اسپرماتوسل ها تحت عنوان کیست اسپرماتیک نیز شناخته می شوند. این موارد توده هایی خوش خیم، پر از مایع و اغلب بدون درد هستند که در نزدیکی بیضه ها پدیدار می شوند. اسپرماتوسل با اینکه در نزدیکی بالا و پشت بیضه تشکیل می شوند اما از آن ها جدا می باشد.
این کیست ها نرم و پر از مایعی سفید رنگ هستند که اغلب حاوی اسپرم است. این کیست ها اندازه های متفاوتی دارند. در صورتی که اسپرماتوسل ها دردناک شده یا بیش از حد بزرگ شوند، روش هایی برای رفع آن ها وجود دارد. اسپرماتوسل ها به طور کلی مشکل پزشکی جدی به شمار نمی روند. مجرای تناسلی در مردان وظیفه رشد، بلوغ و انتقال اسپرم ها را بر عهده دارد.
بروز مشکل در مجرای تناسلی مردانه می تواند سبب رشد یک توده شود. بروز یک توده در کیسه بیضه هم می تواند بدون مشکل بوده و هم نشانه ای از یک مشکل جدی تر باشد. جهت بررسی توده و تعیین بهترین شیوه درمانی به مجموعه ای از اقدامات نیاز است.
برای مثال، سرطانی بودن توده بیضه می تواند منشا نگرانی بوده و به اقدامات درمانی نیاز داشته باشد. دیگر توده ها همانند واریکوسل می توانند دردناک بوده یا به عملکرد جنسی فرد آسیب برسانند. در حالی که توده های اسپرماتوسل سرطانی نبوده و خطر ابتلا به سرطان بیضه را افزایش نمی دهند اما می توانند آزار دهنده باشند.
علائم کیست بیضه
اسپرماتوسل ها معمولا هیچ علامت و نشانه ای نداشته و امکان دارد در همان اندازه باقی بمانند. در صورت رشد کافی اسپرماتوسل فرد مبتلا می تواند موارد زیر را تجربه کند:
- درد یا ناراحتی در بیضه
- سنگینی در بیضه
- احساس پری در ناحیه پشتی و بالای بیضه
تشخیص اسپرماتوسل
از آنجایی که توده بیضه معمولا بدون علامت است، ممکن است فقط در زمان معاینه بیضه توسط خودتان کشف شود، یا اینکه توسط پزشک در یک معاینه معمولی تشخیص داده شود.
توصیه می شود که درصورت لمس هرگونه توده ای در بیضه، برای بررسی بیشتر و رد هرگونه بیماری جدی تری مثل سرطان بیضه به پزشک مراجعه کنید. همچنین در صورت درد یا تورم در بیضه حتما به پزشک مراجعه کنید. برخی بیماری ها می توانند باعث درد بیضه شوند، که برخی از آن ها نیاز به درمان فوری دارند.برای تشخیص اسپرماتوسل، نیاز به معاینه توسط پزشک می باشد. اگرچه توده بیضه عموما دردناک نیست، ولی امکان دارد بهنگام معاینه توده توسط پزشک کمی احساس ناراحتی کنید.ممکن است برای تشخیص نیاز به اقدامات زیر باشد:
عبور دادن نور
دراین روش پزشک با چراغ قوه نور را از توده عبور می دهد. در اسپرماتوسل، نور از مایع عبور خواهد کرد ولی اگر توده توپر باشد نور عبور نمی کند.
سونوگرافی بیضه
اگر روش عبور دادن نور نتواند به تشخیص کمک کند، سونوگرافی می تواند کمک کننده باشد. در این روش با استفاده از امواج صوتی با فرکانس بالا، تصاویری ایجاد خواهد شد، که می تواند برای رد تشخیص تومور بیضه یا دیگر علل تورم کیسه بیضه کمک کند.
