بادام درختی (به انگلیسی : Almond) که به نام ارژن هم شناخته می شود، بادام دانه های خوراکی و مفیدی است که از درخت بادام به دست می آید. این درخت بومی خاورمیانه است و اگرچه در کشورهای زیادی کشت می شود اما می توان آمریکا را یکی از بزرگ ترین تولیدکنندگان این آجیل در دنیا برشمرد. از بادام می توان در انواع آجیل مخلوط به صورت خام یا بوداده استفاده کرد و یا از آن برای تهیه ی شیر بادام، روغن، کره، آرد یا کرم بادام استفاده کرد.
ارزش غذایی بادام
ارزش غذایی یک چهارم فنجان بادام به قرار زیر است
- ۲۰۷ کیلوکالری
- ۵ گرم پروتئین
- ۵ گرم فیبر
- ۷ گرم کربوهیدرات
- ۵ گرم شکر
- ۱۶ میلی گرم ویتامین E (61 درصد نیاز روزانه)
- ۴ میلی گرم ریبوفلاوین (۴۴ درصد نیاز روزانه)
- ۸ میلی گرم منگنز (۴۴ درصد نیاز روزانه)
- ۹۷ میلی گرم منیزیم (۳۶ درصد نیاز روزانه)
- ۱۷۲ میلی گرم فسفر (۲۹ درصد نیاز روزانه)
- ۹۶ میلی گرم کلسیم (۹.۵ درصد نیاز روزانه)
- ۳۳ میلی گرم آهن (۴ درصد نیاز روزانه)
خواص بادام درختی برای سلامتی
خواص بادام درختی، در همه دنیا موردتوجه است. بادام کاربردهای زیادی دارد؛ به طوری که به عنوان اسنک از آن می توان استفاده کرد. برای تهیه کره، شیر و آرد بادام به کار می رود. در تولید بسیاری از لوسیون های بدن و عطرها کاربرد دارد.همچنین بادام درختی (Arboreal-almond) یکی از آن میان وعده های مغذی و مفیدی است که نه تنها باعث ایجاد حس سیری می شود، بلکه فواید زیادی نیز برای سلامتی بدن فراهم می کند. بادام درختی که یک ماده ی غذایی مغذی و کم کربوهیدرات است و می توان از آن در پخت و پز و انواع سالاد و شیرینی نیز استفاده کرد، به این موارد ختم نمی شود. این آجیل خوشمزه را می توان به صورت نمکی، بدون نمک، خام یا بوداده تهیه کرد؛ می توان با آن کره ی بادام درست کرد یا از آن شیر بادام گرفت. بادام خام و بوداده فاقد سدیم است و برای افرادی که سابقه ی فشارخون بالا دارند می تواند انتخاب بسیار مناسبی باشد.
تاثیر بادام درختی در بدنسازی
پروتئین ها عناصر ساختاری عضله، پوست و غضروف شما هستند. واضح است که پروتئین موجود در بادام به عنوان مهمترین منبع برای ساخت توده عضلانی در بدنسازان استفاده می شود.بادام حاوی مقادیر بالای ویتامین E می باشد، بسیاری از بدنسازان ویتامین E را در فرم های مصنوعی مصرف می کنند و بادام به عنوان منبع طبیعی ویتامین E می تواند در بدنسازی استفاده شود.بادام حاوی مقادیر بالای مواد معدنی از جمله منگنز، ریبوفلاوین و مس است که برای رفع خستگی و افزایش انرژی در بدنسازان مفید می باشند.
مصرف بادام برای کمک به کنترل قند خون و جلوگیری از دیابت
از خواص.بادام.درختی اینکه سرشار از اسیدهای چرب غیراشباع است. این چربی ها کمتر کردن میزان قندی که در جریان خون آزاد می شود کمک می کند. این آجیل بر کنترل قند خون و جلوگیری از مقاومت بدن به انسولین تاثیر مثبتی دارد. علاوه بر آن خواص غذایی بادام شامل توانایی آن برای کاهش خطرات جانبی دیابت معمولی است. این خطرات جانبی شامل ناهنجاری در وزن، التهاب و سطوح تنش اکسیداتیو می باشد. تنش اکسیداتیو چیست؟ به پیروزی رادیکال های آزاد بر دفاع آنتی اکسیدانی بدن تنش اکسیداتیو گفته می شود.
فایده بادام درختی برای بهبود سلامت مغز
بادام اغلب به عنوان یکی از بهترین مواد مغذی برای مغز شناخته شده است. مواد مغذی بادام به نوعی منحصربه فرد هستند. این آجیل حاوی ریبوفلاوین و ال-کارنیتین است. این عناصر مغذی بر سلامت فعالیت عصبی و جلوگیری از زوال عقل تأثیرگذار هستند. بادام خطر ابتلا به التهاب عروق را تا حد زیادی کاهش می دهد. التهاب عروق از عوامل ابتلا به زوال عقل و بیماری آلزایمر است. بنابراین مصرف منظم آن به بزرگ سالان و به ویژه سالمندان توصیه می شود.
