مهمترین ترکیبات موجود در روغن جگر ماهی
از جمله ترکیبات مهم روغن جگر ماهی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- وجود اسید های چرب امگا ۳ و امگا ۶
- ویتامین هایی مانند ویتامین E,A,D
- آنتی اکسیدان ها
خواص روغن جگر ماهی
روغن جگر ماهی نوعی مکمل روغن ماهی است. مانند روغن ماهی معمولی ، از نظر اسیدهای چرب امگا 3 بسیار زیاد است ، که به بسیاری از مزایای سلامتی ، از جمله کاهش التهاب و کاهش فشار خون مرتبط است. روغن جگر ماهی حاوی اسید های چرب بسیار کمیابی مانند امگا سه و امگا ۶ است که به سلامت هر چه بیشتر اندام های بدن کمک می کند. در این مقاله درباره خواص روغن جگر ماهی برای پیشگیری و درمان بیماری ها مطالبی شرح داده شده است.
وجود اسید های چرب در روغن جگر ماهی
اسید های چرب امگا ۳ و امگا ۶ برای بسیاری از اندام های بدن مفید است. از جمله خواص آن می توان به سلامت قلب، بهبود عملکرد دستگاه گوارش، تقویت مفاصل و استخوان ها و نیز سلامت مغز اشاره کرد. همچنین اسید های چرب امگا ۳ خاصیت ضد التهابی داشته و از رشد و تکثیر عواملی که منجر به انعقاد پلاکت ها و انقباض عروق می شوند جلوگیری به عمل می آورد. وجود اسید چرب می تواند به سلامت پوست و مو کمک ویژه ای کند.
پیشگیری و درمان سرطان با روغن جگر ماهی
وجود آنتی اکسیدان های قوی در روغن جگر ماهی از افزایش رادیکال های آزاد در بدن جلوگیری به عمل می آورد و در نتیجه برای پیشگیری و درمان سرطان و دیگر بیماری ها مفید است. سطوح بالای ویتامین D که از طریق قرار گرفتن در معرض نور خورشید و مصرف مکمل مناسب به دست می آید با کاهش خطر ابتلا به سرطان همراه است.
افزایش انرژی و قدرت بدن با روغن جگر ماهی
افرادی که از روغن ماهی و امگا ۳ به طور منظم و روزانه استفاده می کنند، این چربی ها را به راحتی در طول فعالیت های روزانه و تمرینات ورزشی می سوزانند و در نتیجه گیلوکوژن برای فعالیت های سخت بعدی ذخیره می شود. در اثر این فرآیند، قدرت بدنی فرد افزایش پیدا کرده و زمان بیشتری را می تواند صرف فعالیت کند. امگا ۳ موجود در روغن ماهی باعث تولید بیشتر پروستاگلاندین می شود. این ماده، مکملی مفید از اسید های چرب بوده که سیستم ایمنی بدن را تقویت و از بدن در برابر عفونت ها محافظت می کند.
کاهش وزن و لاغری با روغن جگر ماهی
بررسی ها نشان می دهد که مصرف اسید های چرب امگا سه توانایی بدن برای سوزاندن چربی را افزایش می دهد. همچنین بر اساس این تحقیقات مصرف روزانه روغن ماهی باعث کاهش میزان اشتها شده و حس سیری را در فرد به وجود می آورد. روغن جگر ماهی، چربی را به انرژی تبدیل کرده و مانع از ذخیره شدن چربی در بدن می شوند. البته باید توجه شود که روغن ماهی کالری بسیار بالایی دارد.
رفع شوره سر با روغن جگر ماهی
ممکن است راحت شدن از دست شوره سر کاری نسبتا رایج و راحت باشد. اما، بسیاری نمی دانند شوره به جای آنکه مشکل مربوط به مو باشد مشکل مربوط به پوست سر است. DHA و EPA موجود در روغن ماهی برای درمان شوره موثر است. استفاده از روغن ماهی در درمان مشکلات پوستی از جمله خارش، قرمزی پوست، اگزما و پسوریازیس مفید است. برخی پژوهشگران معتقدند که مصرف منظم قرص روغن ماهی، رطوبت پوست را تنظیم و از آفتاب سوختگی جلوگیری می نماید.
شفاف نمودن پوست با روغن جگر ماهی
اسید چرب موجود در روغن ماهی برای مرطوب کردن پوست و سالم تر و جوان تر به نظر رسیدن آن مفید است. چین و چروک ها یکی از علائمی هستند که دژنراسیون سلول های پوستی را نشان می دهند. امگا 3 همچنین قادر است به عنوان یک عامل ضد پیری عمل نماید که می تواند از شکل گیری سلول های پیری که می توانند باعث چین و چروک شوند جلوگیری کند. مصرف امگا 3 که در روغن کبد ماهی به وفور یافت می شود، از کاهش کلاژن به واسطه تابش اشعه فرابنفش خورشید به پوست پیشگیری می کند. این نوع چربی ها، نه تنها جلوی نمایان شدن چین و چروک های پوستی را می گیرند، بلکه به افزایش خاصیت ارتجاعی پوست کمک می نمایند.