درمان کیست در بیضه
کیست بیضه، یک توده غیر سرطانی و بدون درد است و اکثر افراد نیازی به درمان ندارند. بیمار باید به طور منظم برای معاینه کیست بیضه به مطب پزشک مراجعه کند. در صورتی که کیست خیلی بزرگ شود و با درد همراه باشد به توجه و مراقبت پزشکی نیاز دارد.
درمان دارویی
درمان دارویی اسپرماتوسل به مصرف قرص های خوراکی محدود است که باعث کاهش تورم و درد می شوند. تاکنون هیچ دارویی برای درمان یا پیشگیری از اسپرماتوسل طراحی نشده است.
روش هایی که از تهاجم کمی برخوردار هستند
دو روش که از تهاجم کمی برخوردارند برای درمان اسپرماتوسل وجود دارد اما به ندرت از آنها استفاده می شود.
- تخلیه: پزشک از یک سوزن برای سوراخ کردن کیست اپیدیدیم استفاده می کند سپس به تخلیه مایع درون آن می پردازد.
- اسکلرتراپی: پزشک یک ماده محرک را به درون کیست بیضه تزریق می کند که باعث سرعت بخشیدن به فرایند التیام می شود و از تجمع مجدد مایع جلوگیری می کند.
این روش های درمانی مفید و کارآمد هستند اما به ندرت مورد استفاده قرار می گیرند که علت آن ریسک آسیب دیدن اپیدیدیم است که منجر به مشکلات باروری می شود. یکی دیگر از مشکلات شایع آن است که احتمال بازگشت کیست اپیدیدیم وجود دارد.
عمل جراحی
عمل جراحی که به عنوان اسپرماتوسلکتومی شناخته می شود رایج ترین نوع جراحی کیست بیضه است. هدف از انجام این عمل جراحی، خارج کردن کیست از اپیدیدیم و حفظ دستگاه تناسلی است. این عمل یک عمل سرپایی است که نیازی به بستری کردن بیمار در بیمارستان ندارد، پزشک از بیهوشی موضعی یا عمومی استفاده می کند. این عمل حدودا در کمتر از یک ساعت انجام می شود. در برخی موارد پزشک مجبور است علاوه بر کیست بیضه، بخشی یا همه اپیدیدیم را نیز خارج کند.
درمان های طبیعی برای کیست های بیضه
درمان کیست های بیضه نسبت به گزینه های درمانی اصلی از تهاجم کمتری برخوردار است. انتخاب رژیم غذایی کامل که سرشار از غذاهای ضد التهاب است، از یکی از روش های درمان کیست اپیدیدیم است که باعث حفظ سلامت کلی بدن می شود. به علاوه، مصرف برخی مکمل ها مانند ید، منیزیم و کلرید کروم باید در رژیم غذای قرار داشته باشد.
ید
مصرف ید شود یک روش درمانی ترکیبی است. معمولا کیست در پی کمبود ید به وجود می آیند، بنابراین رژیم غذایی سرشار از ید یک گزینه درمانی مناسب است. می توان به طور مستقیم از ید استفاده کرد و اجازه داد که به درون کیست اپیدیدیم نفوذ کند و اندازه آن را کاهش دهد.
منیزیم
منیزیم در درمان کیست اپیدیدیم عملکرد موفقی دارد زیرا با تنظیم مقدار کلسیم از رشد کیست اپیدیدیم جلوگیری می کند. معمولا کیست ها در پی افزایش مقدار کلسیم ایجاد می شوند که مکمل های منیزیم به تنظیم مقدار آن در بدن می پردازند و مقدار اضافی آن را از بدن خارج می کنند.
کلرید کروم
کلرید کروم وظیفه تنظیم کلسیم را در بدن برعهده دارد. معمولا کیست ها به علت افزایش سطح قندخون و افزایش قابلیت انحلال پذیری کلسیم در بافت ها و استخوان ایجاد می شوند. به این ترتیب کلریدکروم سطح کلسیم را متعادل می کند و از ازدیاد آن جلوگیری می کند. اجتناب از مصرف قند و نوشیدن مقدار زیادی آب به افزایش سودمندی این گزینه درمانی کمک می کند.