هایپرپیگمنتیشن چیست ؟
هایپرپیگمنتیشن تیرگی و رنگ رفتگی پوست است ؛ اغلب به دلیل سطح بالاتر از میزان نرمال ملانین است که باعث تجمع رنگدانه ها در بافتهای پوست می شود و رنگ پوست شما را تغییر می دهد. این یکی از شایع ترین مشکلات پوستی است که زنان و مردان را تحت تاثیر قرار می دهد و معمولا فقط با افزایش سن ، بیشتر می شود.نقاط ، خوشه ها و رگه های قرمز ، صورتی ، قهوه ای و حتی بنفش روی پوست را می توان با هایپرپیگمنتیشن توصیف کرد . مناطق پوستی که تحت تاثیر هایپرپیگمنتیشن قرار می گیرند ، تیره تر از سایر نقاط پوست هستند. این تیرگی با حضور طولانی در نور آفتاب ( که باعث افزایش ملانین می شود ) و یا بروز آکنه ممکن است بیشتر هم بشود. برخی از تغییر رنگ ها با گذشت زمان ، به خودی خود از بین می روند مانند آکنه ، خال و لک روی صورت؛ اما ممکن است انواع دیگر نیاز به درمان های بیشتری داشته باشند .
اختلالات پیگمنتیشن
اختلالات پیگمنتیشن می توانند گسترده باشند و بر روی بسیاری از مناطق پوست تاثیر گذارند، و یا می توانند موضعی بوده و تنها در مناطق خاصی از پوست تاثیر گذارند. تغییرات پیگمنتیشن باعث ایجاد مشکلاتی می شود که به نام های زیر خوانده می شوند:
- دیپیگمنتیشن
- هایپوپیگمنتیشن
- هایپرپیگمنتیشن
دیپیگمنتیشن از دست دادن کامل رنگدانه است. پوست سفید است. دیپیگمنتیشن گسترده در پیسی رخ می دهد.
هایپوپیگمنتیشن مقدار غیرطبیعی کم ملانین است. پوست کمرنگ تر از رنگ طبیعی است.
هایپرپیگمنتیشن گسترده پوست در بیماری آلبینیسم رخ می دهد.
هایپوپیگمنتیشن می تواند ناشی از:
- آسیب قبلی به پوست، مانند تاول، زخم، سوختگی، قرار گرفتن در معرض یک ماده شیمیایی یا عفونت پوستی
- شرایط التهابی پوستی که شفا یافته اند (مانند درماتیت آتوپیک یا پسوریازیس)
- شرایط ارثی نادر
انواع هیپرپیگمانتاسیون
اختلال افزایش رنگدانه های پوست (هیپرپیگمانتاسیون) انواع مختلفی دارد، از جمله:
ملاسما
به باور متخصصان و تحقیقات انجام شده، ملاسما ناشی از تغییرات هورمونی است (مثلاً تغییراتی که در دوران بارداری یا بر اثر مصرف قرص های ضد بارداری ایجاد می شوند) همچنین، ممکن است نشانی از یک عارضه ی خاص باشد، (مانند «لکه های شیر قهوه» لکه های پوستی مادرزادیکه قهوه ای روشن یا تیره اند.) هیپرپیگمانتاسیون ممکن است در هر ناحیه ای از بدن ایجاد شود، اما بیشتر روی شکم و صورت ظاهر می شود.
لک های ناشی از آفتاب
لک های ناشی از آفتاب یکی از عوارض پوستی رایج هستند. به اینها لکه های کبدی یا لکه های پیری ناشی از خورشید هم می گویند. لک های خورشیدی در طی زمان، بر اثر مواجهه ی طولانی مدت و بیش از حد با آفتاب ایجاد می شوند. در حقیقت، قرار گرفتن در معرض آفتاب یکی از شایع ترین دلایل تیره شدن پوست است.ملانین پوست، انرژی اشعه ی فرابنفش خورشید را جذب می کند تا در تابش آفتاب از پوست محافظت کند. در واقع، ملانین روشی طبیعی، برای محافظت از پوست است. این فرآیند ممکن است قسمت هایی از پوست را که از قبل دچار هیپرپیگمانتاسیون بوده را نیز، تیره کند.به طور کلی، لک های خورشیی در قسمت هایی از پوست ایجاد می شود که بیشتر در معرض آفتاب هستند، مانند دست و صورت.
هیپرپیگمانتاسیون بعد از التهاب
این لک ها بر اثر آسیب یا جراحت پوستی ایجاد می شوند.
تیرگی پوست، در برخی موارد موقتی است، مانند تیرگی پوست در دوران بارداری یا هنگام استفاده از قرص های ضد بارداری. در برخی موارد، (نه همه ی موارد) لکه های پوستی را با کمک دارو یا لیزر درمان می کنند. انواع دیگر لک ها را نیز با تغییر دارو یا تغییرات هورمونی از بین می برند.تیره شدن پوست نشانه ی یک بیماری خطرناک و مرگبار نیست. با این حال، در برخی موارد نشانی از یک اختلال است که به درمان نیاز دارد.
در موارد زیر حتماً باید به فکر درمان باشید و به پزشک مراجعه کنید:
• اگر به طور همزمان، علاوه بر ابتلا به تیرگی پوست، دچار خستگی، بی اشتهایی یا افسردگی ناگهانی هستید.
• چنانچه لک های تیره در دهان یا غشاهای مخاطی شما ایجاد شده اند.
• اگر همزمان با بروز لک های تیره دچار اسهال یا یبوست هستید.