برای غلبه بر افسردگی، روش های مختلفی توسط متخصصان ارائه شده است. اما اهمیت و سالم تر بودن گیاهان دارویی، همواره آن ها را به عنوان کاندیداهایی مناسب برای درمان افسردگی مطرح کرده است.
درمان افسردگی با گیاهان دارویی
در روند درمان افسردگی، استفاده از رژیم غذایی که ترشح سروتونین را در بدن افزایش می دهد، به بهبودی هرچه بهتر کمک کرده و فرایند درمان را تسریع نماید. از همین رو مصرف برخی گیاهان دارویی توصیه می شود.
درمان افسردگی با گیاه اسطوخدوس
گیاه اسطوخدوس یکی از شناخته شده ترین گیاهان دارویی در زمینه تمدد اعصاب و بهبود شرایط خلقی است. این گیاه که در زبان انگلیسی به لاوندر معروف است، به صورت دمنوش، اسپری، لوسیون و حتی در عطرها مورد استفاده قرار می گیرد. مصرف این گیاه با کاهش احساس تنش و بهبود مشکلات خواب می تواند در روند بهبود افسردگی در کنار داروها و روان درمانی نقش مفیدی داشته باشد.
درمان افسردگی با گل راعی
احتمالا بهترین داروی گیاهی شناخته شده برای درمان افسردگی با گیاهان دارویی، گل راعی است. این گیاه ابتدا در آلمان برای افسردگی ملایم تا متوسط مورد استفاده قرار گرفته بود و به عنوان یک ضدافسردگی موثر، به خوبی تایید شده است و اثربخشی آن به خوبی داروهای تجویز شده برای ضدافسردگی می باشد و در عین حال عوارض جانبی کمتری دارد.گل راعی ممکن است به درمان اشکال ملایم تر افسردگی کمک کند، اگرچه اثرات آن به طور قطع، تایید نشده اند. یک تحقیق علمی در سال 2008 که روی 29 مطالعه در مورد گل راعی انجام شده بود، به این نتیجه دست پیدا کرده است که این گیاه برای درمان افسردگی ملایم تا متوسط، دارای اثربخشی معادل با دارو های ضدافسردگی است و عوارض جانبی کمتری نسبت به آن ها دارد.دوز تجویزی گل راعی، 450 میلی گرم به مقدار دو بار در روز است. بهتر است که چند روز اول، با نیمی از این دز کار را آغاز کنیم و سپس آن را به 450 میلی گرم افزایش دهیم. گل راعی برای اینکه کاملا اثر خودش را نشان دهد نیاز به 4 هفته زمان دارد و ریسک های اصلی آن شامل تداخل با سایر داروها و مکمل-ها می باشد. اگر شما داروهای دیگری مصرف می کنید باید توسط پزشک، به دقت تحت کنترل باشید تا اطمینان ایجاد شود که هیچ عارضه ی جانبی سمی وجود ندارد.گل راعی، قدرت قرص های پیش گیری از بارداری را کاهش می دهد. آن همچنین می تواند قدرت هورمون درمانی را نیز کاهش دهد. مهم است یادآور شویم که گل راعی، با داروهای زیادی تداخل دارد. این امر به ویژه برای رقیق کننده های خون، قرص های پیش گیری از بارداری، و داروهای شیمی درمانی صادق است. همیشه قبل از آغاز مصرف این داروی گیاهی با پزشک خود مشورت کنید.
درمان افسردگی با کاوا (نوعی درخت فلفل جزایر پلینزی)
قرن هاست که ریشه ی کاوا به عنوان یک نوع چای در جزایر پلینزی مورد استفاده قرار می گیرد و مردم این جزایر از آن به عنوان یک گزینه دارویی برای درمان افسردگی با داروهای گیاهی استفاده می کنند. این گیاه اعتیاد آور نیست و مشخص شده است که در درمان اختلال اضطراب عمومی موثر است. کاوا، احساسی مشابه الکل دارد – آرام بخش و کاهش دهنده ی اضطراب – اما هیچ عارضه ی اعتیادآوری ندارد. برخی مطالعات که در طی یک دهه ی قبل انجام شده اند، نشان داده اند که کاوا موجب ایجاد سمیت کبدی می شود اما این مطالعات از بخش های نادرستی از گیاه کاوا استفاده کرده بودند و این امکان وجود دارد که مکمل های استفاده شده، آلوده بوده باشند.در چندین تحقیق مشخص شده است که کاوا در درمان اضطراب، اثر مشابهی با والیوم دارد. 300 میلی گرم یک بار در روز موجب کاهش اضطراب می شود و عملکرد شناختی را نیز بهبود می دهد. این گیاه بهتر از داروهایی مانند والیوم است که به اضطراب کمک می کنند، اما عملکرد شناختی را کاهش می دهند. کاوا نباید به مدت بیشتر از 4 هفته مصرف شود و اگر مبتلا به هپاتیت یا سایر مشکلات کبدی هستید نیز باید از مصرف آن اجتناب کنید.
