نخودچی از نخود تازه به دست می آید و در فراوری آن بعد از آب پز کردن نخودها آنها را آبکش می کنند و به راحتی پوستشان را می گیرند و مرحله آخر طبخ را انجام می دهند و سپس به وسیله نمک یا شکر نخود ها را تفت می دهند و ترد می کنند و به نخودچی تبدیل می کنند. فواید نخود و خواص نخودچی مشابه هم هستند. نخودچی، از طرف دیگر نیز یکی از مغذی ترین اعضاء خانواده حبوبات است که پس از آب پز کردن نخودهای تازه و ریز آن ها را آبکش کرده و پوست ور آمده آن را جدا می کنند و سپس با نمک یا بدون نمک تفت داده تا تبدیل به نخودچی محبوب ما می شوند.
آشنایی با خواص نخودچی:
نخودچی موجود در آجیل ها که این روزها کمتر مورد استقبال قرار میگیرد خاصیت های فراوانی دارد، همانطور که اطلاع دارید نخودچی فرآورده حاصل نخود خام می باشد که در خاصیت نیز با هم یکسان هستند و می توان گفتید نخودچی همان خواص نخود را دارد.
1.سلامت قلب با نخودچی
نخودچی دارای مقادیری پتاسیم، فیبر و ویتامین های C و B6 است که باعث سلامت قلب و فواید بسیاری برای عملکرد سیستم گردش خون می شود. این مواد مغذی به کاهش سطح کلسترول خون و خطر ابتلا به بیماری های قلبی کمک کرده و پلاک را از شریان ها خارج می کند. همه ی این موارد به سلامت قلب کمک می کند. طبق تحقیقات پتاسیم نیز می تواند خطر حملات قلبی را کاهش دهد.
فولات موجود در نخود از تشکیل لخته های خونی در شریان ها جلوگیری می کند.
2.نخودچی دارای فسفر
نخود، مقدار مناسبی فسفر و آهن دارد. این دو ماده باهم، به افزایش تعداد سلول های خونی کمک می کنند. همچنین، هموگلوبین را افزایش می دهد و نمک اضافی را از کلیه پاک می کند.
3.نخودچی دارای منگنز
نخود، با کمک مواد معدنی و منگنز، عملکرد آنزیم ها، تولید انرژی و دفاع آنتی اکسیدانی را تسهیل می کند.
4.نخودچی دارای کلسیم
مقدار مناسب کلسیم موجود در نخود برابر با کلسیم شیر، و ماست است و در نتیجه برای سلامت استخوان مفید است.
5.تاثیر نخودچی بر یرقان
نخود، برای درمان یرقان نیز عالی است. مصرف یک فنجان نخود خیسانده در آب با شکر زرد، به درمان یرقان و استفراغ مربوط به آن، کمک می کند.
6.نخودچی ضد سرطان است
سلنیوم ماده است که تقریبا در هیچ میوه و سبزیجاتی یافت نمی شود، اما در نخودچی موجود است. این ماده معدنی به عملکرد صحیح کبد کمک می کند و باعث می شود که برخی از ترکیبات ایجاد کننده سرطان در بدن سم زدایی شوند. سلنیوم همچنین از رشد تومور جلوگیری می کند.فولات موجود در نخودچی نیز نقش مهمی در ترمیم DNA دارد. به همین دلیل از ایجاد جهش سلولهای سرطانی در DNA جلوگیری می کند. همچنین نخودچی حاوی ماده ای به نام ساپونین است که از تکثیر سلول های سرطانی جلوگیری می کند.فیبر موجود در نخود به کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ کمک می کند. ویتامین C نیز به عنوان آنتی اکسیدانی عمل می کند که با رادیکال های آزاد به مبارزه پرداخته و از بروز سرطان جلوگیری می کند.تحقیقات نشان داده كه مصرف ایزوفلاوون (كه نخود حاوی آن است) می تواند خطر ابتلا به سرطان پستان را نیز كاهش دهد.
7.نخودچی کنترل کننده سطح قند خون
یک فنجان نخود، یعنی چیزی معادل 164 گرم از این ماده، چیزی در حدود 12.5 گرم از فیبر مورد نیاز بدن را تامین می کند. فیبر از جمله مواد مفید برای مبتلایان به دیابت است. انجمن دیابت آمریکا با تکیه بر این خاصیت نخودچی استفاده از آن را به بیماران دیابتی توصیه می کند.
براساس مطالعات، مصرف روزانه حداقل 30 گرم فیبر می تواند در کاهش التهابات ناشی از ابتلا به دیابت نوع 1 تاثیرگذار باشد.بررسی های فراتحلیلی نشان می دهند، رعایت رژیم غذایی حاوی فیبر بالا می تواند در پایین آوردن سطح گلوکز خون موثر بوده و خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش دهد. اغلب پزشکان برحسب سن و جنسیت بزرگسالان به آن ها توصیه می کنند روزانه چیزی در حدود 25.2 تا 28 گرم فیبر مصرف کنند.فیبر موجود در نخود همچنین می تواند اشتهای شما را کنترل کند و این به شما کمک می کند تا از خوردن میان وعده، دوری کنید.
8.نخودچی عامل کاهش وزن
نخودچی نیز در کاهش وزن موثر است. فیبر موجود در آن باعث می شود مدت طولانی احساس سیری داشته باشید و این به شما کمک می کند تا از خوردن خوراکی ها و تنقلات ناخواسته و کم فایده دوری کنید.ماده مغذی دیگری که در نخودچی وجود دارد و با کنترل وزن در ارتباط است، پروتئین است. مطالعات نشان داده است که افراد با پروتئین بالا در کنترل وزن و کاهش چربی بدن موفق ترند. همچنين بدن طی فرآیند هضم پروتئین 30 درصد کالری آن را می سوزاند.
