یکی از مشکلات مرتبط با سلامتی که معمولا نادیده گرفته می شود، کمبود منیزیم در بدن است. خوشبختانه کمبود منیزیم نشانه هایی دارد که با دیدن آن ها می توانید فورا برای جبران کمبود بدن اقدام کنید. در ادامه با ما همراه باشید و مهم ترین نشانه های کمبود منیزیم را بخوانید.
دلایل کمبود منیزم در بدن
امروزه همه ما سبک زندگی پرمشغله و اغلب گیج کننده ای داریم، از این رو بدن مان هنگام دست و پنجه نرم کردن با فشار های روحی و جسمی ذخیره اش را مصرف می کند. ما این ماده معدنی انرژی زا را سریعتر ازآنکه بتوانیم دریافت کنیم، مصرف می کنیم – و باید روزانه میزان ۵۰۰-۱۰۰۰ میلی گرم منیزیم دریافت کنیم. لیست طولانی علائم کمبود منیزیم شامل انقباضات صورت، لخته های خونی، گرفتگی پا، میگرن، اضطراب، زودرنجی، افسردگی، بیماری های قلبی، قند خون ناپایدار، خستگی مزمن، پوکی استخوان و بیخوابی است و فقط به این ها محدود نمی شود.
دریافت مقدار کافی منیزیم حتی می تواند به بهبود آلزایمر کمک کند، این نظریه بر پایه ی توانایی منیزیم در بهبود میزان دریافت اکسیژن در مغز است. همچنین پس از آنکه مطالعات سطوح پایین منیزیم را در مغز افراد مبتلا به پارکینسون نشان داد، تصور می شود که با تشنج های بیماری پارکنیسون هم در ارتباط باشد.
به علاوه کمبود منیزیم با بیماری های مزمن نظیر دیابت نوع دوم و سندروم های متابولیک درارتباط است. یعنی فقر منیزیم باعث تولید بیش از حد انسولین شده و سپس این گلوکز اضافه وارد سلول ها میشود و التهاب ایجاد میکند. توقف این روند بسیار دشوار است.
به همین خاطر است که اکیدا به شما توصیه می کنیم امروز منیزیم را در فهرست غذای خود قرار دهید. منابع غذایی سرشار از منیزیم در سبزیجات برگدار سبز (اسفناج و کلم کیل)، ماهی، آووکادو، شکلات تلخ، غلات سبوسدار، حبوبات، آجیل و بسیاری از تخم ها ( چیا، کتان، آفتابگردان، کدو تنبل و ارزن و تعدادی دیگر) جای دارند.
منابع غذایی منیزیم
- بادام
- دانه های کنجد
- دانه های آفتابگردان
- دانه های کدو تنبل
- انجیر
- لیمو
- سیب
- سبزیجات برگدار تیره
- کرفس
- برنج قهوه ای
- اسفناج
- آووکادو
- جوانه یونجه
عوارض کمبود منیزیم
اگر نشانه های زیر را مشاهده می کنید ممکن است کمبود منیزیم داشته باشید. در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید تا زیر نظر پزشک رژیم غذایی سالمی را شروع کنید و اگر نیاز است مکمل مصرف کنید.
اختلالات مربوط به سلامت روان
اختلالات سلامت روان یکی دیگر از پیامدهای احتمالی کمبود منیزیم است.این اختلالات شامل بی علاقگی است که با بی حسی ذهنی یا نداشتن احساسات مشخص می شود. کمبود شدید حتی ممکن است منجر به هذیان و کما شود. علاوه بر این، تحقیقات متعددی، سطح پایین منیزیم را با افزایش خطر افسردگی مرتبط می دانند.دانشمندان همچنین حدس زده اند که کمبود منیزیم ممکن است باعث ایجاد اضطراب شود اما شواهد مستقیمی در دست نیست.یک تحقیق نشان داده است که مکمل های منیزیم ممکن است برای گروهی از افراد مبتلا به اختلالات اضطرابی مفید باشد اما کیفیت شواهد، هنوز ضعیف است. قبل از اینکه بتوان به نتیجه ای رسید باید تحقیقاتی با کیفیت بالاتر روی این موضوع انجام شود.به طور خلاصه به نظر می رسد که کمبود منیزیم ممکن است باعث اختلال عملکرد عصبی و باعث ایجاد اختلالات سلامت روان در برخی افراد شود.
پوکی استخوان
پوکی استخوان یک اختلال است که با ضعف استخوان ها و افزایش خطر شکستگی استخوان مشخص می شود.عوامل متعدد زیر بر افزایش خطر ابتلا به پوکی استخوان تأثیر می گذارد.
- سن بالا
- ورزش نکردن
- مصرف ناکافی ویتامین D و K
جالب اینجاست که کمبود منیزیم نیز یک عامل خطر برای پوکی استخوان است. این کمبود ممکن است به طور مستقیم استخوان ها را تضعیف کند اما سطح کلسیم خون را که اصلی ترین سازه ی استخوان است، کاهش می دهد.مطالعات انجام شده روی موش ها تأیید می کند که کاهش منیزیم در رژیم غذایی باعث کاهش توده ی استخوانی می شود. اگرچه چنین آزمایش هایی درباره ی انسان ها انجام نشده است اما مطالعات نشان می دهد که مصرف کم منیزیم با تراکم معدنی کمتر استخوان ارتباط دارد.
