زالزالک از میوه ها و گیاهان مفید در درمان بسیاری از بیماری ها محسوب می شود. این میوه از دسته گل سرخ سانان است و با نام های کویج و خفجه هم نیز شناخته می شود. زالزالک در ایران به صورت فراوان یافت می شود اما کمتر کسی از خواص دارویی آن آگاهی دارد. زالزالک از دسته میوه هایی نیز محسوب می شود که در آشپزی می تواند مورد استفاده قرار بگیرد.
ارزش غذایی زالزالک
زالزالک یا کویج از میوه های محبوب و فراوان در ایران است. این میوه در سرتاسر جهان نیز طرفداران زیادی دارد. زالزالک یک میوه رژیمی نیز محسوب می شود که هم در مصارف دارویی و هم آشپزی مورد استفاده قرار می گیرد. این میوه قرمز دارای فواید بسیاری است و می تواند مصرف آن منجر به جسم سالم شود. آنتی اکسیدان و بیوفلاونوئید موجود در این میوه برای سلامت قلب و عروق آن بسیار مفید است. همچنین این میوه دارای مواد مغذی بسیاری مانند آنتوسیانیدین است. پروتئین، آب، فیبر، کربوهیدرات، ویتامین D، ویتامین A، ویتامین E، ویتامین K، ویتامین C، فولات، ویتامین B، تیامین، کلسیم، آهن، منیزیم، فسفر، سدیم، پتاسیم، روی، مس، منگنز و سلنیم از دیگر موادی به شمار می رود که زالزالک در خود جای داده است.
انواع زالزالک
زالزالک دارای انواع و گونه های مختلفی است که بر حسب تفاوت این گونه ها، خواص متفاوتی نیز دارد. این میوه در اروپا، آسیا و آمریکای شمالی به وفور یافت می شود و یک داروی خوراکی و گیاهی به شمار می رود. این گیاه به صورت کلی به سه نوع رنگی زرد (نارنجی)، قرمز و سیاه تقسیم می شود و اروپایی، زرد، سیاه، شرقی، کرکی، مکزیکی و ولیک از گونه های این میوه به شمار می رود.
خواص و مزایای شگفت انگیز زالزالک برای سلامتی
- کمک زالزالک به کاهش وزن: امروزه کاهش وزن برای افراد به یک وسواس تبدیل شده است که خوردن درست و مراقبت های آن بسیار مهم می باشد و برای انجام این کار باید، فقط غذاهایی که کالری کمی دارند و یا طبیعی هستند را مصرف کنید. در چنین مواردی زالزالک ها گزینه سالمی می باشند. آنها به کاهش وزن کمک می کنند و باعث می شوند در مدت کوتاه مقداری وزن به صورت ناخواسته از دست بدهید.
- زالزالک برای مبارزه با کلسترول: یکی دیگر از مزایای سلامتی زالزالک توانایی آن در از بین بردن کلسترول بد و افزایش کلسترول خوب است. آنها حاوی فلاونوئید هایی هستند که از قلب شما محافظت می کنند و در شرایطی مانند درد قفسه سینه و شریان های مسدود شده را درمان می کنند.
- زالزالک حاوی آنتی اکسیدان ها: زالزالک منبع عالی آنتی اکسیدان ها می باشد که با خنثی کردن رادیکال های آزاد از بیماری های خطرناک جلوگیری می کند. با مصرف زالزالک می توانید جذابیت پوست خود را حفظ کنید و برای همیشه در زندگی زیبا بمانید. به عبارت دیگر، آنها حاوی خواص ضد پیری هم هستند که خطوط، چین و چروک، لکه ها و سایر نشانه های پیری را کنترل می کنند.
- افزایش و تقویت متابولیسم با زالزالک: زالزالک ها به سوزاندن چربی بدن کمک می کنند. آنها متابولیسم را افزایش می دهند و به شکسته شدن، ثابت ماندن وزن شما کمک می کنند. آنها همچنین به بدن شما کمک می کنند تا کالری بیشتری در هنگام کار کردن بسوزانید. اگر می خواهید به سرعت جواب بگیرید باید از زالزالک ها بیشتر از حد معمول مصرف کنید.
- بهبود سیستم گوارش از خواص زالزالک: زالزالک ها برای سیستم گوارش عالی هستند. آنها یبوست، نفخ و حرکات روده را به موقع کنترل می کنند.
- کمک زالزالک به سلامت قلب و عروق: زالزالک ها سرشار از فلاونوئید ها می باشد که به طور قابل توجهی به سلامت قلب کمک می کند. آنها همچنین حاوی آنتی اکسیدان هایی هستند که خواص ضد التهابی دارند. حتی در جلوگیری از لخته شدن خون در شریان ها نیز مفید می باشند.
