در هنگام شروع درمان ارتودنسی، یکی از مهمترین نکته هایی که باید به آن توجه کافی داشته باشید، تغذیه می باشد. درست است که امروزه روش ها و ابزار های بی نظیری در ارتودنسی استفاده می شود، اما با این وجود در حین درمان باید کاملا مراقب دستگاه ارتودنسی خود باشید. در واقع باید غذا هایی مصرف کنید که آسیب به براکت ها و دندان ها وارد نکند و مصرف برخی غذا ها را کاهش دهید و یا قطع کنید. بعد از نصب ارتودنسی بر روی دندان ها، مواد غذایی نرم جایگزین مواد غذایی سفت می شوند. عادت کردن به رژیم غذایی خاص سخت است، اما با مشورت و کمک متخصص ارتودنسی، می توانید تغذیه ای مناسب را دنبال کنید. در این مقاله در ارتباط با رژیم غذایی در ارتودنسی بیشتر توضیح می دهیم.
جالب است بدانید فشار های جسمی، فیزیولوژیک و عاطفی به دنبال ارتودنسی دندان وجود دارند که به همین جهت نیاز به مواد مغذی افزایش پیدا می کند. همانطور که در مقاله سن مناسب ارتودنسی بیان کردیم، افراد در سنین پایین نیازی دو برابر به تغذیه مفید دارند. همچنین باید از عادت هایی که می توانند باعث شکستن و آسیب به دستگاه های ارتودنسی شوند، اجتناب کرد. در صورتی که مراقبت های تغذیه ای را جدی نگیرید، احتمال آسیب به براکت ها و دندان ها وجود داشته که به دنبال آن افزایش هزینه هم خواهد بود. در طول درمان ارتودنسی باید از مصرف غذا های سخت خودداری کنید، زیرا احتمال کنده شدن براکت ها از روی دندان وجود دارد که در این صورت دندانپزشک باید مجدد دستگاه ارتودنسی را روی دندان شما نصب کند. این اتفاق می تواند با حرکت نابه جای دندان، روند درمان را طولانی تر کند و تکرار این اتفاق برای مینای دندان ضرر دارد. باید این را بدانید که دستگاه ارتودنسی ثابت بسیار محکم بر روی دندان ها نصب می شود و به راحتی از روی دندان ها کنده نخواهند شد. اما با این وجود دندانپزشک در حین درمان برنامه مناسبی برای تغذیه به شما خواهد داد.
غذاهایی که نباید مصرف کرد
آن چه باید بخورید و آن چه که نباید بخورید مستقیما بر وضعیت دندان های شما در دوران ارتودنسی تاثیر می گذارد. در این قسمت به معرفی خوراکی های غیرمجاز در طول ارتودنسی و همچنین برخی خوراکی هایی که با رعایت دقت لازم می توان از مصرف آن ها لذت برد می پردازیم.
خوراکی های سفت
گاهی اوقات خردکردن و جویدن برخی غذاها و خوراکی ها بسیار سخت است. خوردن غذاهای سفت در حین ارتودنسی به دلیل این که ممکن است موجب خم شدن وایرها (سیم )، شکستن و یا جابه جایی براکت ها شود می تواند مضر باشد. بعد از تعویض وایرها، به دلیل این که دندان ها در این مرحله بیشترحساس هستند از خوردن غذاها و خوراکی های سفت و سخت جدا خودداری کنید.
نکاتی درخصوص مصرف خوراکی های سفت:
1- میوه ها بخش عمده یک رژیم غذایی سالم را تشکیل می دهند. میوه هایی مانند سیب، گلابی و هلو را با دندان های سیم کشی شده گاز نزنید. بهتر است قبل از خوردن آن ها را به تکه های ریز خرد کرده و سپس میل نمایید.
2- تنقلاتی چون بادام، بادام کوهی و بادام زمینی را بهتر است قبل از مصرف آسیاب کرده و با افزودن به ماست و غلات مصرف نمایید.
3- در صورت مصرف مرغ، بهتر است استخوان ها را جدا کرده و سپس میل نمایید. این کار کمک می کند برخورد استخوان به براکت ها باعث کنده شدن و یا جابه جایی براکت ها نشود.
4- هنگام خوردن ذرت بهتر است دانه ها را جدا کنید تا چوب آن آسیبی به دندان ها وارد نکند.
5- از جویدن یخ خوددار کنید. مکیدن تکه ای از یخ اشکالی ندارد اما هرگز سعی نکنید یخ را گاز زده و یا با دندان ها خرد کنید.
نمونه خوراکی هایی که نباید مصرف کرد:
- آب نبات های چوبی
- یخ
- آجیل
- نان خشک
- ذرت با چوب
- میوه های سفتی چون سیب و هویج ( البته اگر خرد شوند اشکالی ندارد)
- نان پیتزای ترد
نقش نوشیدنی ها در ارتودنسی
اغلب نوشیدنی های صنعتی از جمله نوشابه ها و نوشیدنی های گازدار دارای شیرینی زیادی هستند و شیرینی موجود بر روی آنها میتواند باعث پوسیدگی دندان ها شود.نوشیدنی ها باعث تولید پلاکت در دهان می شود و در نهایت هم با ترکیب قند موچود در شیرینی ها منجر به ورم کردن لثه ها خواهند شد.از این رو متخصص ارتودنسی توصیه میکند که یا در طول ارتودنسی مصرف این نوشیدنی ها را قطع کنند و یا پس از آن مسواک کنند و از دهانشویه به جهت رفع مشکلات آن استفاده کنند.
عدم گاز زدن با دندان های جلو در طول ارتودنسی ثابت
دندان های جلویی در طول ارتودنسی ثابت از حساسیت بیشتری برخوردار هستند و در صورت گاز زدن مواد غذایی درد بیشتری را متحمل می شوند از این رو توصیه میگردد از گاز زدن مواد غذایی مثل میوه ها یا موادی از قبیلهویج، کاهو، سیب،ته دیگ، نان پیتزا، نان تست ، یخ یا هر ماده غذایی سفت پرهیز کنید چرا که ممکن است باعث شکسته شدن دستگاه های ارتودنسی شوند.