بط یا اردک گوشت بسیار گرمی دارد بطوریکه در کتاب مخزن الادویه ذکر شده است “گرمترین طیور اهلی” است.در بدن افراد سردمزاج می تواند احداث گرمی کند و در بدن گرم مزاجان ایجاد تب نماید.این گوشت، کثیرالغذا است و خون غلیظی تولید می کند و دیرهضم و نفاخ است.اگر خوب هضم شود بدن را فربه می کند و مبهی است، یعنی افزایش میل جنسی ایجاد می کند ولی اگر هضم خوبی نیابد یا خوب پخته نشود سبب سردرد و نفخ می گردد.برای بیماران قلبی و سرفه و گرفتگی صدا، دل درد مزمن و لکنت زبان و دردهای بدن که ناشی از سردی است، مفید است. پیه آن بهترین و بانفوذترین پیه برای روغن مالی بدن است و گرم و لطیف و محلل است.
خواص و مضرات گوشت اردک
گوشت اردک خوراکی است، در حالت کلی اردک ها در دسته پرنده های آبزی و بزرگ جایی می گیرند. اردک ها را می توان به دو دسته اردک های وحشی و اردک های اهلی تقسیم بندی کرد. در دسته اردک های وحشی و اهلی گونه های گوناگونی وجود دارد.در طب سنتی گوشت اردک به عنوان یکی از گوشت های عالی و گرم ترین گوشت به حساب می آید. ارزش غذایی گوشت اردک بسیار بالاست.
حفظ سلامت جسمی و ذهنی با گوشت اردک
گوشت اردک، دارای مواد مغذی بسیاری از جمله مس است که در حفظ سلامت جسمی و ذهنی فرد نقش دارد. مس، نقش مهمی در رشد طبیعی بدن نیز ایفا می کند. به علاوه، در کاهش کلسترول بد و افزایش کلسترول خوب تاثیر دارد.
افزایش طبیعی وزن بدن با مصرف گوشت اردک
میزان اسیدهای چرب موجود در گوشت اردک، بالاست، بنابراین در افزایش وزن طبیعی، سریع و سالم بدن، نقش دارد. به هر حال، گوشت اردک را باید به صورت متعادل مصرف کنیم زیرا مصرف درست آن باعث وزن ایده آل می شود. میزان چربی و پروتئین گوشت اردک، دو برابر گوشت مرغ است.
نقش گوشت اردک در تقویت سیستم عصبی
مصرف گوشت اردک می تواند عملکرد سیستم عصبی را بهبود بخشد زیرا دارای اسید پانتاتونیک – نوعی ویتامین B کمپلکس- است. اسید پانتاتونیک باعث آزاد شدن انرژی و فعال شدن سیستم عصبی می شود. یک سیستم عصبی خوب و قوی، مانع از استرس و افسردگی می شود. به علاوه، در کاهش اضطراب نیز نقش دارد.
گوشت اردک روان کردن دستگاه گوارش
از دیگر خواص گوشت اردک می توان به وجود نیاسین (ویتامین B۳) در گوشت اردک اشاره کرد که به نرم و روان شدن دستگاه گوارش کمک می کند. نیاسین در جذب کربوهیدرات، پروتئین و چربی نقش دارد. این ماده برای مبارزه با دیابت نیز مفید است. در هر ۱۰۰ گرم گوشت کبابی اردک، ۵.۱ میلی گرم نیاسین ( ۲۵٪ نیاز روزانه) وجود دارد.
تثبیت عملکرد عضلات با گوشت اردک
گوشت اردک، دارای سدیم است که به تغذیه عضلات و حفظ حداکثر عملکرد آنها کمک می کند. به علاوه، می تواند خطر گرفتگی عضله را کاهش داده یا آن را درمان کند. سدیم، فشار عصبی که باعث ایجاد درد در بدن می شود را کاهش می دهد.
گوشت اردک در افزایش توانایی مردان
مصرف گوشت اردک می تواند گردش خون را روان کرده و سیستم عصبی را تقویت کند که این مسئله با توانایی مردان در ارتباط است. این به دلیل وجود تیامین (ویتامین B۱) در گوشت اردک است. در ۱۰۰ گرم گوشت کبابی اردک، ۰.۳ میلی گرم تیامین (۱۷٪ نیاز روزانه) وجود دارد.