خستگی و ضعف عضلانی
خستگی که می تواند شامل خستگی یا ضعف جسمی یا روحی باشد، یکی دیگر از علائم کمبود منیزیم است.البته فراموش نکنید که هر کسی گهگاه خسته می شود. به طور معمول، احساس خستگی یعنی شما نیاز به استراحت دارید. با این حال، خستگی شدید یا مداوم ممکن است نشانه ی یک مشکل اساسی در بدن باشد. ازآنجاکه خستگی یک علامت غیراختصاصی است، تشخیص علت اصلی آن غیرممکن است، مگر اینکه با علائم دیگری همراه باشد.
یکی دیگر از علائم خاص کمبود منیزیم، ضعف عضلانی است که به آن میاستنی نیز گفته می شود. دانشمندان معتقدند این ضعف در اثر از دست دادن پتاسیم در سلول های ماهیچه ای ایجاد می شود؛ وضعیتی که با کمبود منیزیم در ارتباط است. بنابراین کمبود منیزیم یکی از دلایل احتمالی خستگی یا ضعف است.
فشار خون بالا
مطالعات انجام شده روی حیوانات نشان می دهد که کمبود منیزیم ممکن است فشار خون را افزایش دهد که یک عامل خطر قوی برای بیماری های قلبی است. در حالی که شواهد مستقیمی در انسان ها وجود ندارد، چندین مطالعه نشان داده است که سطح پایین منیزیم یا رژیم غذایی ضعیف ممکن است فشار خون را افزایش دهد.محققان در چندین بررسی به این نتیجه رسیده اند که مکمل منیزیم ممکن است فشار خون را کاهش دهد؛ به ویژه در بزرگسالان مبتلا به فشار خون بالا. به بیان ساده، کمبود منیزیم ممکن است فشار خون را افزایش دهد که به نوبه خود خطر بیماری های قلبی را افزایش می دهد. با این وجود، قبل از اینکه نقش آن کاملاً مشخص شود، مطالعات بیشتری لازم است.
آسم
گاهی اوقات کمبود منیزیم در افراد مبتلا به آسم شدید مشاهده می شود. علاوه بر این، میزان منیزیم در افراد مبتلا به آسم کمتر از افرادی است که به این بیماری مبتلا نیستند. محققان معتقدند کمبود منیزیم ممکن است باعث تجمع کلسیم در عضلات پوشاننده مجاری هوایی ریه ها شود. این امر باعث تنگ شدن مجاری تنفسی می شود و تنفس را دشوارتر می کند.جالب است بدانید که گاهی اوقات به افراد مبتلا به آسم شدید، اسپری تنفسی حاوی سولفات منیزیم داده می شود تا به آرامش و باز کردن مجاری تنفسی کمک کند. برای کسانی که علائم تهدید کننده ی زندگی دارند، تزریق روش بهتری برای درمان است.با این حال شواهد مبنی بر اثربخشی مکمل های منیزیم در افراد مبتلا به آسم، متناقض است و برای اثبات آن، تحقیقات بیشتری باید انجام شود. به طور خلاصه دانشمندان معتقدند آسم شدید ممکن است علامت کمبود منیزیم در برخی افراد باشد اما برای بررسی نقش آن به مطالعات بیشتری نیاز است.
ضربان قلب نامنظم
آریتمی قلب یا نامنظم بودن ضربان قلب یکی از جدی ترین علائم کمبود منیزیم است. علائم آریتمی در اکثر مواقع خفیف است و اغلب، هیچ علامتی ندارد. با این حال در برخی افراد ممکن است باعث تپش قلب شود که مکث بین ضربان قلب است و سایر علائم احتمالی آریتمی:
- سبکی سر
- تنگی نفس
- درد قفسه سینه
- غش کردن
در شدیدترین حالت، آریتمی ممکن است خطر سکته مغزی یا نارسایی قلبی را افزایش دهد.دانشمندان معتقدند که عدم تعادل سطح پتاسیم در داخل و خارج از سلول های عضله ی قلب می تواند عامل این مشکل باشد. این عدم تعادل ناشی از کمبود منیزیم است. برخی از افراد مبتلا به نارسایی قلب و آریتمی، سطح منیزیم کمتری نسبت به افرادی که این بیماری را ندارند، نشان داده اند. در افرادی که تزریق منیزیم انجام می دهند عملکرد قلب آن ها به میزان چشمگیری بهبود پیدا می کند. مکمل منیزیم همچنین ممکن است به کاهش علائم در برخی از افراد مبتلا به آریتمی کمک کند.
کاهش شنوایی و شنیدن صدای زنگ در گوش
مطالعات نشان داده سطوح کافی منیزیم منجر به مبارزه با رادیکال های آزادی می شود که علت کاهش شنوایی هستند. در واقع کمبود منیزیم یکی از علل اصلی کاهش شنوایی و شنیدن صدای زنگ ثابت در گوش است.
سنگ کلیه
بسیاری از مردم بر این باورند که سنگ کلیه به علت انباشت کلسیم در کلیه ها ایجاد می شود در حالیکه کمبود منیزیم عامل اصلی سنگ کلیه است. منیزیم مانع تشکیل سنگ های کلیوی از طریق مهار اتصال کلسیم با اگزالات می شود؛ دو ترکیبی که عامل سنگ کلیه هستند. در واقع مصرف منیزیم کافی، راهی برای پیشگیری از سنگ کلیه است.