درمان افسردگی با سنبل الطیب
ریشه سنبل الطیب یکی از گیاهان دارویی بسیار مفید برای بهبود بی خوابی و کاهش احساس افسردگی است. آنچه در مصرف سنبل الطیب باید حتما مورد توجه قرار بگیرد، این است که هرگز این دارو را هم زمان با داروهای خواب آور و داروهای ضد افسردگی مصرف نکنید. چرا که این گیاه می تواند عوارض جانبی داروها را تشدید کرده و باعث تغییراتی در هشیاری شود.
درمان افسردگی با جنسینگ
جنسینگ یکی دیگر از رایج ترین گیاهان دارویی است که استفاده از آن برای بهبود افسردگی توصیه می شود. این دارو با بهبود وضعیت خواب، کاهش استرس و بهبود عملکرد ذهنی می تواند علائم افسردگی را کاهش دهد. این گیاه دارویی علاوه بر اثرات مثبتی که بر سلامت روان دارد سیستم ایمنی انسان را نیز تقویت کرده و می تواند در بهبود مشکلاتی نظیر قند خون، مشکلات جنسی و چاقی نیز موثر باشد.
درمان افسردگی با بابونه
دمنوش بابونه یکی دیگر از گیاهانی است که می تواند در بهبود وضعیت روحی انسان کمک کننده باشد. بررسی ها نشان می دهند مصرف این گیاه دارویی در بسیاری از موارد با رفع مشکلات خواب، بهبود وضعیت خلقی، کاهش اضطراب و ارتقای عملکرد جنسی رابطه دارد و در نتیجه می تواند به عنوان یک گزینه مکمل در برنامه درمان افسردگی قرار بگیرد.
درمان افسردگی با آویشن
آویشن به دلیل داشتن مقادیر قابل توجهی تریپتوفان می تواند منبع خوبی برای ترشح بیشتر سروتونین در بدن باشد. از آنجایی که سطوح پایین سروتونین با علائم افسردگی همبستگی دارد، مصرف هرگونه دارو و مواد غذایی که بتواند این ماده را در بدن بالا ببرد در درمان مشکلات روانشناختی ناشی از افسردگی اثر گذار خواهد بود.
درمان افسردگی با زعفران معجزه ای جایگزین دارو
زعفران با طعم و عطرش در سفره بسیاری از ایرانیان استفاده می شود. اما کمتر ایرانی شاید از اثرات درمانی آن نیز خبر داشته باشد. زعفران با تاثیر بر انتقال دهنده های عصبی مثل سروتونین؛ نوراپی نفرین و دوپامین می تواند به عنوان دارو برای درمان اختلالات افسردگی، اضطراب و حتی اختلال خواب موثر باشد. بدون آن که عوارض نامطلوب داروها را داشته باشد. شما می توانید از زعفران در نوشیدنی ها (شربت، چای، قهوه و...)، شیرینی ها، خورشت ها، کباب و یا به هر شکلی که تمایل دارید استفاده کنید و از آثار مطلوب آن بهره مند شوید.
درمان افسردگی با رزماری
رزماری یکی از گیاهانی است که برگ های آن به عنوان یک ادویه برای طعم دادن به مواد غذایی نظیر گوشت یا سیب زمینی مورد استفاده قرار می گیرد. بررسی ها نشان می دهد که استفاده منظم از این ماده می تواند اثرات ضد افسردگی داشته باشد و در بهبود خلق و خو اثر مثبتی بگذارد.
آشواگاندا (جنسینگ هندی)
آشواگاندا، که گاهی اوقات تحت عنوان جیسینگ هندی نیز شناخته می شود، گیاهی است که در پزشکی سنتی هند به عنوان یگ انتخاب مناسب برای درمان افسردگی با گیاهان دارویی مورد استفاده قرار می-گرفته و پیشینه ی 6000 ساله دارد. آشواگاندا برای شرایط متعددی مورد استفاده قرار می گیرد که بسیاری از آن ها به صورت علمی مورد بررسی قرار گرفته اند. آشواگاندا موجب کاهش هورمون های تنش، افزایش هوش و حافظه، حفاظت در برابر صدمات عصبی پارکینسون، آلزایمر و هانتینگتون می شود و همچنین می-تواند آتروفی عصبی و سیناپسی را در بیماران، کاهش دهد.یک گروه درمانی در یک مطالعه ی تصادفی اثبات کرده اند که سطوح کورتیزول خون بعداز 60 روز، به طور قابل توجهی کاهش پیدا می کند و عوارض جانبی خیلی کم بودند. استفاده از آشواگاندا، یک محافظ خوب در برابر استرس است. آشواگاندا به سبب بهبود حافظه ی شنیداری - شفاهی که یک مقیاس برای زمان واکنش و یک نوع سنجش برای شناخت اجتماعی است، به درمان اختلال دوقطبی کمک می کند. سایر مطالعات نشان داده اند که آشواگاندا، به عنوان یک تثبیت کننده ی خلق و خو، در درمان اختلال وسواس نیز کاربرد دارد.دز درمانی در انسان ها، یک کپسول 300 میلی گرمی از عصاره ی ریشه ی گیاه آشواگاندا، به مقدار دوبار در روز است. تمامی مطالعات، فقط عوارض جانبی کمی را نشان داده اند و هیچ عارضه ی جانبی مهمی در خصوص این گیاه ملاحظه نشده است.