوست است که با سلول های رنگدانه ای در ارتباط است. یک آزمایش بیوپسی ساده می تواند بدخیم یا خوش خیم بودن این موضوع را مشخص کند.
۵. سبز شدن ناخن ها
سبزی ناخن می تواند به خاطر وجود باکتری «سودومونا» باشد. این باکتری، در زیر ناخنی که تا حدودی از گوشت جدا شده است رشد می کند و باعث ایجاد بوی بدی (بوی پا و دست) می شود. برای درمان این وضعیت باید هر ۴ هفته ناخن ها را کوتاه کنید و زیر آنها را تمیز نکنید. اگر از رنگ سبز ناخن ناراحت هستید بهتر است از لاک استفاده کنید. باید ۲ تا ۳ ماه صبر کنید و منتظر رفع این مشکل باشید. توصیه مؤکد برای رفع این مشکل این است که دست تان را از آب دور نگه دارید و حتی با وجود دستکش هم نگذارید که دست ها به مدت طولانی در آب بمانند. بعد از استحمام نیز ناخن ها را خشک کنید. اگر مشکل تان حل نشد، باید به پزشک مراجعه کنید و داروهای تجویزشده از سوی او را مصرف نمایید.
۶. وجود حفره در ناخن ها
باکتری «پسوریازیس» می تواند عامل ایجاد حفره در ناخن ها باشد. سایر مشکلات پوستی نیز می توانند پوست زیرین ناخن (ناحیه ای که ناخن از آنجا شروع به رویش می کند) را تحت تأثیر قرار دهند. پسوریازیس می تواند باعث تغییر رنگ ناخن ها از رنگ طبیعی شان به قهوه ای مایل به زرد شود.
۷. تورم و قرمزی پوست اطراف ناخن
این مشکل «پارونیشیا» یا عقربک نامیده می شود و نوعی عفونت ناخن در پوشش شاخی ناخن (کوتیکول) است. اگر عفونت حاد باشد (شروع و پیشروی سریعی داشته باشد)، معمولا علت آن میکروبی است. معمولا قرار دادن انگشت در آب گرم جواب می دهد، اما برای تخلیه ی چرک ناخن باید به پزشک مراجعه کرد. پارونیشیای مزمن زمانی رخ می دهد که کوتیکول ناخن طی مدت طولانی ملتهب یا دارای سوزش باشد. گاهی اوقات، عفونت قارچی از تخریب پوست استفاده و بافت اطراف ناخن را نیز مبتلا می کند. درمان این عارضه با دور و خشک نگه داشتن پوست آغاز می گردد. اگر مشکل رفع نشود باید حتما به پزشک مراجعه شود. معمولا برای درمان این مشکل آنتی بیوتیک تجویز نمی شود، اما شاید در موارد شدیدتر مصرف آنها لازم شود.
۸. ترومای مزمن ناخن
آسیب دیدن دائمی ناخن ها در اثر ضرباتی که ورزش یا ابزارهای کاری ایجاد می کنند، حالتی مانند قارچ ناخن به وجود می آورد. برخی از کفش های تنگ نیز می توانند موجب آزردگی ناخن ها شوند. اگر این ضربات و فشارها ادامه داشته باشند و به صورت مزمن به ناخن ها آسیب وارد کنند، احتمال تغییر شکل ناخن وجود خواهد داشت.
شیوع قارچ ناخن
عفونت قارچی ناخن می تواند هر فردی در هر سنی را درگیر کند، اما این نوع عفونت بیشتر در افراد مسن شایع است. با افزایش سن، ناخن ها شکننده و خشک شده و با بروز ترک ها احتمال ورود قارچ ها به بدن تا حد زیادی افزایش خواهد یافت.
علت عفونت قارچی ناخن
عفونت های قارچی ناخن توسط ارگانیسم های مختلف قارچی ایجاد می شود. شایع ترین علت بروز قارچ ناخن، نوعی قارچ به نام درماتوفیت است. مخمر و قالبها همچنین می توانند باعث عفونت ناخن شوند. علاوه بر قارچ ها، کپک ها و مخمرها نیز می توانند باعث بروز عفونت ناخن شوند. عوامل دیگر – مانند کاهش گردش خون به پا و ضعیف بودن سیستم ایمنی – از جمله مواردی است که احتمال ابتلا به عفونت قارچی ناخن را افزایش می دهد. عفونت قارچی ناخن پا می تواند از پای ورزشکار (قارچ پا) شروع شده و یکی یکی ناخن ها را درگیر کند. اما اینکه عفونت از فرد دیگری وارد بدن ما شود، تقریباً غیر ممکن است.
علائم ظاهری عفونت قارچی ناخن
عفونت قارچی ناخن به شکل برجسته و برآمده شدن ناخن و فاصله گرفتن آن از بستر ناخن دیده می شود. عفونت قارچی ناخن اغلب شکل ناخوشایندی را در ناخن اشخاص ایجاد می کند و بوی نامطبوعی دارد. در عفونت قارچی ناخن، صفحه ناخن زرد، ضخیم و برجسته می شود. رنگ صفحه ناخن می تواند از کرم تا زردرنگ یا حتی قهوه ای متغییر باشد.غیر از کاشت ناخن، عوامل دیگری هم در بروز عفونت قارچی ناخن موثر هستند که از این عوامل می توان به پوشیدن کفش تنگ، تعریق مکرر پا، فعالیت در محیط های مرطوب مانند اشخاصی که در معادن کار می کنند و کشاورزان و اشخاصی که با آب زیاد سروکار دارند مانند کارگران کارواش اشاره کرد. در عفونت قارچی ناخن افراد اغلب درد و خارش ندارند. مبتلایان به این عارضه باید از خوددرمانی پرهیز کرده و برای رفع مشکل خود به متخصص پوست مراجعه کنند.برای درمان عفونت قارچی ناخن باید دارو های ضدقارچ خوراکی زیر نظر پزشک مصرف شود، علاوه بر این باید پا ها هم به طور مرتب تمیز و خشک شوند. اشخاص همچنین باید از کفش مناسب و جوراب های نخی و آزاد استفاده کنند. افراد باید جوراب های خود را به طور مرتب عوض و بهداشت پا را به خوبی رعایت کنند. دوره درمان عفونت قارچی ناخن به طور متوسط ۳ تا ۶ ماه بوده و در برخی موارد بیشتر از ۶ ماه است. مدت زمان رشد ناخن انگشت شست پا حدود ۱۲ ماه (۱ سال) است. در برخی موارد افراد پس از دوره درمان ۱ تا ۲ ماهه مشاهده می کنند که تغییر رنگ یا تغییر شکلی در ظاهر ناخن ایجاد نشده است، این به معنای موثر واقع نشدن درمان نیست، زیرا حدود ۱۲ ماه طول می کشد تا کل صفحه ناخن انگشت شست پا رشد کند و طبیعی شود البته زمان رشد انگشت شست دست حدود ۶ ماه است.