9.نخودچی سیستم گوارش راتقویت می کند
فیبر موجود در نخود به جلوگیری از یبوست کمک کرده، همچنین به عنوان یک ماده حجیم در سیستم گوارش عمل می کند، در نتیجه سلامت کلی گوارش را بهبود می بخشد.از همه مهمتر ، فیبر همچنین به تعادل سطح pH و باکتری های سالم روده کمک می کند، همچنین باعث کاهش تعداد باکتری های ناسالم در روده می شود.
نخود همچنین حاوی نشاسته است که ممکن است به هضم غذا کمک کند.
10.نخودچی منبع مواد مغذی مهم
نخودچی منبع مناسبی برای منیزیم، منگنز، روی، آهن و ویتامین های گروه B و ویتامین A است.آهن موجود در نخودچی از کم خونی جلوگیری کرده، کیفیت خون را بهبود می بخشد و از خستگی و همچنین ریزش مو جلوگیری می کند. ویتامین A نیز به سلامت پوست و خصوصا چشم کمک می کند و از بروز بیماری های شدید چشم مانند آب مروارید و دژنراسیون ماکولا جلوگیری می کند.
11.نخودچی با چین و چروک ها مبارزه می کند
یکی از خواص و فواید نخودچی ناشی از منگنز موجود در آن است که با رادیکالهای آزادی که منجر به چین و چروک پوست می شود مبارزه میکند.هچنین از نخودچی بعنوان ماسک صورت نیز می توانید استفاده کنید. نخود را خمیر کرده و بهمراه زردچوبه روی پوست خود بمالید. سپس بعد از 15 دقیقه صورت خود را بشوئید. این ماسک پوست را درخشان تر می کند و لکه های پوستی را از بین می برد.
12.نخودچی از ریزش مو جلوگیری کنید
با توجه به اینکه نخودچی سرشار از پروتئین و روی است، می تواند از ریزش مو جلوگیری کند. مس و منگنز موجود در آن نیز باعث تقویت ریشه مو خصوصا برای افرادی که به دلیل شیمی درمانی موهایشان را از دست داده اند می شود.نخود همچنین دارای ویتامین A است که با شوره سر مبارزه می کند. می توانید آرد نخود را با آب مخلوط کرده و روی پوست سر ماساژ دهید و بعد از 15 دقیقه آبکشی نمائید.
13.تاثیر نخودچی بر تقویت استخوان ها
نخودچی حاوی کلسیم و منیزیم است. هر دوی این مواد معدنی برای سلامت استخوان ها مفیدند. ویتامین K موجود در نخود نیز به جذب کلسیم کمک می کند.
مواد معدنی دیگری که باعث سلامتی استخوان ها می شوند عبارتند از: منگنز، روی، ویتامین K که در نخودچی وجود دارد و به حفظ ساختار استخوان کمک می کند. نخودچی همچنین حاوی فسفات است که به همراه کلسیم، در کانی سازی مناسب استخوان نقش بسزایی دارد.پروتئین دیگر بنام کلاژن نیز در سلامت استخوان ها و تولید غضروف مفید است. این پروتئین از طریق آهن و روی موجود در نخودچی تولید می شود.
14.فواید نخودچی در تنظیم فشار خون
متخصصان تغذیه، برای جلوگیری از بالا رفتن فشار خون به افراد توصیه می کنند که مصرف سدیم یا نمک افزوده را کاهش داده و در عوض، میزان پتاسیم مصرفی را افزایش دهند. در حال حاضر، به بزرگسالان پیشنهاد می شود روزانه حداقل 4700 میلی گرم پتاسیم دریافت کنند. این در حالی است که یک فنجان نخود با وزن 164 گرم، چیزی در حدود 474 میلی گرم از پتاسیم مورد نیاز بدن را تامین می کند.اگر شما هم جزء افرادی هستید که از کنسرو نخود استفاده می کنید باید به برچسب محصول دقت کرده و نمک اضافه شده در کارخانه را در نظر بگیرید. مصرف محصولات پر نمکی نظیر نخودچی شور و برشته شده یا نخود کنسروی می تواند در بالا رفتن فشار خون موثر باشد. در عوض، توصیه می کنیم از خواص نخودچی و کشمش بدون نمک بهره مند شوید.برای تنظیم فشار خون و جلوگیری از افزایش آن، لازم است بزرگسالان میزان مصرف سدیم خود را به کم تر از 2300 میلی گرم در روز تقلیل دهند. این در حالی است که بزرگسالان دارای سنین بیش تر از 51 سال و افرادی که در معرض ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی قرار دارند باید روزانه کم تر از 1500 میلی گرم نمک مصرف کنند.
مضرات نخودچی و آرد آن :
- استفاده بیش ازحد آن برای رحم و مثانه ضرر دارد.
- مصرف بیش از حد آرد نخودچی ممکن است باعث اسهال شود.
- اگر به حبوبات آلرژی دارید از مصرف آرد نخودچی اجتناب کنید.
- هنگام مصرف آرد نخودچی و هرگونه ماده غذایی سرشار از فیبر آب فراوان بنوشید تا از علائم ناخواسته نظیر نفخ، گرفتگی و گاز معده پیشگیری شود.
- توصیه می شود آرد نخودچی را به تدریج به رژیم غذایی خود افزوده و از مصرف مقادیر زیاد آن در یک نوبت خودداری کنید که دچار مشکلات گوارشی نشوید.
- نخودچی نفاخ و دیرهضم است و باید در خوردن متعادل رفتار نمایید ، به همین دلیل استفاده از آن در دوران بارداری و شیردهی ممنوع است.