حالا که سیم کشی دندان ها انجام شده است، بسیار مهم است که در تمام طول فرایند درمان بهداشت دهانتان را به خوبی رعایت کنید. در این شرایط، ذرات غذا در بریس ها، سیم ها، کش ها و نگه دارنده ها گیر کرده و پاک کردن پلاک دندانی تشکیل شده به وسیله نخ کشیدن و مسواک زدن سخت می شود. بهترین راه برای جلوگیری از تشکیل پلاک دندان ، پوسیدن دندان ها و ابتلا به بیماری های لثه، کشیدن نخ و مسواک زدن با دقت است، که بهتر است بعد از هر وعده غذا و میان وعده ای انجام شود
هنگامی که روی دندان هایتان بریس نصب کرده اید حتماً باید بعد از هر وعده غذا مسواک بزنید و نخ دندان بکشید تا بهداشت دهان و دندان و سلامت دندان ها و لثه هایتان در طول دوره درمان حفظ شود. اگر برای انتخاب مسواک، خمیردندان و نخ دندان مناسب به کمک نیاز دارید، لطفاً از ما بپرسید، ما به شما کمک خواهیم کرد تا محصولات مناسب دندان ها و دستگاه های ارتودنسی تان را انتخاب کنید. مسواک زدن مهمترین عاملی است که باعث می شود دوره درمان ارتودنسی را بهتر و موفق تر پشت سر بگذارید. اگر مسواک را به شکل صحیح بزنید، در تمام طول دوره درمان احساس راحتی بیشتری خواهید داشت. استفاده از تکنیک های صحیح مسواک زدن به جلوگیری از التهاب لثه، خونریزی لثه ها، پیرودنتیت (بیماری لثه و استخوان های نگه دارنده دندان ها)، دکلسیفیکاسیون (به وجود آمدن لکه های سفید دائمی روی دندان ها) و ایجاد حفره در دندان ها کمک می کند.
سوالات متداول بهداشت دهان و دندان در زمان ارتودنسی
1- چه نکاتی را برای بهداشت دهان و دندان در دوران ارتودنسی باید رعایت کرد؟
مهمترین و اصلی ترین نکته در بهداشت دهان بیمار ارتودنسی شده ، مسواک زدن و کشیدن نخ دندان می باشد و استفاده از دهانشویه نیز در تمیز نگهداشتن دندانها و لثه ها نقش مهمی دارد. دهانشویه بهتر است روزی یکبار بعد از مسواک زدن و نخ کشیدن و پیش از خوابیدن انجام گیرد.
2- نقش دهانشویه در بهداشت ارتودنسی چیست ؟
دهان شویه ضدعفونی کننده می تواند برای التهاب وترمیم لثه ها در زمان ارتودنسی ، بسیار مفید باشد. زیرا ذرات غذایی باقی مانده را از بین می برند و به لثه و مخاط دهانی اجازه می دهند تا روند طبیعی بهبودی را طی کند.
3- مراجعه منظم ماهانه به متخصص ارتودنسی آیا در بهداشت دهان و دندان تاثیری دارد؟
طی دوره ی درمان ارتودنسی، باید به طور منظم و برای تنطیم بریس ها، به متخصص ارتودنسی خود مراجعه کنید. چکاپ دندان جهت پوسیدگی دندان و بیماری لثه انجام خواهد شد .
4- رژیم غذایی در بهداشت دهان و دندان در زمان ارتودنسی چه نقش دارد؟
مواد غذایی سفت مانند آجیل، بلال، ذرت بو داده، خوراکی های چسبنده مانند آدامس، گز و تافی نباید استفاده شود. برای خوردن بعضی از غذاهای سفت مانند سیب یا هویج می توان آنها را قطعه قطعه کرده و سپس میل کرد. مواد غذایی شیرین در مجاورت براکت ها و سیم ها و تمیز نکردن آنها پوسیدگی دندانها را بالا می برد.
5- چرا برای بهداشت بهتر لازم است از دهان شویه های های حاوی فلوراید استفاده کرد؟
فلوراید موجود در این دهان شویه ها روی سطوح دندان ها نشسته و از پوسیدگی دندان ها طی درمان ارتودنسی جلوگیری خواهد کرد.
نکات پیشگیری از پوسیدگی دندان ها هنگام درمان با دستگاههای ثابت ارتودنسی
بعد از صرف خوراکی، حتی اگر مقدار آن کم باشد بایستی دندان ها بلافاصله مسواک زده شوند. زیرا همانگونه که عنوان شد در گوشه و کناره های زیادی که به خاطر دستگاه ثابت ایجاد می شود مواد غذایی گیر می کند. باکتریهای موجود در دهان بعد از ۱۵ تا ۲۰ دقیقه شروع به تولید اسید می کنند. اگر بیمار چندین ساعت صبر کند تا مثلاً شب قبل از خواب مسواک بزند این امکان را فراهم می کند که دندان هایشان چندین ساعت متوالی در معرض اسید تولید شده توسط باکتری ها قرار گیرند و پوسیده شوند. با رعایت اصول ذیل، دندان ها سالم می ماند حتی اگر درمان با دستگاههای ثابت سال ها طول بکشد.
- از خوردن مواد غذایی خیلی شیرین و چسبنده مثل موز، شکلات، گز و…. خودداری شود.
- هنگام مسواک زدن و نخ کشیدن باید با دقت و حوصله تمام گوشه و کناره های دستگاه ثابت را خصوصاً زیر سیم ها و بین دندان ها را خوب تمیز کرد.
- حتماً از خمیردندان ها فلورایددار و دهانشویه های فلورایددار استفاده شود.
- قبل از چسباندن دستگاه ثابت می توان سطح دندان را به وسیله یک لاک فلورایددار محافظ پوشاند. لاکهای محافظ تنها به عنوان عامل کمکی می توانند درصد پوسیدگی دندان را کم کنند اما نمی توانند مانع از ابتلا به بیماریهای لثه بشوند. باید توجه داشت که لاکهای محافظ به هیچ وجه نمی توانند جایگزین مسواک زدن مرتب روزانه بشوند.