تغذیه در حین درمان ارتودنسی اولین چیزی است که باید هنگام شروع درمان ارتودنسی آن را کنترل و رعایت کنید.اگر چه درمان ارتودنسی امروزه با تجهیزات و بریس های محکم، پایدار و پیشرفته انجام می شود، با این حال باید احتیاط های لازم هنگام در دهان داشتن ارتودنسی رعایت شود.به بیان دیگر بیمار باید در مدت درمان غذاهایی را میل کند که به براکت ها و سیم های نگهدارنده و متصل کننده بریس ها به یکدیگر آسیب نزند.در مجموع باید غذاهایی مضر در ارتودنسی شامل تمام غذاهای چسبناک، سفت یا موادی که نیاز به جویدن زیاد دارد از برنامه غذایی کنار گذاشته شود.مواد غذایی نرم بهترین انتخاب و از غذاهای مفید در ارتودنسی ، برای بیمارانی است که تحت درمان ارتودنسی هستند.به محض قرار گرفتن بریس در دهان بهتر است مواد غذایی سفت و خام یا مواد سختی مانند بعضی گوشت ها، سبزیجات و نان ها را از رژیم غذایی حذف کنید و غذاهای نرم را جایگزین آنها نمایید.البته عادت کردن به این رژیم غذایی جدید دشوار است، اما به خاطر بسپارید که مادامی که تحت درمان ارتودنسی هستید، بریس ها عامل تعیین کننده انتخاب غذا هستند!
غذاهای مفید
محصولات لبنی قطعاً مناسب ترین گزینه برای افرادی هستند که دندان هایشان را ارتودنسی کرده اند. با خوردن محصولات لبنی اطمینان حاصل می کنید که کلسیم، ویتامین D و پتاسیم (تمام مواد مغذی ضروری برای داشتن استخوان ها و دندان های قوی) را به مقدار مناسب مصرف کرده اید.علاوه بر این محصولات لبنی بافتی نرم دارند و نیاز به جویدن ندارند. تنها مورد لبنیات که مصرفش زمان ارتودنسی مشکل زا است خوردن پنیر نرم است. ازآنجاکه پنیر به راحتی به دندان می چسبد و بین دندان ها قرار می گیرد، بهتر است که پنیر را بر روی قطعات کوچک نان گذاشته و مصرف کنید. به علاوه، شما می توانید از پنیرهای رشته ای که خوردنشان راحت تر است استفاده کنید. دیگر مواد غذایی که می توانید در هنگام ارتودنسی استفاده کنید عبارت اند از:
غذاهای مفید و مضر هنگام ارتودنسی
- تخم مرغ و ماکارونی
- بستنی
- چیپس سیب زمینی
- پودینگ
- پنیر دلمه
- تخم مرغ
- سبزی های بخارپز شده
- پاستا
- سیب زمینی
- سیب زمینی سرخ شده
- نان پرتزل
- ساندویچ های کوچک (برش خورده)
- سوپ
- بیسکوییت تُرد
- غلات در شیر
- میوه نرم
- پنیر رشته ای
- نخودفرنگی
- ذرت
- چیزهای دیگر مانند همبرگر و غیره می تواند به قطعات کوچک بریده شوند.
غذاهای مضر
آجیل و دانه
آجیل و دانه ها سفت و نسبتاً کوچک هستند، و این دقیقاً دو ویژگی غذاهایی است که باید هنگام ارتودنسی از مصرفشان اجتناب کنید. درصورتی که اجتناب از مصرف این نوع از مواد غذایی برایتان دشوار است، فراورده های این مواد مانند کره بادام زمینی یا کره بادام را جایگزین کنید. علاوه بر این، شما می توانید آجیل و دانه های مورد علاقه خود را انتخاب و پودر کنید و با اضافه کردن به ماست مصرف کنید.'
یخ
یخ درواقع غذا نیست اما نوجوانان (و بزرگسالان) دوست دارند یخ را بجوند. جویدن یخ به طورکلی برای دندان ها مناسب نیست، اما بخصوص برای افراد با سیم کشی بسیار بد است. کودکانی که چندین بار سیم کشی شان شکسته است اعتراف کرده اند یخ جویده اند.
بلال
بلال یکی از سفت ترین غذاهایی است که در حین ارتودنسی می توان خورد و همچنین یکی از اولین غذاهایی است که افراد بعد از باز کردن ارتودنسی می خواهند بخورند. ذرت در واقع کاملاً مفید است اگر اول دانه شود و بعد مصرف شود.
آب نبات سفت
انواع آب نبات های سفت اولین گزینه برای شکستن سیم کشی دندان هستند، به ویژه اگر آن ها را بجوید. اگر آب نبات ها را تا زمانی که آب می شوند در دهان نگه دارید برای سیم کشی ضرری ندارند اما شکر برای دندان ها مضر است، بنابراین مصرفشان توصیه نمی شود.
آیا جویدن آدامس از خط قرمزهای تغذیه در ارتودنسی هستند
قند موجود در آدامس می تواند باعث آسیب به بریس ها شود از طرف دیگر ممکن است آدامس به آن گیر کند و باعث شآدامس های بدون قند استفاده شود چون جویدن آدامس باعث ترشح بزاق دهان میگردد در مواردی که شخص غذای شیرین خورده است و به مسواک دسترسی ندارد میتواند با جویدن 20 دقیقه آدامس باعث از بین رفتن شیرینی آن و عدم جذب مواد شیرین به دندان ها شود .البته حتما در خصوص مصرف آدامس با پزشک خود مشورت کنید.