آکنه پوست سر، مثل جوش یا کورک در پوست پشت سر به نظر می رسند این جوش ها می توانند خارش ناک و درد آور باشند و درست مانند سایر جوش ها در نقاط مختلف بدن، آکنه پوست سر به دلیل پر شدن منافذ یا فولیکول مو به وسیله ی سلول های مرده پوست یا سبوم که روغنی طبیعی است ،که پوست برای نرم نگه داشتن خودش استفاده می کند، به وجود می آید.جوش در پوست سر نسبت به سایر نقاط بدن ، کمتر رایج است ولی ممکن است موجب دردسر شود ؛ منافذ بسته شده، اغلب باعث ایجاد کورک یا جوش روی پوست سر می شوند.
در سنین مدرسه و سربازی ممکن است دلیل خارش سر و بروز جوش در کف سر، شپش باشد. در این شرایط با معاینه می توان تخم شپش را مشاهده و از شامپوی پرمترین برای 2 نوبت به فاصله یک هفته استفاده کرد. بعد از زدن شامپو به سر باید 20 دقیقه به آن استراحت داد تا اثر کند و بعد موها را آب کشید. در ضمن تمام افراد خانواده نیز باید همزمان از این شامپو برای دو نوبت استفاده کنند زیرا احتمال انتقال شپش به دیگران وجود دارد.
در سنین بعد از بلوغ تا 40 سالگی، جوش ها در افرادی که زمینه ابتلا به آکنه را دارند، ممکن است غیر از ناحیه صورت، کمر، سینه و سر را هم درگیر کند. در این گروه از افراد مصرف کپسول ایزوترتینویین کنترل کننده است. 70 درصد افرادی که جوش می زنند بعد از مصرف این دارو بهبود می یابند و در 30 درصد افراد لازم است درمان ها ادامه دار باشد. در صورت غفلت این احتمال وجود دارد که جوش باعث ریزش دائمی موهای ناحیه و کچلی دائمی شود.جوش کف سر ممکن است به دلیل مسدود شدن مجاری چربی ساز بروز کند و گاهی زمینه ژنتیکی دارد و باید در مورد علت بروز آن با متخصص پوست مشورت کنید.
انواع آکنه سر
آکنه روی پوست سر، یا فولیکولیت پوست سر، بیشتر در امتداد خط مو یا پشت سر دیده می شود. این شرایط می تواند جوش های ریز و خارش دار در کف سر ایجاد کند. گاهی این جوش ها نیز زخم و پوسته پوسته می شوند.
جوش های روی پوست سر ممکن است:
- اکنه خفیف، شامل جوش های سرسیاه و جوش های سر سفید باشد.
- آکنه متوسط، شامل پاپول ها و جوش های پوستی است که در سطح پوست ظاهر می شوند.
- آکنه شدید، شامل گره ها و کیست هایی است که در زیر پوست قرار دارند.
آکنه های شدید پوست سر (آکنه نکروتیکا و تجزیه سلولیت) می تواند پوسته های سیاه شده ایجاد کند و باعث ایجاد جای زخم دائمی می شود. بروز آکنه سر به طور مداوم می تواند، باعث ریزش مو (ریزش مو تکه ای) یا درد شدید پوست سر شود، در این صورت باید به پزشک مراجعه کنید.
همچنیبن می توانید با استفاده از برخی محصولات بدون نسخه (OTC)، جوش های کف سر خود را درمان کنید. اما اگر جوش طولانی مدت باقی بماند می توان شک به وجود مشکل دیگری ببرید و باید به پزشک مراجعه کنید.
برخی جوش ها در ناحیه کف سر زمینه میکروبی دارند و گاهی به درمان مقاوم می شوند. برای درمان می توان از شامپوهای ضدچربی حاوی ماده موثر زینک پریتیون، کتوکونازول و سلنیوم سولفاید به نوبت استفاده کرد. این شامپوها خواص دارویی دارند و برحسب نیاز باید زیرنظر متخصص مصرف شوند. مصرف یک نوع شامپو به طور مداوم سبب مقاوم شدن عوامل میکروبی به دارو می شود. افرادی که زمینه اگزما دارند و در فصل بهار دچار آب ریزش و... می شوند می توانند از داروهای ضدحساسیت برای درمان جوش سر هم استفاده کنند و شامپوی کرمی مصرف کنند تا پوست سر خشک نشود. افرادی که جوش کف سر یا ضایعات مشابه دارند، باید با آب ولرم حمام کنند و تا جای ممکن کمتر از سشوار استفاده کنند و هنگام خروج از منزل نیز ترجیحا کلاه بگذارند.
پیشگیری از بروز جوش و لک روی پوست سر
نظافت پوست سر نقش خیلی مهمی در جلوگیری از بسته شدن منافذ ایجاد کند. یک قانون کلی خوب این است، که هر زمان که احساس می کنید مو چرب است و بعد از هر تمرین سر را بشویید؛ برای درمان جوش پوست سر و پیش گیری از عود کردن های احتمالی، این کارها را امتحان کنید:
- پوشیدن کلاه های گشادتر به منظور تنفس پوست سر
- شسشتن مو سریع بعد از ورزش
- استفاده از محصولات مویی طبیعی و غیر حساسیت زا
- عدم استفاده زیاد از محصولات مویی مانند اسپری مو و ژل
- دریافت میزان کافی ویتامین A ،D و E برای داشتن پوست سالم
- یادداشت برداری از غذایی که در طول روز خورده می شود، برای اینکه متوجه شویم غذاهای خاصی باعث عود کردن بیماری می شود یا خیر. (اگر غذا به عنوان یک عامل شناخته شده باشد)
- در یک سری افراد نشستن مو به میزان کافی ،موجب بروز جوش پوست سر می شود
برای دیگر افراد، شستشوی بیش از حد، ممکن است موجب این شود که سبوم پوست از بین برود که احتمال دارد آلوگی های دیگر را افزایش دهد. برای فهمیدن بهترین روتین مراقبت از مو با یک متخصص امراض پوستی مشورت کنید.