مراقبت از پوست با گوشت اردک
نیاز به چربی را می توان با مصرف گوشت اردک تامین کرد. چربی، بر حفظ رطوبت، شادابی و سفتی پوست تاثیر می گذارد. اگر بدن به کمبود چربی دچار باشد، پوست، شادابی خود را از دست می دهد. در واقع، چربی یکی از شاخص های محافظت در برابر تغییرات آب و هوایی است.
تثبیت دمای بدن با گوشت اردک
میزان اسیدهای چرب موجود در گوشت اردک، بالاست. بنابراین می تواند بدن را گرم کرده و مانع از سرما شود. به علاوه، این چربی می تواند در برابر تغییرات شدید دما نیز از بدن محافظت کند.
گوشت اردک و تقویت سیستم ایمنی
روی موجود در گوشت اردک برای تقویت سیستم ایمنی ( به طور طبیعی) مفید است. یک سیستم ایمنی خوب در برابر بیماری های متعدد از بدن محافظت می کند. این ماده، فرآیند درمان زخم ها، به ویژه زخم های خارجی را نیز سرعت می بخشد.
تسکین گلودرد با گوشت اردک
مواد معدنی موجود در گوشت اردک برای تسکین گلودرد (لارنژیت) بسیار مفیدند. صدای فرد به حالت عادی برگشته، خس خس سینه، رفع شده و درد گلو کاهش می یابد.
گوشت اردک در کمک به عملکرد آنزیم ها
اسید پانتاتونیک در بدن انسان مانند یک کمک آنزیم A عمل می کند و در متابولیسم کربوهیدرات ها، پروتئین ها و چربی ها – برای آزاد کردن انرژی – نقش دارد. با مصرف منظم گوشت اردک، نیاز بدن به اسید پانتاتونیک تامین می شود.اسید پانتاتونیک در تسهیل عملکرد آنزیم ها در بدن نقش دارد. کمبود آن باعث اختلالات گوارشی متعدد می شود. هر ۱۰۰ گرم گوشت اردک، ۱.۵ میلی گرم اسید پانتاتونیک (۱۵٪ درصد نیاز روزانه) دارد.
رفع گاز معده با گوشت اردک
خواص دیگر گوشت اردک برای سلامتی چیست؟ خوب، ویتامین B۳/ نیاسین موجود در گوشت اردک، ضد نفخ است و به رفع گاز معده کمک می کند. این خاصیت، از ایجاد نفخ جلوگیری کرده و یا آن را کاهش می دهد.
سلامت موها با گوشت اردک
ریبوفلاوین/ ویتامین B۲ نیز در گوشت اردک یافت می شود. ویتامین B۲ باعث حفظ سلامت مو می شود. به علاوه، می تواند ریزش مو و یا چربی زیاد آن را نیز کاهش دهد. ۱۰۰ گرم گوشت کبابی اردک، ۰.۵ میلی گرم ریبوفلاوین دارد. به عبارت دیگر می تواند ۲۸٪ نیاز روزانه به ریبوفلاوین را تامین کند.
گوشت اردک یک آنتی اکسیدان های طبیعی
در گوشت اردک، موادی وجود دارد که می توانند در مقابله با رادیکال های آزاد مانند آنتی اکسیدان عمل کنند. بنابراین، بدن از بیماری های متعدد در امان خواهد بود.
تثبیت فشار خون با گوشت اردک
وجود سدیم کافی در بدن می تواند فشار خون را تثبیت کند. گوشت اردک دارای سدیم است بنابراین می تواند در تثبیت فشار خون موثر باشد.
گوشت اردک در کمک به متابولیسم بدن
گوشت اردک، حاوی ویتامین B۶ (پیریدوکسین) است که در متابولیسم کربوهیدرات، پروتئین و چربی در بدن نقش دارد. هر ۱۰۰ گرم گوشت کبابی اردک، ۰.۳ میلی گرم ویتامین B۶ دارد و ۱۳٪ نیاز روزانه بدن به این ویتامین را تامین می کند.
