جوش کیستی می تواند در قسمت ها مختلف بدن ایجاد شود. دلیل اصلی این کیست ها می تواند ناشی از ترکیبی از باکتری ها، روغن و سلول های پوستی مرده باشد که در منافذ شما گرفتار شده اند.جوش کیستی (cystic acne) جدی ترین نوع آکنه محسوب می شود. این جوش زمانی که کیست در اعماق پوست شما شکل می گیرد. بنابراین از بین بردن جای جوش صورت آن هم از نوع کیستی می تواند بسیار دشوار باشد.
علت جوش کیستی
تعیین علت بروز جوش های کیستی شامل بررسی عوامل متعددی می شود که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ژنتیک و عوامل وراثتی
- سبک زندگی
- رژیم غذایی
- تغییرات هورمونی ناشی از برخی دوره های زندگی
در حالی که عوامل بسیاری در بروز جوش کیستی نقش دارند اما تعیین علت دقیق این ضایعات پوستی می تواند دشوار باشد. البته، این به معنای غیر قابل درمان بودن جوش ها نمی باشد. افراد با مراجعه به متخصص پوست و مو می توانند بهترین روش درمان جوش های خود را پیدا کنند.
جوشهای کیستی چانه
جوشهای کیستی معمولاً در قسمت های چانه و فک رخ می دهد و این قسمت ها رایج ترین مکان برای نوع جوش ، بالاخص در بزرگسالان، است.آکنه های کیستی چانه غالباً در اثر نوسانات هورمون ها ایجاد می شوند و این به معنای اختلال در سیستم غدد درون ریز شما است. این جوش ها معمولاً در نتیجه آندروژن های اضافی است که غده های روغنی را بیش از حد فعال می کنند و منافذ پوست را می بندند. این عدم تعادل هورمون همچنین می تواند مربوط به رژیم غذایی باشد. به رژیم غذایی خود نگاهی بیندازید و ببینید آیا کاهش مصرف قند ، نان سفید ، غذاهای فرآوری شده و لبنیات به بهبود جوش های کیستی شما کمک می کنند یا نه.
درمان جوشهای کیستی چانه
برای جلوگیری و درمان جوشهای کیستیک در چانه می توانید راهکارهای زیر را امتحان کنید:
- رژیم خود را دوباره ارزیابی کنید و مصرف غذاهای فرآوری شده یا لبنیات را کاهش دهید.
- از لمس صورت و چانه خود پرهیز کنید (مثلا دست خود را زیر چانه خود نگذارید)
- تلفن همراه خود را تمیز نگه دارید تا هنگام مکالمه باکتری بیشتری به چانه خود منتقل نکنید.
- مارک های مواد غذایی را بررسی کنید و ببینید آیا این برندها هورمون هایی به غذاهای مصرفی شما اضافه می کنند یا خیر؟
- فعالیتها و ورزشهایی که استرس شما را کاهش می دهد انجام دهید و بیشتر بخوابید.
- برای کمک به درمان جوش های شدید کیستی در شانه به یک متخصص پوست مراجعه کنید.
علائم جوش کیستی
جدا از این که این نوع از جوش جدی ترین نوع جوش محسوب می شود، جوش کیستی اندازه بیش از حد بزرگی نیز دارد. همچنین این جوش عمق بیشتری نسبت به باقی انواع جوش دارد. به نظر می رسد تمام انواع دیگر جوش روی سطح پوست قرار دارند.
جوش کیستی اغلب شبیه دمل های پوستی به نظر می رسند. سایر خصوصیات جوش کیستی عبارتند از:
- کیست پر چرک بزرگ
- برجستگی بزرگ سفید
- قرمزی
- لمس حساس یا دردناک
جوش کیستی شاید بیشتر بر روی چهره فرد قابل تشخیص باشد، اما در سینه، کمر، گردن، پشت و بازوها نیز رایج است. جوش کیستی حتی ممکن است روی سر، شانه ها و پشت گوش ها ایجاد شود.
رتینوئید موضعی مصرف کنید .
رتینوئیدهای موضعی می توانند منافذ مسدود شده پوست را باز کنند و به داروهای دیگر اجازه ورود و جنگیدن با باکتری های عامل جوش را بدهند .بیشتر کرم های رتینوئید نیاز به نسخه پزشک دارند ، هرچند به صورت بدون نسخه نیز در دسترس هستند ، اما نوع بدون نسخه آن ضعیف بوده و به اندازه نوع تجویزی قوی و مؤثر نیستند .رتینویئدها معمولاً برای جوش های متوسط تا شدید ، زمانی که دیگر درمان ها مؤثر نباشند ، تجویز می شود .رتینوئیدهای موضعی ممکن است در اول مصرف باعث بدتر شدن جوش شوند ، بنابراین ممکن است نیاز به چند هفته استفاده داشته باشند تا نتایج آن قابل مشاهده باشد .
عوارض جانبی رتینوئید :
- افزایش حساسیت به نور
- قرمزی پوست
- خشکی پوست
- پوست اندازی
رتینوئید ممکن است دارای عوارض جدی باشد ، به همین دلیل فقط برای بدترین جوش های کیستیک استفاده می شود ، زیرا داروی بسیار قوی ای است .
عوارض جانبی :
- افسردگی
- نقص مادرزادی
- سقط جنین
- ناشنوایی
- بیماری روده