فایده ی بادام درختی برای مردان
بادام حاوی روی، سلنیوم و ویتامین E است که برای سلامت جنسی و تولید مثل مهم هستند.سلنیوم می تواند به درمان ناباروری کمک کند، روی یک ماده معدنی است که به تولید هورمون های جنسی مردان کمک می کند و می تواند باعث افزایش میل جنسی در آقایان شود.
تاثیر مصرف نوزادان و کودکان از بادام درختی
- بادام درختی حاوی فسفر بوده که برای تقویت استخوان های نوزاد و کودک شما مفید می باشد، همچنین در آینده احتمال پوسیدگی دندان و پوکی استخوان را در آن ها کاهش می دهد.
- فلزات قلیایی موجود در بادام برای تقویت سیستم ایمنی بدن نوزادان و کودکان مفید می باشد.
- بادام منبع غنی منگنز، مس و ریبوفلاوین است که برای افزایش انرژی در نوزادان و کودکان مفید می باشد.
- محتوای فیبر موجود در بادام به جلوگیری از یبوست در بچه های در حال رشد کمک می کند.
تاثیر بادام درختی بر جنین و زنان باردار
- بادام دارای اسید فولیک است که برای سلامتی زنان باردار ضرروی است و علاوه بر این به کاهش بروز نقایص مادرزادی جنین کمک می کند، همچنین بادام باعث رشد سلول های سالم در جنین می شود.
- پروتئین موجود در بادام می تواند باعث افزایش انرژی و رفع خستگی در زنان باردار شود.
- مقادیر بالای فیبر موجود در بادام از یبوست دوران بارداری پیشگیری می کند.
- ویتامین E بادام برای سلامت پوست و مو جنین و همچنین سلامت مادران باردار مفید است.
- کلسیم و پتاسیم موجود در بادام خطر ابتلا به پر فشاری خون و پره اکلامپسی را در دوران بارداری کاهش می دهد.
خواص بادام درختی و مبارزه با سرطان و التهاب بدن
این آجیل حاوی گاما توکوفرو که یک نوع ویتامین E است می باشد. گاما توکوفرو به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی عمل کرده و با آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد و تنش اکسیداتیو که به سرطان مربوط هستند مبارزه می کند. بسیاری از مطالعات ارتباط بین مصرف آجیل و پیشگیری از سرطان ازجمله خطر ابتلا به کلون روده، سرطان پروستات و سرطان پستان را نشان می دهند. (۱۴)
فایده بادام و حفظ سلامت دندان و استخوان
بادام منبع خوبی از مواد معدنی مانند منیزیم و فسفر است. این مواد معدنی ماده ای حیاتی برای ساخت و حفظ دندان ها و استخوان های قوی به حساب می آید. مزایای مصرف بادام شامل توانایی پیشگیری از پوسیدگی دندان، مبارزه با کرم خوردگی آن ها، کاهش خطر شکستگی استخوان و مبارزه با پوکی استخوان است.
فواید بادام و کمک به کاهش وزن و جلوگیری از چاقی مفرط
همه ما در ارتباط با خواص آجیل ها مطالب زیادی شنیده ایم؛ پس شاید تعجب کنید که در پاسخ به این سوال که بادام درختی چه فایده ای دارد؟ گفته شود یکی از خواص بادام کنترل وزن است! چربی های خوب و فیبرهای رژیمی به کاهش وزن کمک می کنند. آن ها باعث ایجاد سیری در شما شده و از مصرف غذا و میان وعده های بیشتر جلوگیری می کنند. اگرچه آجیل ها دارای چربی و کالری فراوانی هستند، اما برای مدت طولانی تری پس از خوردن به شما احساس سیری می دهند. آجبل ها میزان قند خون را نسبت به خوراکی های کم چرب پایدارتر می کنند. احتمالاً به کمک این فرآیند افت وخیز کمتری در انرژی شما ایجادشده و میل کمتری به غذا خواهید داشت. حتی مطالعات نشان می دهند که از یک متابولیسم سالم پشتیبانی می کند. علاوه بر این، آن دسته از افرادی که اغلب بادام و سایر آجیل ها را مصرف می کنند وزن متعادل تر و نرخ چاقی کمتری در طول زمان نسبت به افرادی که آجیل مصرف نمی کنند دارند. مطالعات نشان می دهند افرادی که در رژیم غذایی شان به صورت روزانه از بادام استفاده می کنند، احتمالاً کربوهیدرات کمتری مصرف کرده و وزن مناسب تری دارند.برای نمونه یکی از مقالات ارائه شده در مجله بین المللی چاقی در سال ۲۰۰۳ نشان می دهد آن دسته از زنانی که بیش از شش ماه از این آجیل استفاده کرده اند، در مقایسه با آن هایی که از این آجیل استفاده نکرده بودند کاهش بیشتری در وزن، دور کمر، حجم چربی و فشار سیستولیک خود تجربه کرده بودند.