گوشت اردک در تسریع فرآیندهای بدن
گوشت اردک، ویتامین B۱۲ دارد که باعث سلامت سلول های عصبی و خونی می شود. ویتامین B۱۲ در بسیاری از فرآیندهای بدن نقش دارد. در هر ۱۰۰ گرم گوشت کبابی اردک، ۰.۴ میکروگرم ویتامین B۱۲ وجود دارد (۷٪ نیاز روزانه بدن به این ویتامین را تامین می کند).
گوشت اردک در جلوگیری از کم خونی
آهن موجود در گوشت اردک، در تامین نیازهای سلول های قرمز خون یا هموگلوبین نقش دارد. به علاوه، می تواند از کم خونی که به دلیل کمبود سلول های قرمز خون ایجاد می شود نیز جلوگیری کند.
تقویت استخوان ها و دندان ها با گوشت اردک
ماده معدنی فسفر نیز در گوشت اردک یافت می شود که می تواند باعث استحکام دندان ها و استخوان ها شود. تقویت استخوان ها و دندان ها برای انجام درست فعالیت های روزانه اهمیت دارد.
رشد ماهیچه ها و اندام ها با گوشت اردک
پروتئین- ماده مغذی و منبع انرژی- گوشت اردک بالاست. پروتئین حیوانی و مقدار کمی سدیم، برای رشد ماهیچه ها و بافت ها بسیار مفید است، بنابراین افرادی که در سن رشد هستند و مادران باردار، برای عملکرد درست ماهیچه های خود به این مواد نیاز دارند. در هر ۱۰۰ گرم گوشت اردک بدون پوست، ۲۳.۵ گرم پروتئین وجود دارد که ۴۷٪ نیاز روزانه به پروتئین را تامین می کند.
عوارض جانبی گوشت اردک
گوشت اردک جزو دسته گوشت های دیرهضم است که استفاده از آن تب ربع را در پی دارد. خوردن گوشت ران اردک به دلیل متعفن شدن در مدت زمان کوتاه، یکی از غذاهایی است که سردرد ایجاد می کند. خوردن قلب اردک به دلیل دیرهضم بودن باعث خلط فاسد می شود. سنگدان اردک دیر هضم است که همین مورد باعث می شود گوشت این پرنده برای مدت زمان طولانی تری در معده باقی بماند.
- در صورتی که گوشت اردک را بریان می کنید بهتر آن است که این گوشت به همراه پیاز، سداب، پویه در روغن زیتون سرخ شود.
- برای تهیه شوربا از گوشت اردک بهتر آن است که وسط گوشت های اردک از گشنیز، کرفس، سداب، پیاز، سیر و نعنا استفاده شود و این مخلوط را با تره، نخود و دارچین بپزید. توجه داشته باشید که قلب اردک باید به خوبی پخته شود.
- استفاده از آبکامه، سرکه، فلفل، زیره وصعتر در هنگام طبخ قلب اردک می تواند خواص این گوشت را به میزان زیادی افزایش دهد.
- گوشت اردک، چربی اشباع بالایی دارد که وارد بدن شده و در بدن باقی می ماند. اگر چربی های اشباع موجود در گوشت اردک وارد بدن شوند، باعث انسداد عروق خونی خواهند شد. انسداد رگ های خونی باعث بیماری های خطرناک می شود.
- کلسترول بالا در بدن باعث بیماری قلبی می شود. چربی، فرآیند متابولیسم بدن را سخت کرده، به قلب حمله می کند و باعث بیماری قلبی می شود.
- مصرف زیاد گوشت اردک می تواند باعث کلسترول بالا شود زیرا چربی موجود در گوشت اردک، سطح کلسترول را بالا می برد. برای تثبیت سطح کلسترول، باید از پزشک کمک بگیریم.
- مصرف بیش از اندازه گوشت اردک می تواند به چاقی منجر شود. توجه به میزان غذای تهیه شده از گوشت اردک بسیار مهم است زیرا از چاقی جلوگیری می کند.
- مواردی که در بالا گفته شد خواص گوشت اردک برای سلامتی هستند. ممکن است گوشت اردک، سالم و خوشمزه باشد اما باید مراقب عوارض جانبی ناشی از مصرف زیاد آن نیز بود. بنابراین به اندازه بخورید تا سالم بمانید.