به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، حمله پانیک یک هجوم ناگهانی از حس ترس و اضطراب است. این حمله علائم جسمی و روانی ایجاد می کند. سطح ترس تجربه شده در اختلال پانیک غیر واقعی است و با وقایع و شرایطی که باعث حمله پانیک می شود، تناسب ندارد.
هر کسی ممکن است در عمر خود یک بار حمله پانیک را تجربه کند. اما حمله های مکرر و مداوم احتمالا نشانه ای از هراس یا اضطراب غیر معمولی است که نیاز به درمان دارد.
علائم جسمی حمله پانیک ممکن است شامل تنفس سریع، تعریق شدید، لرزش، حالت تهوع، سرگیجه، بی حسی یا سوزن سوزن شدن، لرز یا احساس گرما و افزایش ضربان قلب باشد.
علاوه بر ترس شدید، ممکن است احساس قطع ارتباط با افراد، از دست دادن کنترل، خطر قریب الوقوع و تمایل شدید برای فرار یا گریز از آن اوضاع نیز در فرد وجود داشته باشد. این علائم که اغلب شبیه به علائم حمله قلبی یا اختلال تنفسی است، ممکن است با ترس از مرگ همراه باشد.
شروع علائم حمله پانیک ناگهانی است ولی می تواند با حالتی آرام و اضطرابی نیز بروز کند. برخی از افراد حمله پانیک را با علائم محدودی تجربه می کنند که شامل کمتر از چهار علامت شایع ذکر شده در بالا است.
راهکاری های مقابله با حمله پانیک
تپش قلب:
زمانی که حمله پانیک عارض می شود، بسیاری از افراد دچار تپش قلب می شوند. بیماران معمولا از این نشانه می ترسند، زیرا تصور می کنند که می تواند نشانه ای از حمله قلبی باشد.
با این حال، تپش قلب در زمان حمله پانیک و حتی اضطراب طبیعی است. اگر دچار تپش قلب شده اید، برای مقابله با حمله پانیک نفس عمیق بکشید تا دوباره کنترل خود را به دست بگیرید. اگر احساس می کنید که حمله قلبی نزدیک است، هیچ اشکالی ندارد که به اورژانس بروید و از پزشک برای دریافت دارو کمک بگیرید.
لرزش بدن:
حمله پانیک با احساس لرزش، به خصوص در دست و پا همراه است. همانند دیگر نشانه های حمله پانیک این نشانه نیز نوعی استراتژی بدن برای کمک به مبارزه یا فرار کردن از موقعیت خطر خیالی یا واقعی است.
این پاسخ بیشتر در افراد دچار حمله پانیک دیده می شود و گزینه هایی مانند گفتگو درمانی و در برخی موارد دارو درمانی می تواند به مدیریت این نشانه کمک کند. تنفس عمیق، مدیتیشن و تایید بروز حمله پانیک می تواند به مقابله با این نشانه کمک کند.
تعریق بیش از حد:
زمانی که اضطراب در فرد افزایش می یابد، عرق کردن عجیب نیست. همانند دیگر نشانه های اضطراب، تعریق نیز پاسخ بدن به استرس درونی است. این واکنش بدن را از احساس خطر باخبر می کند.
این نوع تعریق می تواند متفاوت باشد. ممکن است فرد دچار تعریق سرد یا گرم یا هر دو شود. زیر بغل، کف دست، پیشانی و دیگر نقاط بدن ممکن است عرق کنند. همراه با تعریق فرد ممکن است دچار لرز یا داغ شدن بدن شود.
هر چند ناراحت کننده و خجالت آور است، اما این نشانه آسیب رسان نیست. برای مقابله با حمله پانیک و تعریق باز هم با تنفس عمیق می توانید کنترل شرایط را به دست بگیرید. روان درمانی و دارو درمانی نیز می تواند به درمان اختلال زمینه ساز کمک کند.
تنفس سریع و احساس خفگی:
در طول حمله پانیک، الگوی طبیعی تنفس ممکن است به نحوی تغییر کند که صحبت کردن و تنفس را برای فرد دشوار می کند. فرد نفس های کوتاه و سریع می کشد.
این حالت می تواند با داخل کشیدن صدادار هوا همراه با سرفه نیز دیده شود. در برخی موارد فرد احساس خفگی نیز دارد که شرایط را بدتر می کند.
تهوع و درد شکمی:
حملات پانیک باعث ایجاد ناراحتی، تهوع و درد در ناحیه شکم می شود. هر چند بسیاری از افراد در طول حمله استفراغ نمی کنند، اما تا برطرف شدن این حالت دچار تهوع هستند. در این شرایط خوردن کمی نمک می تواند به کنترل تهوع کمک کند.
سرگیجه:
در یک حمله پانیک، فرد دچار سرگیجه، عدم تعادل، گیجی و غش می شود. در این حالت تمرکز دشوار می شود و این می تواند اضطراب را در بیمار افزایش دهد.
هر چند غیر طبیعی است، اما در برخی از موارد حمله تا جایی پیش می رود که فرد غش می کند. در صورتی که دچار این علائم هستید برای مقابله با حمله پانیک باید سریعا جایی بنشینید یا دراز بکشید. بهتر است اطراف شما خلوت باشد. سعی کنید چشم های خود را ببندید و بر تنفس خود تمرکز کنید تا حمله برطرف شود. عضلات ساق پا، دست و شکم خود را تا حد امکان سفت کنید تا خون به سمت سرتان جریان یابد. این تکنیک از بیهوش شدن شدن شما جلوگیری می کند
جدا شدن از واقعیت:
در طول حمله پانیک ممکن است فرد از محیط اطراف جدا شود و اطراف خود را مه آلود، مبهم، ناآشنا و عجیب ببیند. در برخی از افراد این جدایی از واقعیت به حدی است که فرد خود را ربات می بیند یا خود را جدا از تنش می بیند.
این حالت باعث افزایش وحشت و اضطراب فرد می شود و بر قوه درک وی تاثیر نامطلوب دارد. در چنین شرایطی، سعی کنید تنفس خود را آرام کنید. برای مقابله با حمله پانیک سعی کنید چیز سردی را لمس کنید یا خود را نیشگون بگیرید. زمانی که اختلال پانیک شما درمان شود به ندرت دچار چنین حالتی خواهید شد.
بیحس شدن:
بسیاری از افراد در اثر حمله پانیک دچار بیحسی و فلج در برخی از اعضای بدن می شوند. هر چایی از بدن، صورت، پا یا دست ها، نوک انگشتان دست یا پا ممکن است دچار این حالت شود. برای مقابله با حمله پانیک سعی کنید بدن خود را تکان دهید تا خون در آن جریان یابد. دست ها را به شدت تکان دهید و آنها را بلرزانید و بر تنفس خود تمرکز کنید.
در زمانی که حس می کنید حمله نزدیک است، راهکاری های زیر برای مقابله با حمله پانیک را فراموش نکنید:
- شروع به فعالیت کنید. یک جا ننشینید.
- حواس خود را به انجام کاری مانند تمیز کردن کمدها پرت کنید.
- نزدیک خانواده یا دوستان بمانید و تنها نمانید.
- شروع به انجام تکنیک های آرام سازی کنید.
- کافئین مصرف نکنید.
- به اندازه کافی بخوابید.
- پس از تمام شدن حمله به خود یادآوری کنید که دیگر قرار نیست دچار آن شوید و استراحت کنید.
شاور کمک بگیرید.