آیا چیزی که می خوریم روی میزان توجه، تمرکز و یا حتی بیش فعالی موثر است؟
هیچ شواهد دقیقی مبنی بر اینکه رژیم غذایی یا مشکلات تغذیه ای منجر به بیش فعالی می شود، در دسترس نیست. اما طبق یک سری از پژوهش ها می توان گفت برخی از غذا ها در گروهی از افراد، نقش مهمی در اثرگذاری روی علائم بیماری ایفا می کنند. بنابر این، این سوال به ذهن متبادر می شود که آیا خوراکی های خاصی وجود دارد که در چنین شرایطی نباید خورد؟ اگر کودک شما بیش فعال است میبایست در رژیم غذایی او تغییراتی حاصل کنید؟ نقش تغذیه در کودکان بیش فعال چیست؟ آیا مواد افزودنی موجود در غذا ها باعث بیش فعالی می شود؟ تحقیقات درباره ارتباط مواد افزودنی با ADHD چه می گویند؟
در این مقاله درباره حذفیات رژیم غذایی، مکمل ها و غذاهایی که ممکن است نشانه های اختلال را تشدید کنند، نوشته شده است.
رژیم حذفی در بیش فعالی
اگر یک ماده غذایی را از رژیم خود حذف کنید می تواند علائم اختلال را بهبود بخشد؟ مطالعات در این زمینه در حال انجام است و هنوز نتایج دقیقی به دست نیامده است.
غذاهایی که باید از خوردن آن ها اجتناب نمود عبارت اند از:
۱- شكر
يافته هاي برخي از مطالعات نشان داده اند كه مصرف شكر ممكن است سطح آدرنالين را در كودكان به ميزان ۱۰ برابر افزايش دهد. بنابراين اين نتايج بيانگر ارتباط مستقيم بين رفتارهاي خشونت آميز با دريافت شكر بالاست. ويتامين هاي گروه B: كمبود ويتامين هاي گروه B در كودكان بيش فعال شايع است. نتايج يك مطالعه روي ۲۷ كودك مبتلا به بيش فعالي نشان داد كه مصرف روزانه ۲۰۰ تا ۳۰۰ گرم فسفاتيديل سرين به مدت ۲ماه منجر به بهبودي قابل توجهي -۹۲درصد- در ظرفيت يادگيري و رفتاري آنان شده است. اگرچه اغلب شکر به عنوان علتی برای بیش فعالی ذکر می شود، اما مطالعات کنترل شده، تاثیرات منفی آن را بر روی رفتار اثبات ننموده اند. گرچه شواهد اندکی موید تاثیر شکر بر روی رفتار است، اما باید فواید کاهش مصرف شکر را مد نظر داشت.
غلات صبحانه، نان جو، برنج، ماکارونی و سیب زمینی از مواد غذایی نشاسته ای هستند که عوارض جانبی ندارند.
۲ - بادام، سیب، زردآلو، کشمش، هلو، آلو، پرتقال، توت، گوجه فرنگی و خیار (حاوی سالیسیلات های طبیعی).
۳ - رنگ ها مانند تارترازین (نوعی رنگ غذایی به رنگ نارنجی) که در غذاهای آماده بسته بندی شده، آدامس، شکلات، آب لیمو، سس ها، کمپوت ها، کنسرو نخودفرنگی، نوشابه های گازدار وجود دارد.
۴ - اسید بنزوئیک (نوعی نگهدارنده مواد غذایی)، در مرباها،پوره میوه ها، آب میوه ها، ترشی ها و سس های سالاد استفاده می شود.
۵ - نوشابه های گازدار که به دلیل محتوای بالای فسفر آن ها و برهم زدن تعادل کلسیم و فسفر بدن می توانند منجر به بیش فعالی شوند.
۶- قهوه، چای، کولا و سایر نوشیدنی های حاوی کافئین می توانند علائم بیماری را تشدید نمایند.
۷- افزودني ها
پژوهشگران انگليسي هشدار دادند، غذاهاي حاوي افزودني ها احتمال بروز بيش فعالي را در كودكان افزايش مي دهد.
در اين پژوهش، محققان انگليسي با بررسي ۳۰۰ كودك دريافتند، نوشيدني هاي حاوي تركيبات افزودني باعث بروز بيش فعالي مي شود، آن ها اعلام كردند، ۵ تا ۱۰ درصد از دانش آموزان از اختلال بيش فعالي با علائم كاهش تمركز و فعاليت بسيار رنج مي برند كه اين بيماري در پسران بيش از دختران مشاهده مي شود.
در اين پژوهش آمده است، افزودني هايي چون رنگ هاي مصنوعي، بنزات سديم و مواد موجود در بستني ها نيز خطر بروز بيش فعالي را در كودكان افزايش مي دهد. در پژوهش حاضر، محققان هشدار دادند، والدين بايد از مصرف مواد غذايي حاوي افزودني در كودكان خود جلوگيري كنند.
آلرژي هاي غذايي
آلرژي هاي غذايي مي توانند باعث بروز نشانه هايي از بيش فعالي شوند براي مثال : شكر، شكلات، تخم مرغ، گندم، رنگ ها، طعم دهنده ها، افزودني ها و ذرت. (در حال حاضر حذف اين مواد از برنامه غذايي كودكان آسان نيست زيرا به راحتي در دسترس كودكان است.) اگر اين مواد غذايي را تا ۲ هفته حذف كنيم بعد از ۲ هفته هر ۲روز در ميان مي توانيم به غذاي كودك هر كدام را اضافه كنيم. به وسيله حذف كردن اين مواد از برنامه غذايي و بازگرداندن آن بعد از مدتي مي توانيد تشخيص دهيد كه آيا كودكان نشانه هايي از بيش فعالي دارند يا خير ؟