- زالزالک برای جلوگیری از سرطان: شما می توانید با کمک زالزالک ها از بیماری های خطرناکی مانند سرطان جلوگیری کنید. آنها حاوی آنتی اکسیدان های قدرتمند می باشند که با تمام سرطان های که در بدن وجود دارند، مبارزه می کنند. همچنین خون را سم زدایی می کنند و تمام سموم را از بدن بیرون می کند.
- درمان فشار خون بالا با زالزالک : افرادی که از فشار خون بالا رنج می برند می توانند، چای زالزالک را امتحان کنند و شاهد بهبود باشند؛ چرا که دمنوش زالزالک تازه، یکی از بهترین نسخه ها برای داشتن خواب آرام است.
- زالزالک برای درمان بی خوابی: این میوه توسط پزشکان برای افرادی که دچار بی خوابی می شوند توصیه می شود.
- زالزالک برای تقویت و بهبود بینایی: زالزالک ها حاوی ویتامین A هستند که باعث حفظ سالم ماندن بینایی می شوند و از رشد آب مروارید جلوگیری می کنند. شما همچنین می توانید چای زالزالک نیز بنوشید.
مضرات زالزالک
زالزالک در کنار خواص و فواید فراوانی که برای سلامتی دارد، در صورت زیاده روی در مصرف این میوه همراه گل و برگ های آن به صورت دارو، دمنوش یا عصاره منجر به بروز علائم و نشانه هایی مانند تپش قلب، لکه های پوستی خفیف، سردرد، میگرن، خستگی، تهوع، علائم بیماری های روده و معده ای و خواب آلودگی و غیره می شود. زیاده روی در مصرف زالزالک برای خانم های باردار و مادران شیرده مضر است. افرادی که مبتلا به بیماری قلبی هستند و برای آن دارو مصرف می کنند نباید بدون مشورت با پزشک متخصص از زالزالک استفاده کنند زیرا ممکن است با دارو های قلبی تداخل دارویی داشته باشد و مشکلاتی را به وجود آورد.
روش های استفاده از خواص زالزالک
به روش های مختلفی می توانید زالزالک را به رژیم غذایی خود اضافه کنید:
- مصرف زالزالک به صورت خام: زالزالک خام مزه ای ترش و کمی شیرین دارد و می تواند میان وعدهٔ بسیار خوبی باشد؛
- استفاده از چای زالزالک: می توانید چای زالزالک آماده را بخرید یا با خشک کردن میوه، گل ها و برگ های این گیاه چای تهیه کنید؛
- استفاده از زالزالک در مربا و دسر: زالزالک میوه خوش طعمی است؛ می توانید با آن مربا و شربت تهیه کنید یا از آن در پخت کیک و شیرینی استفاده کنید؛
- تهیه سرکه و ترشی: با تخمیر زالزالک می توانید سرکه ای خوش طعم تهیه کنید و از آن به عنوان چاشنی در سس سالاد استفاده کنید؛
- مکمل های غذایی: می توانید از مکمل و عصاره زالزالک استفاده کنید. این مکمل به صورت پودر، قرص یا مایع عرضه می شود.
توصیه هایی برای استفاده از مکمل های زالزالک
- معمولا در مکمل های زالزالک از میوه زالزالک و همچنین برگ ها و گل های آن استفاده می شود. البته بعضی از مکمل ها تنها از برگ و گل زالزالک تشکیل شده اند؛ زیرا غلظت آنتی اکسیدان های موجود در برگ و گل زالزالک بیشتر از میوهٔ آن است.
- دُز مصرفی توصیه شده برای برندها و شکل های مختلف مکمل های زالزالک، متفاوت است. بر اساس یک گزارش، کمترین دُز مؤثر عصاره زالزالک برای نارسایی قلبی، ۳۰۰ میلی گرم در روز است. دُزهای معمول، ۲۵۰ تا ۵۰۰ میلی گرم است که روزانه ۳ بار مصرف می شود.
- به خاطر داشته باشید که مکمل ها تحت نظارت سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) یا هیچ نهاد نظارتی دیگری قرار ندارند؛ بنابراین نمی توانیم از اثربخشی واقعی یا بی خطر بودن آنها مطمئن باشیم و همیشه باید مکمل ها را از منابع معتبر و قابل اطمینان تهیه کنیم.
- از مکمل هایی استفاده کنید که مهر تأیید سازمان های مستقلی را دارند که اثربخشی و کیفیت مکمل ها را بررسی می کنند، سازمان هایی مانند فارماکوپیای آمریکا (USP)، بنیاد بین المللی بهداشت (NSF International) یا مرکز تحقیقاتی ConsumerLab.
از اینکه در این مطلب همراه ما بودید متشکریم...