تقویت رشد مو با روغن جگر ماهی
برای اینکه موها زیبا به نظر برسند، نیاز به مراقبت های اضافی دارند. امگا 3 موجود در روغن کبد ماهی برای تحریک رشد مو و جلوگیری از ریزش آن مفید است. این ماده برای فولیکول های مو جهت قوی تر ساختن رشد مو به عنوان یک ماده مغذی عمل می نماید. به علاوه، اگر امگا 3 ماهی را به جای مکمل استفاده می کنید، پروتئین بسیار زیاد موجود در ماهی برای براق کردن موهای تان مفید خواهد بود. تخم مرغ، عسل و عصاره های گیاهی را می توان با روغن ماهی به ماسک مو اضافه نمود. پس از ترکیب این مواد برای تقویت اثر درمانی، موها را باید در یک بسته پلاستیکی پیچیده یا روی یک کلاه مخصوص قرار دهید و سر خودرا با حوله در بالا بپیچانید.
سایر خواص جگر روغن ماهی
- پیشگیری از ابتلا به بیماری های افسردگی، اسکیزوفرنی و بیماری هایی که مانع از رشد و تکامل مغزی می شوند
- مفید برای زنان تقریبا دوران یائسگی به دلیل ایجاد تراکم و تعادل در کلسیم
- پیشگیری از ابتلا به بیماری های چشمی مانند خشکی چشم و ماکولار
- کنترل استرس فاقد پرخوری
- جلوگیری از ابتلا به سرطان پروستات، سرطان سینه و سرطان روده بزرگ
- تنظیم کلسترول خون، فشار خون و ضربان قلب
- مقابله با آسم
- کمک به درمان بیماری هایی همچون هپاتیت و ایدز
- کمک به تولید کلاژن و رفع مشکلات پوستی و در نتیجه جوانسازی و زیبایی پوست
- کمک به رشد و سلامت مو ها
- پیشگیری از بروز التهابات عوارض ناشی از دیابت
- پیشگیری از پوکی استخوان و نیز تقویت استان استخوان ها
- روغن جگر ماهی از به وجود آمدن ممانعت از ایجاد سفتی و تنگی در عروق
- تنظیم دستگاه گوارش و کمک به بهبود یبوست و سندروم روده تحریک پذیر
- بهبود نوسانات اختلالات خلقی و کاهش افسردگی و پرخاشگری
- بهبود التهابات و آرتریت در مفاصل
- پیشگیری از ابتلا به چاقی
- کاهش خطر ابتلا به از دست دادن حافظه، زوال عقل و آلزایمر
رفع مشکلات پوستی مانند جوش، آکنه و چروک و همچنین کمک به بهبود بافت مو و ناخن ها
مضرات روغن جگر ماهی
یکی از مضرات روغن جگر ماهی اینست که روغن کبد ماهی دارای ویتامین های A و D به مقدار زیاد و مواد مضری مثل جیوه و آفت کش می باشد که برای بدن مضر است. درست است که ویتامین Aو D برای سلامتی مفید است. ولی در حد تعادل . این ویتامین ها در روغن جگر ماهی بسیار زیاد است و ممکن است به بدن ضرر برساند.
ویتامین D مضر در روغن جگر ماهی
طبق آمار بدست امده مقدار مورد نیاز ویتامین D برای افراد کمتر از 50 سال سن و کودکان، 200 واحد در روز ، برای مردان بالای 50 سال، 400 واحد در روز و برای زنان بالای 50 سال، 600 واحد در روز می باشد. ولی باید بدانید که در هر قاشق مرباخوری روغن جگر ماهی ، 4000 تا 5000 واحد ویتامین D وجود دارد که خیلی بیشتر از نیاز روزانه ماست.
ویتامین A مضر در روغن جگر ماهی
همچنین طبق امار بدست امده بیشترین حد مجاز مصرفی ویتامین A ، برای یک مرد 25 ساله 10000 واحد بین المللی است. خانم ها باید کمتر از نصف این مقدار را مصرف کنند. خانم های باردار نباید مکمل های حاوی ویتامین A را مصرف کنند، زیرا خطر بروز نقایص مادرزادی در نوزاد وجود دارد. بطور کلی باید بگوییم به جای اینکه روغن جگر ماهی مصرف کنید ، سعی کنید از روغن ماهی استفاده کنید . چون فواید بیشتر و خطرات کمتری دارد. همچنین میتوانید مصرف تخم کتان را در وعده های خود بگنجانید تا میزان کافی امگا – 3 به بدن شما برسد.