خواص بادام برای معده و افزایش سلامت گوارش
علاوه بر چربی های سالم و مولکول های قلیایی کننده، بادام (به ویژه پوست آن) حاوی اجزای پروبیوتیک است. این اجزای پروبیوتیک به هضم، سم زدایی و رشد باکتری های سالم روده کمک می کند. درواقع این آجیل ماده ای کلیدی در استفاده و جلوگیری از کمبود مواد مغذی است.مطالعات نشان می دهند که این دانه مغذی و پوست آن می تواند به بهبود کیفیت میکرو بیولوژیک روده منجر شوند. این به آن معنا است که مصرف این آجیل، به بهبود عملکردهای باکتریایی روده منجر می شود.در سال ۲۰۱۴، بررسی صورت گرفته توسط موسسه علوم و فناوری مواد غذایی در چین نشان داد، زنانی که در طول یک دوره هشت هفته ای روزانه ۵۶ گرم از این آجیل را خورده بودند، افزایش قابل توجهی در تعداد باکتری های مفید دستگاه گوارششان مشاهده شد. این باکتری ها با نام های بیفیدوباکتریوم و لاکتوباسیلوس شناخته می شوند.
مزایای بادام برای حفظ سلامت و شادابی پوست
بادام منبع ویتامین E و دیگر آنتی اکسیدان هایی است که پوست را تغذیه نموده و علائم پیری را کاهش می دهند. تحقیقات نشان می دهد که بادام حاوی غلظت های بالایی از آنتی اکسیدان های کاتچین، اپی کاتچین و فلاونول (ازجمله کورستین، کامپفرول و ایزورامنتین) است. این ترکیبات با سرطان و آسیب های پوستی ناشی از رژیم غذایی نامناسب، آلودگی و اشعه UV خورشید مبارزه می کنند. چربی های خوب موجود در آن علاوه بر بهبود گردش خون، به آب رسانی به پوست و توانایی بهبود زخم ها کمک می کنند.
افزایش جذب مواد مغذی با مصرف بادام
در رژیم های غذایی، بدن به مقادیر مناسبی از چربی نیاز دارد تا احتمالاً مواد مغذی محلول در چربی، مانند ویتامین A و D را جذب کند. همچنین بادام تنها آجیلی است که به قلیایی کردن دستگاه گوارش کمک کرده و با کاهش اسید معده، pH بدن را تنظیم می کند. سطح مناسب pH برای هضم مناسب غذا، ایمنی بدن و جلوگیری از بیماری حیاتی است. علاوه بر این مواد مغذی موجود در این آجیل می توانند به تنظیم آنزیم های دستگاه گوارش کمک کنند. این آنزیم ها روی استخراج مواد مغذی، سنتز کلسترول و تولید اسید صفرا تأثیرگذار هستند.
رفع کم خونی مینور ازخواص بادام درختی
یکی از عوامل اصلی ابتلا به کم خونی، کاهش تعداد گلبول های خون است. بادام درختی دارای عناصری همچون مس، آهن و ویتامین ها است که این مواد می توانند پروتئین هموگلوبین تولید کنند. هموگلوبین پروتئینی است که درگلبول های قرمز وجود دارد و اکسیژن را به سلول های بدن می رساند. در نتیجه، یکی از فواید خوردن بادام درختی برای سلامتی می تواند افزایش هموگلوبین گلبول های خون و جلوگیری از بروز کم خونی در افراد باشد.
عوارض و مضرات بادام درختی
مصرف بادام درختی نیز مانند هر ماده ی غذایی دیگر می تواند با عوارض و مشکلاتی همراه باشد. این آجیل حاوی اگزالات است و دریافت مقادیر بالای اگزالات می تواند باعث بلوری شدن (یا تبلور) شود که به نوبه ی خود با عوارض و مشکلات دیگری همراه است. افرادی که دارای مشکلات کلیوی یا کیسه صفرا هستند لازم است از خوردن بادام خودداری کنند و یا بهتر است پیش از مصرف با پزشک خود مشورت کنند. خوردن زیاده از حد این آجیل مغذی بعلاوه می تواند باعث افزایش سطح چربی بدن شود.
نفخ شکم با خوردن بادام درختی
مصرف زیاد بادام به دلیل مقادیر بالای فیبر می تواند منجر به یبوست و نفخ شود.
آلرژی و حساسیت با خوردن بادام درختی
برخی افراد ممکن است با مصرف بادام واکنش های آلرژیک مانند خارش و مشکل تنفسی را نشان دهند
تداخل دارویی مصرف بادام
مصرف مقادیر بالای بادام با آنتی بیوتیک ها و بعضی از داروهای فشار خون تداخل دارویی ایجاد می کند.